Skocz do zawartości

Pokemona wariacje miesne i takie tam...


Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj będę robił mielonki kanapkowe ale razem z łopatka wp kupiłem ok 1kg boczku surowego ze skórą i tak jakoś żal mi się go zrobiło, że nie dałem go do peklowania, tylko posoliłem, przyprawiłem, postał sobie przez noc... i ... pierwszy raz zrobiłem boczek pieczony :) wg przepisu kolego krzys59

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5425&postdays=0&postorder=asc&start=15

 

http://img202.imageshack.us/img202/7900/dscf0441wm.jpg

 

Z temp tez najpierw robiłem wg krzysa59 na "minuty" ale w końcu zmierzyłem temp i była trochę za wysoka...

Co prawda trochę mi skórka sie nie podpiekła w "środku" kawałka ale juz sie bałem dłużej na grillu trzymać, bo z lewej strony zaczęła się niebezpiecznie przypalać... ale i tak niebo w gębie !!! Mieciutki i soczysty w srodku :) I ten smak... :thumbsup:

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168658
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ech... 0.30 a ja siedzę i parzę mielonki kanapkowe... też mi się zachciało...

ale wędliny się kończą... wędzone coś się rodzince przejadły na razie... to "padło" na mielonkę, bo szybko, filozofii za dużej nie ma... a smaczne i swoje :wink:

Zakupiłem dwa dni temu 2,5kg łopatki wp i uzyskałem z tego: Iwp - 0,66kg, IIwp - 1,3kg i IIIwp - 0,3kg... i trochę skórek wp miałem ok 0,2kg.

Przeglądałem przepisy DZIADKA na "szybkie" mielonki ale w końcu zrobiłem tak...

I zmielona na sitku 10, II na 6, III i skórki (wcześniej ugotowane i wystudzone) na 4, III dwa razy. Mięso peklowane 24h 50/50 w ilości 18g/kg.

I teraz własnie jak to pisze zobaczyłem, że przyprawy podczas wyrabiania dałem w ilosci na 3kg a nie na 2,5kg... trudno, świat się nie zawali... :mellow:

Dałem tylko pieprz czarny mielony 3g/kg i czosnek mielony 2g/kg.

Zapakowałem to w osłonki barierowe i w szynkowar (tu w woreczek) :) Zbój mi pożyczył ten sprzęt celem "zabawy" i "testowania" bo miał dwa takie , za co mu bardzo dziękuje.

A że moja córa przepada za oliwkami... to jedną mielonkę kanapkową robię z dodatkiem czarnych oliwek...

 

 

Widać, że w barierówkach będzie trochę galaretki ale co tam, my lubimy :) Ciekaw jestem co wyjdzie z tego szynkowara... ale to już jutro zobaczymy... idę wyjmować mielonki i do studzenia... ale chyba tylko z 15min w zimnej wodzie i ide spać...

Parzyłem w temp 72-74 st 90minut, powinno wystarczyć...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168717
Udostępnij na innych stronach

Widać, że w barierówkach będzie trochę galaretki ale co tam, my lubimy :)

Ja jestem gotów dla samej galaretki taką kiełbasę zrobić :thumbsup: .

Twoje szczęście że nie mieszkam bliżej :lol:

 

Pozdrawiam i życzę smacznego .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168721
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem gotów dla samej galaretki taką kiełbasę zrobić

Fakt, galaretka wyszła mniam, mniam :)

 

Moje mielonki kanapkowe :) Z szynkowarki wyszła z min ilością galaretki, bo galaretka "wyszła" nad dekiel dociskający :cool:

http://img713.imageshack.us/img713/1605/dscf0452wm.jpg

http://img823.imageshack.us/img823/7677/dscf0454wm.jpg

 

A tu w osłonce barierowej, tutaj galaretka jest na całym obwodzie :) Fajna ta z oliwkami wyszła, jak ktoś lubi oliwki to polecam ten dodatek :)

http://img535.imageshack.us/img535/8599/dscf0461wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168770
Udostępnij na innych stronach

oje mielonki kanapkowe :)

:thumbsup: :thumbsup:

galaretka "wyszła" nad dekiel dociskający

Czy skręciłeś worek po włożeniu do szynkowaru tak jak Ci mówiłem? no chyba, że :rolleyes: zapomniałem powiedzieć :blush:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168777
Udostępnij na innych stronach

Czy skręciłeś worek po włożeniu do szynkowaru tak jak Ci mówiłem?

Tak tak skręciłem i podłożyłem na bok i docisnąłem deklem ale tak sobie myśle, ze może mogłem więcej nałożyć "farszu" chociaż wydawało mi się, że sprężyna mocno dociska... to był pierwszy :wink: raz , teraz pomysle na d szynka konserwową albo prasowaną golonką :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168780
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, Witam kolegę po fachu;) chce zrobić parmeńską polędwicę jak i ile czasu trzeba trzymać ją w soli i przyprawach i ile ma schnąć żeby później dać do lodówki? Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168800
Udostępnij na innych stronach

chce zrobić parmeńską polędwicę jak i ile czasu trzeba trzymać ją w soli i przyprawach i ile ma schnąć żeby później dać do lodówki?

