Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten chleb, to już mój chleb dyżurny. Zakwas mam już prawie rok . "Budzę" go tylko wtedy, gdy mam piec chleb,raz lub dwa razy w tygodniu.Pieczywa nie kupuję wcale.

 

Na forum mówi się ostatnio dość dużo o chlebie a ponieważ szkoły są różne ,opowiem o swoim dyżurnym chlebie.

 

 

SKŁADNIKI:

 

ok.80ml. zakwasu z mąki żytniej

0,50 l. wody z 1 łyżką soli

0,30 kg. mąki żytniej

0,50 kg. mąki pszennej typ 650

ziarna/jakie mam/, tutaj słonecznik, siemię lniane i sezam/ ok.10dkg.

 

"Budzę" zakwas, który odpoczywał w lodówce w zamkniętym słoiku, dodając kilka łyżek mąki żytniej i wody tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany./Przedtem było go tyle, co na dnie, 3-4 łyżki/. Przeważnie odstawiam na noc a następnego dnia mam prawie cały słoik.

Odlewam z niego 3-4 łyżki do czystego słoika, zakręcam i wstawiam do lodówki, będzie czekał na następny raz. Całą resztę wlewam do miski, dodaję: 0,50 l. wody z łyżką soli

30dkg. mąki żytniej

70 dkg. mąki pszennej

ok. 10dkg. pestek.

Zagniatam tak aby można było przenieść do maszyny, ona wyrobi ciasto. Następnie rozciągam ciasto i składam "w kopertę" 2 razy aby napowietrzyć. Czasami tłukę nim o blat jak inne /np. drożdżowe/. Ciasto umieszczam w wysmarowanych masłem lub margaryną i wysypanych mąką foremkach. Zostawiam do wyrośnięcia. Smaruję po wierzchu mlekiem lub rozmąconym jajkiem i posypuję ziarnami. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200*C 10 minut, zmniejszam do 180*C i piekę jeszcze 40 minut. Piekarnik kilkakrotnie spryskuję wodą.

 

[ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 16:59 ]

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeśli masz dobry zakwas, to przynajmniej 8 godzin po wyrobieniu ciasta.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146767
Udostępnij na innych stronach

ile czasu trzeba czekać aby ciasto na zakwasie wyrosło

Jeśli jest ciepło w pomieszczeniu to wystarczą 3-4 godziny. Sprawdzone.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146769
Udostępnij na innych stronach

to wystarczą 3-4 godziny

ale juz po pierwszym wyrośnięciu ciasta i uformowaniu chlebków

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146772
Udostępnij na innych stronach

czy konsystencja ciasta na zakwasie jest taka sama jak na drożdżach ja dopiero piękę 4 raz chlebki z przepisu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1662 tam daje się ok 1L na 1kg mąki i chleb nawet fajny wychodzi ale takiej fajnej kulki jak u ciebie bym nie zrobił teraz wyrabiam mikserem i z niego łyżchą do foremek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146773
Udostępnij na innych stronach

ale juz po pierwszym wyrośnięciu ciasta i uformowaniu chlebków

tak, oczywiście.

czy konsystencja ciasta na zakwasie jest taka sama jak na drożdżach

Musisz koniecznie sam spróbować. Trudno jest opisać. choć konsystencja podobna to... sam spróbuj.Powodzenia.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146774
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam maszyny do wypieku chleba i jak robię chleb na drożdżach to jest on mieszany mikserem ręcznym i jest luźniejszy od tego na zakwasie który wyrabiam ręcznie. Anerka piszę o wyrabianiu ciasta w maszynie, łatwiej uzyskać konsystencję bardziej zwięzłą w chlebie drożdżowym

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146776
Udostępnij na innych stronach

pomierzyłem temperatury w domu i najbrdziej stabilna 28stopni jest w łazience na półce obok kaloryfera

czy klimat panujący w łazięce a więc para z kąpieli nie będzie przeszkadzało rozwojowi zakwasu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146787
Udostępnij na innych stronach

pomierzyłem temperatury w domu i najbrdziej stabilna 28stopni jest w łazience na półce obok kaloryfera

czy klimat panujący w łazięce a więc para z kąpieli nie będzie przeszkadzało rozwojowi zakwasu?

Sławku, spokojnie możesz zostawić ciasto w kuchni, lub też w oświetlonym piekarniku.

W/g mnie łazienka to nie miejsce ... no ale wybór należy do Ciebie. :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146790
Udostępnij na innych stronach

omierzyłem temperatury w domu i najbardziej stabilna 28stopni jest w łazience na półce obok kaloryfera

Jeżeli chcesz uzyskać ładny chlebek na zakwasie, to proponowałabym nie przesadzać z wysokością temp; chleby na zakwasie rosną również bardzo chętnie w niższych temp ( w mojej kuchni często bywa ok.19 st) im dłużej chleb rośnie tym lepszą ma strukturę i dłużnej zachowuje świeżość; znam kilka przepisów które zalecają wyrastanie chleba w temp ok 10 st (oczywiście proces ten trwa znacznie dłużej ale czasem warto poczekać na odpowiedni efekt końcowy nieco dłużej)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146794
Udostępnij na innych stronach

Masz tu link ... fajne przepisy beny .. na chleb i nie tylko

http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?596016

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146796
Udostępnij na innych stronach

Anerka- nie myj słoika po zakwasie-pozostawiaj 3 łyzki zakwaszonego ciasta w tym samym słoiku.U mnie od poczatku wszystko wyrabia a teraz po nowym zakupie moulinexa z 2 grzałkami i piecze automat.Wodę,ciasto zakwaszone i sól wrzucam i na tym koniec.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-147663
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj upiekłam chleb w 100% z mąki żytniej razowej typ 2000 w dodatku dodałam jeszcze otręby i siemię by takie zdrowe było :rolleyes: i niestety zachwycona nie jestem - rosło słabo i ciut za kwaśne jak na mój gust co prawda "glina" na szczęście się nie zrobiła . Póki co najlepiej mi smakuje mieszany z migdałami ale próbę razowego, żytniego jeszcze ponowię :lol: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-147737
Udostępnij na innych stronach

Anerka- nie myj słoika po zakwasie-pozostawiaj 3 łyzki zakwaszonego ciasta w tym samym słoiku

Od początku, odkąd zaczęłam przygodę z chlebem na zakwasie /to już ok. roku/ odlewam te 3-4 łyżki do czystego słoika, ten sam zakwas mam cały czas, "usypiam" go tylko i "budzę", kiedy potrzebuję. Tak gdzieś wyczytałam i tak robię, jest ok. A dlaczego Twoim zdaniem mam zostawiać w tym samym słoiku?
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-147742
Udostępnij na innych stronach

ile tak może leżeć

Postaraj się, żeby nie leżało dłużej niż dwa tygodnie. Po wykorzystaniu do pieczenia chleba, kawałek nowego ciasta znów będziesz mógł wykorzystać do następnego pieczenia.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-148714
Udostępnij na innych stronach

Siadło :sad:

Wygląda na to, że wyrosło za bardzo; u mnie niestety czasem się tez tak zdarza - jak chlebek rośnie za długo (szczególnie w formie) i włączę pieczenia , to potem robi lekkie klap, ale to wcale nie oznacza zakalca; po prostu lekko zapada; z doświadczenia wiem, że kiedy pojawiają się pęknięcia , to należy zaczynać pieczenie :rolleyes:

Powodzenia

P. S. Mój chlebek aktualnie piecze się i pachnie w całym domu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-149354
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.