miro Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zainspirowany wędzeniem w grillu ze strony głównej, postanowiłem sprawdzić jak dam sobie radę z wędzeniem w kominku. Rozpaliłem drewno bukowe tak, aby temperatura wewnątrz kominka osiągnęła ok. 40-50C Na żarzące się drewno dosypywałem zrąbki wędzarnicze buk/olcha. Osuszyłem schab + kiełbasę i wędziłem w temp. ok. 60-80C Tak to wyglądało po ok. 2h: Tak wyrób prezentuje się po wędzeniu: W przekroju: Przed spożyciem :grin: ( drugi wyrób to metka cebulowa-parzona) Ogólnie rzecz biorąc przy odrobinie desperacji da się ale: - trochę trudno sterować temperaturą - czuć wędzenie w pokoju Poza tym wszystkim warto było spróbować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5130-w%C4%99dzenie-w-kominku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2011 No no Miro- niezły z Ciebie desperat :grin: ,ale efekt... :clap: , a w pokoju - swojskie klimaty :grin: pozdrawiam ! PS. Poproszę o przepis na tą metkę lub wskazówki gdzie szukać :rolleyes: ( Widzę , że siatka spoczywa na kostce nostalit - grafitowy :wink: ) Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5130-w%C4%99dzenie-w-kominku/#findComment-143915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2011 To nie pomysłowy dobro Miro, ale raczej zmierzenie się z rzeczywistością. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5130-w%C4%99dzenie-w-kominku/#findComment-143927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Stycznia 2011 PS. Poproszę o przepis na tą metkę lub wskazówki gdzie szukać Najprościej to zmielić boczek (tylko żeby nie był "chudy"), zapeklować, doprawić solą i pieprzem + cebula wg. uznania. Moja już miała dwa dni i trochę się obawiałem, że może się zepsuć, to ją sparzyłem w osłonce. Miro dziękuje Ci serdecznie. Kiełbaska wygląda pięknie , a schab jeszcze lepiej :smile:Adamie za co mi tak dziękujesz :lol: Kiełbasa była z poprzednich produkcji, mrożona i jakoś tak dziwnie łapała dym. miro hm :wink: dlaczego nie . Tylko niewchodz na dach coby wedzic w kominie np.szynke z komina :lol: :wink:Myślałem o tym, ale wiesz śnieg, ślisko i jakoś nie pora na Mikołaja. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5130-w%C4%99dzenie-w-kominku/#findComment-143986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Stycznia 2011 jeszcze 2 lata temu bogdan1959 zostal za swoj pomysl zaadaptowania kominka do celow wedzarniczych https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3222&postdays=0&postorder=asc&highlight=kominku&start=0 bardzo mocno skrytykowany, ze nie powiem zmieszany z blotem, a tu teraz takie zachwyty :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5130-w%C4%99dzenie-w-kominku/#findComment-144004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgadza się yogi. Różnica jest taka, że ja nie ingeruję w przewód kominowy. Dalej podtrzymuje to co pisałem w tamtym poście z tym, że z jeszcze większym przekonaniem. Napisałem wyraźnie: Ogólnie rzecz biorąc przy odrobinie desperacji da się ale: - trochę trudno sterować temperaturą - czuć wędzenie w pokoju Desperacja i smród dymu w pokoju. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5130-w%C4%99dzenie-w-kominku/#findComment-144008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Miro masz sluszna racje, Ty byles w grupie nielicznych ktorzy oceniali ten projekt obiektywnie bez zlosliwosci i docinkow. W tamtym temacie nie podobalo mi sie z jaka agresja wypowiadali sie niektorzy koledzy, bo mozna swoja opinie wyrazic tez inaczej. A co do samego wedzenia w kominku to jak piszesz, mozna ale...... Ja osobiscie u mnie bym nie wedzil, wydaje mi sie ze przy czestym wedzeniu moglbym miec problemy z moim kominiarzem. Przestrzegal mnie przy odbiorze zebym uzywal suchego drewna i wystrzegal sie zbytniego dymienia.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5130-w%C4%99dzenie-w-kominku/#findComment-144012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Wędzenie w kominku ma jedną zasadniczą wadę.Bardzo ciężko jest otworzyć kominek przy wędzeniu żeby dym nie wszedł na pokój.Trzeba najpierw rozszczelnić, poczekać i dopiero potem można dokładać nową porcję zrąbek.Inaczej cały dym mamy w pokoju.Druga sprawa to kontrola temperatury.Jak pisałem wcześniej bardzo trudno jest to robić, ale jak ktoś chce spróbować swoich umiejętności w wędzeniu, to polecam niezły teścik. :lol: Moje wędzenie potraktowałem jako eksperyment i jeśli ktoś jest zdesperowany smakiem własnej wędzonej wędliny to może go zastosować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5130-w%C4%99dzenie-w-kominku/#findComment-144051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Stycznia 2011 yogi, Ja należę do tej grupy i zapewniam, że też będziesz należeć jak kupisz i wypróbujesz wkład kominowy, a uwędzisz pyszne żeberka wg przepisów producenta i przyspieszysz decyzje. :grin:andyandy... a Ty czegoś się opił że takie ... gadasz? :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5130-w%C4%99dzenie-w-kominku/#findComment-144362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Stycznia 2011 andyandy... a Ty czegoś się opił że takie ... gadasz?To nie z trunku, ale zatrucie po żeberkach z wkładu :grin: chyba że się mylę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5130-w%C4%99dzenie-w-kominku/#findComment-144364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.