Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

 

Moi drodzy mam kolejne pytanie. Jestem w trakcie przygotowywania mięska do zamrożenia. Mam kilka szynek i polędwic. Popakowałem sobie już wszystko w folię spożywczą i złożyłem w "chłodni", w której mam temp między 2 a 4 stopnie.

 

Do zamrażalki będę wkładał to mięso dopiero w niedzielę.

 

W związku z tym mam pytanko do szanownej Braci - czy zakładając, że mięso jest świeże może przez 3 dni leżeć w tej chłodni i czy nie zaszkodzi mu, że jest pofoliowane?

 

Będę wdzięczny za odpowiedzi :)

 

Pozdrawiam smacznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5158-ch%C5%82odzenie-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

Witaj. z tego co wiem , to powinno się szybko zamrażać i wolno rozmrażać . Natomiast przechowywanie mięsa zapakowanego w folię w niskich temperaturach , tak jak lodówka , czy chłodna gdzie panują plusowe temperatury nie jest raczej dobrym pomysłem.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5158-ch%C5%82odzenie-mi%C4%99sa/#findComment-144878
Udostępnij na innych stronach

Mięso zafoliowane nie oddycha , foli trzyma też temperaturę , która na pewno była większa niż ta w lodówce. . Ja tak sobie prawie zepsułęm 2 kg karkówki , pisze prawie , bo w porę sie spostrzegłem , czyli na drugi dzień po włożeniu mięsa w reklamówce do lodówki. Ale udało mi się uratować :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5158-ch%C5%82odzenie-mi%C4%99sa/#findComment-144883
Udostępnij na innych stronach

Popakowałem sobie już wszystko w folię spożywczą i złożyłem w "chłodni",

 

Moim zdaniem w chłodni powinno być bez folii . Jest możliwość że mięso prędzej obślizgnie , podobnie jest w lodówce .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5158-ch%C5%82odzenie-mi%C4%99sa/#findComment-144886
Udostępnij na innych stronach

Ale rozfoliowane w temp maź 4 stopnie do niedzieli mi wytrzymają?

 

 

Jeżeli możesz to porozkładaj , względnie porozwieszaj . Daj najniższą temperaturę jaka jest możliwa .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5158-ch%C5%82odzenie-mi%C4%99sa/#findComment-144890
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Jak miesko jest przeznaczone na szynki to je zapekluj ,a potem do zamrazarki.Ja juz tak robilem i szynki wyszly super.

Dokładnie , DZIADEK kiedyś pisał , że zakłady mięsne też tak robią np. przed Świętami

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5158-ch%C5%82odzenie-mi%C4%99sa/#findComment-144891
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam u Was lato, bo u mnie zima i jakieś 9C w minusie :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5158-ch%C5%82odzenie-mi%C4%99sa/#findComment-144893
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory robiłem tak, że kupowałem mięsko wtedy kiedy widziałem że jest ładne i w dobrej cenie po czym zamrażałem. Po jakimś czasie rozmrażałem w lodówce, peklowałem i wędziłem. Nie wiem, może to tylko moje odczucie ale wydaje mi się, że to mrożone mięsko po uwędzeniu było smaczniejsze, bardziej kruche i lepiej wybarwione niż wędzony z mięsa świeżego (chłodzonego).

 

Tym razem postanowiłem kupić troszeczkę więcej mięsa niż się mieści z standardowej zamrażarce i do tego 2 nowe zamrażarki :) Jedna mi już przyszła teraz czekam na drugą i stąd się wzięło ten mój problem.

 

Dziękuję za odpowiedzi. Wynika z tego, że z 50 kg mięsa mógłbym w niedzielę wykorzystać jako opał w kominku :)

 

Dziekuje i pozdrawiam smacznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5158-ch%C5%82odzenie-mi%C4%99sa/#findComment-144896
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.