Tutaj masz link:

http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie

ja nacierałem chyba 30g soli/kg mięsa, pozdrawiam

tutaj masz jeszcze jeden obszerny temat z forum... poczytaj :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718&postdays=0&postorder=asc&start=0

Powodzenia

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168819
Udostępnij na innych stronach

Super wyglądają te Twoje mielonki :) Pokemonie, chyba też popełnię bom się obśliniła :D

mam tylko pytanie - czyś dodawał wodę do zmielonych składników ?

pozdrawiam

Jola

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168956
Udostępnij na innych stronach

czyś dodawał wodę do zmielonych składników ?

Tak dodałem , zapomniałem napisać, nie dużo, ok 80ml na 2,5 kg mięsa

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168964
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jestem smakoszem oliwek ale w wędlince jakos mi nie podchodziła bo z ciekawosci sprubowałem nowatorski wyrób w naszym sklepie REWE. Czarna oliwka ma raczej smak gorzkawo-kwaskowaty-słonawy jesli jest w zalewie. Lubie też oliwki w słoiczku wraz ze specjalnymi zielami w odrobince oleju tekoż (owocu) ale to wersja już wiecej słonawo-gorzkawa.. Ale w mortadelli zielone oliwki fajnie sie komponowały smakowo i optycznie. Tak samo jak mortadella z pistacjami tez bardzo fajnie mi smakowala..

 

Czarne oliwki wole w greckiej sałatce z serkiem Feta albo zamiast ogórasów jako przegryzke.. :wink: :wink:

 

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171487
Udostępnij na innych stronach

luk jako sałatka murciańska, z dodatkiem pomidorów, cebuli, tuńczyka, oliwy z oliwek i czarnych oliwek nazwa oryginalna ensaladilla murciana moje-czyt, moche + zdjątko

 

[ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 21:10 ]

+ jajko

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171516
Udostępnij na innych stronach

Czarne oliwki wole w greckiej sałatce z serkiem Feta albo zamiast ogórasów jako przegryzke

Moja córa uwielbia oliwki, to od czasu do czasu robię jej taka mielonkę "oliwkową" :)

 

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2011 00:06 ]

Wczoraj zrobiłem coś drobiowego... Takie cudo z piersi kurczaka i skrzydeł indyczych :)

 

http://img7.imageshack.us/img7/6141/dscf0624wm.jpg

 

 

A dzisiaj przyszedł czas na pasztet drobiowy pieczony :) właśnie w piekarniku siedzi :wink:

 

http://img69.imageshack.us/img69/3043/dscf0630wm.jpg

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171681
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, Twoja córka wie co dobre!!! moja jest fanką potrafiła prawie kilo wciągnąć jak jej wiatry sprzyjały i smak podszedł, na szczęście tego tutaj pod dostatkiem, pozdro.

 

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2011 00:31 ]

jesteś dla mnie mistrzuniem z tym co tutaj wyprawiasz, oczywiście w dobrym znaczeniu tego słowa

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171688
Udostępnij na innych stronach

jesteś dla mnie mistrzuniem z tym co tutaj wyprawiasz

dzięki kladek ale do mistrzów to mi jeszcze daaaleko :cool:

 

No i nie mogłem się z wami nie "podzielić" moim pasztetem, pachnie w całym domu aż by się chciało zjeść taki gorący :) ale do rana ostygnie w piekarniku (Henio, wyłączonym ! :grin: ) i do lodówki. A boczuś na wierzchu jak fajnie się podpiekł... :thumbsup:

 

http://img705.imageshack.us/img705/4707/dscf0631wm.jpg

 

Jedna foremkę zabiorę we wtorek do Napoleonowa :grin: jak nie zjemy... Starszy twoja mini foremka się przydała :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171692
Udostępnij na innych stronach

Jedna foremkę zabiorę we wtorek do Napoleonowa

Czy może weźmiesz tą z kminkiem czy inną? ...kminek to test to :cool:

Starszy twoja mini foremka się przydała :cool:

To bardzo dobrze :grin: q..... zapomniałem, że ją masz :tongue:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171709
Udostępnij na innych stronach

Czy może weźmiesz tą z kminkiem czy inną? ...kminek to test to

Wezmę z kminkiem, chociaż to tylko po wierzchu posypany jest :wink:

Co do samego pasztetu to mam mieszane uczucia... dobry ale ciut za duzo pieprzu mi się sypnęło... :rolleyes: i jak by ciut za suchy... a podlewałem go dość duzo bulionem podczas wyrabiania... no cóż, moze "dojdzie" jeszcze przez te kilka dni...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171737
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.