daro Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Pumpernikiel jest chlebem niemieckim . Pochodzi z Westfalii .Piekłem go często dwa lata , nawet rok temu . Receptura niejednokrotnie sprawdzona .Gwarantuję sukces pod warunkiem trzymania się przepisu .Bez "zastępowania" podanych składników ;jogurtem , karmelem itp.Potrzebne składniki to .1) zakwas żytni (preferuję trzyfazowy) - 500 g 2)mąka żytnia drobna np. chlebowa 720 -750 g3)mąka żytnia razowa np. 2000 -750 g4)letnia woda - 750 g5)syrop buraczany(melasa)-160 g Do dostania w sklepach ze zdrową żywnością .Użyłem kiedyś syropu kamutowego .Też smaczne .6)sól -2 łyżkiMieszamy "na sucho" obydwie mąki i sól .Potem dodajemy stopniowo zakwas równocześnie z wodą i melasą .Trzeba pamiętać , że ciasto żytnie wyrabiamy jedynie do dokładnego połączenia składników ,czyli krótko, w przeciwieństwie do pszennego .Uformować kulę i umieścić w obsypanej mąką misce .Wierzch też delikatnie obsypać . Używamy tylko mąki żytniej .Przykryć ścierką . Wstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce .Może to być piekarnik z włączoną żarówką .Powinno urosnąć o połowę (nie podwójnie).Po tym czasie chwilę wyrobić na posypanym mąką blacie i uformować wałek długości dwóch keksówek .około 80 cm .Do wysmarowanych olejem i obsypanych mąką keksówek ,przekładamy ciasto .Powinno zająć połowę wysokości formy .Proszę przykryć i zostawić je na 30 minut . Piekarnik nagrzać do 150*C . Ciasto dobrze zwilżyć wodą np. spryskiwaczem i z góry formy nakryć szczelnie srebrną folią aluminiową .Jest to ważna czynność. Na dolny ruszt wstawić okryte keksówki i obniżyć temperaturę do 135*C .Pieczemy ,a właściwie gotujemy prze 8 godzin . UWAGA. Niektóre piekarniki wyłączają się po 5 , 6 godzinach automatycznie . Musi być 8 godzin bez przerwy . Po ty czasie mimo ,że w domu jest taki zapach że aż drze , chleb siedzi w piekarniku jeszcze 1-1,5 godziny . Później ostudzony zawijamy w folię aluminiową , następnie w foliową , wstawiamy do lodówki na 24 godziny . GOTOWEDługi czas pobytu w piekarniku nie jest bardzo drogie dzięki niskiej temperaturze .Grzałka włącza się na krótko . Poza tym jeden blok możemy od razu szczelnie zawinięty zamrozić . Można przekroić na części i szczelnie zawinięty zamrozić . Będzie cieszył podniebienia długo. Niech to będzie smaczny prezent ode mnie na zaistnienie na forum dla wszystkich pozytywnie zakręconych . Smacznego . Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5135-pieczywo-pumpernikiel-od-daro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Stycznia 2011 I ja już powiem "Dziękuję" ..bo uwielbiam pumpernikiel Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5135-pieczywo-pumpernikiel-od-daro/#findComment-144055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Witam.Przepis przetestowany, chlebek bardzo smaczny, po prostu prawidłowy pumpernikiel.Polecam. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5135-pieczywo-pumpernikiel-od-daro/#findComment-156064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lutego 2014 Chcę upiec pumpernikiel,mam problem z kupnem melasy(syrop buraczany),czy można go zrobić samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5135-pieczywo-pumpernikiel-od-daro/#findComment-331366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Lutego 2014 Chcę upiec pumpernikiel,mam problem z kupnem melasy(syrop buraczany),czy można go zrobić samemu? Musisz zobaczyć w sklepie z Przyprawami świata lub tutaj http://freedelikatesy.pl/melasa_z_buraka_cukrowego_bio_450g_bauckhof.html Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5135-pieczywo-pumpernikiel-od-daro/#findComment-331592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.