Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pumpernikiel jest chlebem niemieckim . Pochodzi z Westfalii .

Piekłem go często dwa lata , nawet rok temu . Receptura niejednokrotnie sprawdzona .

Gwarantuję sukces pod warunkiem trzymania się przepisu .Bez "zastępowania" podanych składników ;jogurtem , karmelem itp.

Potrzebne składniki to .

1) zakwas żytni (preferuję trzyfazowy) - 500 g

2)mąka żytnia drobna np. chlebowa 720 -750 g

3)mąka żytnia razowa np. 2000 -750 g

4)letnia woda - 750 g

5)syrop buraczany(melasa)-160 g Do dostania w sklepach ze zdrową żywnością .Użyłem kiedyś syropu kamutowego .Też smaczne .

6)sól -2 łyżki

Mieszamy "na sucho" obydwie mąki i sól .Potem dodajemy stopniowo zakwas równocześnie z wodą i melasą .

Trzeba pamiętać , że ciasto żytnie wyrabiamy jedynie do dokładnego połączenia składników ,czyli krótko, w przeciwieństwie do pszennego .

Uformować kulę i umieścić w obsypanej mąką misce .Wierzch też delikatnie obsypać . Używamy tylko mąki żytniej .Przykryć ścierką . Wstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce .

Może to być piekarnik z włączoną żarówką .Powinno urosnąć o połowę (nie podwójnie).

Po tym czasie chwilę wyrobić na posypanym mąką blacie i uformować wałek długości dwóch keksówek .około 80 cm .Do wysmarowanych olejem i obsypanych mąką keksówek ,przekładamy ciasto .Powinno zająć połowę wysokości formy .Proszę przykryć i zostawić je na 30 minut . Piekarnik nagrzać do 150*C . Ciasto dobrze zwilżyć wodą np. spryskiwaczem i z góry formy nakryć szczelnie srebrną folią aluminiową .Jest to ważna czynność. Na dolny ruszt wstawić okryte keksówki i obniżyć temperaturę do 135*C .Pieczemy ,a właściwie gotujemy prze 8 godzin . UWAGA. Niektóre piekarniki wyłączają się po 5 , 6 godzinach automatycznie . Musi być 8 godzin bez przerwy . Po ty czasie mimo ,że w domu jest taki zapach że aż drze , chleb siedzi w piekarniku jeszcze 1-1,5 godziny . Później ostudzony zawijamy w folię aluminiową , następnie w foliową , wstawiamy do lodówki na 24 godziny . GOTOWE

Długi czas pobytu w piekarniku nie jest bardzo drogie dzięki niskiej temperaturze .Grzałka włącza się na krótko . Poza tym jeden blok możemy od razu szczelnie zawinięty zamrozić . Można przekroić na części i szczelnie zawinięty zamrozić . Będzie cieszył podniebienia długo. Niech to będzie smaczny prezent ode mnie na zaistnienie na forum dla wszystkich pozytywnie zakręconych . Smacznego .

daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5135-pieczywo-pumpernikiel-od-daro/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 lata później...

Chcę upiec pumpernikiel,mam problem z kupnem melasy(syrop buraczany),czy można go zrobić samemu?

 

 

Musisz zobaczyć w sklepie z Przyprawami świata lub tutaj 

http://freedelikatesy.pl/melasa_z_buraka_cukrowego_bio_450g_bauckhof.html

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5135-pieczywo-pumpernikiel-od-daro/#findComment-331592
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.