pokemon15 Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 30 Lipca 2011 Dzisiaj będę robił mielonki kanapkowe ale razem z łopatka wp kupiłem ok 1kg boczku surowego ze skórą i tak jakoś żal mi się go zrobiło, że nie dałem go do peklowania, tylko posoliłem, przyprawiłem, postał sobie przez noc... i ... pierwszy raz zrobiłem boczek pieczony wg przepisu kolego krzys59 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5425&postdays=0&postorder=asc&start=15 http://img202.imageshack.us/img202/7900/dscf0441wm.jpg Z temp tez najpierw robiłem wg krzysa59 na "minuty" ale w końcu zmierzyłem temp i była trochę za wysoka... Co prawda trochę mi skórka sie nie podpiekła w "środku" kawałka ale juz sie bałem dłużej na grillu trzymać, bo z lewej strony zaczęła się niebezpiecznie przypalać... ale i tak niebo w gębie !!! Mieciutki i soczysty w srodku I ten smak... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 30 Lipca 2011 jedzonko dla tygrysków to jest to... :wink: nie ma jak boczunio :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 30 Lipca 2011 Ech... 0.30 a ja siedzę i parzę mielonki kanapkowe... też mi się zachciało... ale wędliny się kończą... wędzone coś się rodzince przejadły na razie... to "padło" na mielonkę, bo szybko, filozofii za dużej nie ma... a smaczne i swoje :wink: Zakupiłem dwa dni temu 2,5kg łopatki wp i uzyskałem z tego: Iwp - 0,66kg, IIwp - 1,3kg i IIIwp - 0,3kg... i trochę skórek wp miałem ok 0,2kg. Przeglądałem przepisy DZIADKA na "szybkie" mielonki ale w końcu zrobiłem tak... I zmielona na sitku 10, II na 6, III i skórki (wcześniej ugotowane i wystudzone) na 4, III dwa razy. Mięso peklowane 24h 50/50 w ilości 18g/kg. I teraz własnie jak to pisze zobaczyłem, że przyprawy podczas wyrabiania dałem w ilosci na 3kg a nie na 2,5kg... trudno, świat się nie zawali... :mellow: Dałem tylko pieprz czarny mielony 3g/kg i czosnek mielony 2g/kg. Zapakowałem to w osłonki barierowe i w szynkowar (tu w woreczek) Zbój mi pożyczył ten sprzęt celem "zabawy" i "testowania" bo miał dwa takie , za co mu bardzo dziękuje. A że moja córa przepada za oliwkami... to jedną mielonkę kanapkową robię z dodatkiem czarnych oliwek... Widać, że w barierówkach będzie trochę galaretki ale co tam, my lubimy Ciekaw jestem co wyjdzie z tego szynkowara... ale to już jutro zobaczymy... idę wyjmować mielonki i do studzenia... ale chyba tylko z 15min w zimnej wodzie i ide spać... Parzyłem w temp 72-74 st 90minut, powinno wystarczyć... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 30 Lipca 2011 Widać, że w barierówkach będzie trochę galaretki ale co tam, my lubimy Ja jestem gotów dla samej galaretki taką kiełbasę zrobić :thumbsup: . Twoje szczęście że nie mieszkam bliżej :lol: Pozdrawiam i życzę smacznego . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 31 Lipca 2011 Ja jestem gotów dla samej galaretki taką kiełbasę zrobićFakt, galaretka wyszła mniam, mniam Moje mielonki kanapkowe Z szynkowarki wyszła z min ilością galaretki, bo galaretka "wyszła" nad dekiel dociskający http://img713.imageshack.us/img713/1605/dscf0452wm.jpg http://img823.imageshack.us/img823/7677/dscf0454wm.jpg A tu w osłonce barierowej, tutaj galaretka jest na całym obwodzie Fajna ta z oliwkami wyszła, jak ktoś lubi oliwki to polecam ten dodatek http://img535.imageshack.us/img535/8599/dscf0461wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 31 Lipca 2011 oje mielonki kanapkowe :thumbsup: :thumbsup: galaretka "wyszła" nad dekiel dociskającyCzy skręciłeś worek po włożeniu do szynkowaru tak jak Ci mówiłem? no chyba, że :rolleyes: zapomniałem powiedzieć :blush: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 31 Lipca 2011 Czy skręciłeś worek po włożeniu do szynkowaru tak jak Ci mówiłem?Tak tak skręciłem i podłożyłem na bok i docisnąłem deklem ale tak sobie myśle, ze może mogłem więcej nałożyć "farszu" chociaż wydawało mi się, że sprężyna mocno dociska... to był pierwszy :wink: raz , teraz pomysle na d szynka konserwową albo prasowaną golonką Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 31 Lipca 2011 pokemon15, Witam kolegę po fachu;) chce zrobić parmeńską polędwicę jak i ile czasu trzeba trzymać ją w soli i przyprawach i ile ma schnąć żeby później dać do lodówki? Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 31 Lipca 2011 chce zrobić parmeńską polędwicę jak i ile czasu trzeba trzymać ją w soli i przyprawach i ile ma schnąć żeby później dać do lodówki?Tutaj masz link: http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie ja nacierałem chyba 30g soli/kg mięsa, pozdrawiam tutaj masz jeszcze jeden obszerny temat z forum... poczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718&postdays=0&postorder=asc&start=0 Powodzenia Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Super wyglądają te Twoje mielonki Pokemonie, chyba też popełnię bom się obśliniła mam tylko pytanie - czyś dodawał wodę do zmielonych składników ? Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 czyś dodawał wodę do zmielonych składników ?Tak dodałem , zapomniałem napisać, nie dużo, ok 80ml na 2,5 kg mięsa Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 pokemon15, dzięki za podpowiedź,już idę do sklepu po mięsko. pozdrawiam:) Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-168968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 ja też dziękuję Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-169002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Jestem smakoszem oliwek ale w wędlince jakos mi nie podchodziła bo z ciekawosci sprubowałem nowatorski wyrób w naszym sklepie REWE. Czarna oliwka ma raczej smak gorzkawo-kwaskowaty-słonawy jesli jest w zalewie. Lubie też oliwki w słoiczku wraz ze specjalnymi zielami w odrobince oleju tekoż (owocu) ale to wersja już wiecej słonawo-gorzkawa.. Ale w mortadelli zielone oliwki fajnie sie komponowały smakowo i optycznie. Tak samo jak mortadella z pistacjami tez bardzo fajnie mi smakowala.. Czarne oliwki wole w greckiej sałatce z serkiem Feta albo zamiast ogórasów jako przegryzke.. :wink: :wink: pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 luk jako sałatka murciańska, z dodatkiem pomidorów, cebuli, tuńczyka, oliwy z oliwek i czarnych oliwek nazwa oryginalna ensaladilla murciana moje-czyt, moche + zdjątko [ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 21:10 ]+ jajko Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Czarne oliwki wole w greckiej sałatce z serkiem Feta albo zamiast ogórasów jako przegryzkeMoja córa uwielbia oliwki, to od czasu do czasu robię jej taka mielonkę "oliwkową" [ Dodano: Pią 19 Sie, 2011 00:06 ]Wczoraj zrobiłem coś drobiowego... Takie cudo z piersi kurczaka i skrzydeł indyczych http://img7.imageshack.us/img7/6141/dscf0624wm.jpg A dzisiaj przyszedł czas na pasztet drobiowy pieczony właśnie w piekarniku siedzi :wink: http://img69.imageshack.us/img69/3043/dscf0630wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 pokemon15, Twoja córka wie co dobre!!! moja jest fanką potrafiła prawie kilo wciągnąć jak jej wiatry sprzyjały i smak podszedł, na szczęście tego tutaj pod dostatkiem, pozdro. [ Dodano: Pią 19 Sie, 2011 00:31 ]jesteś dla mnie mistrzuniem z tym co tutaj wyprawiasz, oczywiście w dobrym znaczeniu tego słowa Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 jesteś dla mnie mistrzuniem z tym co tutaj wyprawiaszdzięki kladek ale do mistrzów to mi jeszcze daaaleko No i nie mogłem się z wami nie "podzielić" moim pasztetem, pachnie w całym domu aż by się chciało zjeść taki gorący ale do rana ostygnie w piekarniku (Henio, wyłączonym ! :grin: ) i do lodówki. A boczuś na wierzchu jak fajnie się podpiekł... :thumbsup: http://img705.imageshack.us/img705/4707/dscf0631wm.jpg Jedna foremkę zabiorę we wtorek do Napoleonowa :grin: jak nie zjemy... Starszy twoja mini foremka się przydała Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Jedna foremkę zabiorę we wtorek do NapoleonowaCzy może weźmiesz tą z kminkiem czy inną? ...kminek to test to Starszy twoja mini foremka się przydała To bardzo dobrze :grin: q..... zapomniałem, że ją masz :tongue: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 same pyszności i pewnie je "wciągniecie nosem" zanim dotrę Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 chlip ;( Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Czy może weźmiesz tą z kminkiem czy inną? ...kminek to test toWezmę z kminkiem, chociaż to tylko po wierzchu posypany jest :wink: Co do samego pasztetu to mam mieszane uczucia... dobry ale ciut za duzo pieprzu mi się sypnęło... :rolleyes: i jak by ciut za suchy... a podlewałem go dość duzo bulionem podczas wyrabiania... no cóż, moze "dojdzie" jeszcze przez te kilka dni... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej132 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Ale smakołyków narobiłeś. Z drugiej strony to dobrze, że nie jadę na zlot bo bym sporo przytył. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/7/#findComment-171774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.