anerka Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Lutego 2011 Ten chleb, to już mój chleb dyżurny. Zakwas mam już prawie rok . "Budzę" go tylko wtedy, gdy mam piec chleb,raz lub dwa razy w tygodniu.Pieczywa nie kupuję wcale. Na forum mówi się ostatnio dość dużo o chlebie a ponieważ szkoły są różne ,opowiem o swoim dyżurnym chlebie. SKŁADNIKI: ok.80ml. zakwasu z mąki żytniej 0,50 l. wody z 1 łyżką soli 0,30 kg. mąki żytniej 0,50 kg. mąki pszennej typ 650 ziarna/jakie mam/, tutaj słonecznik, siemię lniane i sezam/ ok.10dkg. "Budzę" zakwas, który odpoczywał w lodówce w zamkniętym słoiku, dodając kilka łyżek mąki żytniej i wody tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany./Przedtem było go tyle, co na dnie, 3-4 łyżki/. Przeważnie odstawiam na noc a następnego dnia mam prawie cały słoik. Odlewam z niego 3-4 łyżki do czystego słoika, zakręcam i wstawiam do lodówki, będzie czekał na następny raz. Całą resztę wlewam do miski, dodaję: 0,50 l. wody z łyżką soli 30dkg. mąki żytniej 70 dkg. mąki pszennej ok. 10dkg. pestek. Zagniatam tak aby można było przenieść do maszyny, ona wyrobi ciasto. Następnie rozciągam ciasto i składam "w kopertę" 2 razy aby napowietrzyć. Czasami tłukę nim o blat jak inne /np. drożdżowe/. Ciasto umieszczam w wysmarowanych masłem lub margaryną i wysypanych mąką foremkach. Zostawiam do wyrośnięcia. Smaruję po wierzchu mlekiem lub rozmąconym jajkiem i posypuję ziarnami. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200*C 10 minut, zmniejszam do 180*C i piekę jeszcze 40 minut. Piekarnik kilkakrotnie spryskuję wodą. [ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 16:59 ] Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Lutego 2011 witamile czasu trzeba czekać aby ciasto na zakwasie wyrosło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Lutego 2011 Jeśli masz dobry zakwas, to przynajmniej 8 godzin po wyrobieniu ciasta. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lutego 2011 ile czasu trzeba czekać aby ciasto na zakwasie wyrosłoJeśli jest ciepło w pomieszczeniu to wystarczą 3-4 godziny. Sprawdzone. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lutego 2011 to wystarczą 3-4 godzinyale juz po pierwszym wyrośnięciu ciasta i uformowaniu chlebków Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lutego 2011 czy konsystencja ciasta na zakwasie jest taka sama jak na drożdżach ja dopiero piękę 4 raz chlebki z przepisu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1662 tam daje się ok 1L na 1kg mąki i chleb nawet fajny wychodzi ale takiej fajnej kulki jak u ciebie bym nie zrobił teraz wyrabiam mikserem i z niego łyżchą do foremek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lutego 2011 ale juz po pierwszym wyrośnięciu ciasta i uformowaniu chlebkówtak, oczywiście.czy konsystencja ciasta na zakwasie jest taka sama jak na drożdżachMusisz koniecznie sam spróbować. Trudno jest opisać. choć konsystencja podobna to... sam spróbuj.Powodzenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Lutego 2011 Ja nie mam maszyny do wypieku chleba i jak robię chleb na drożdżach to jest on mieszany mikserem ręcznym i jest luźniejszy od tego na zakwasie który wyrabiam ręcznie. Anerka piszę o wyrabianiu ciasta w maszynie, łatwiej uzyskać konsystencję bardziej zwięzłą w chlebie drożdżowym Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Lutego 2011 pomierzyłem temperatury w domu i najbrdziej stabilna 28stopni jest w łazience na półce obok kaloryferaczy klimat panujący w łazięce a więc para z kąpieli nie będzie przeszkadzało rozwojowi zakwasu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Lutego 2011 pomierzyłem temperatury w domu i najbrdziej stabilna 28stopni jest w łazience na półce obok kaloryfera czy klimat panujący w łazięce a więc para z kąpieli nie będzie przeszkadzało rozwojowi zakwasu?Sławku, spokojnie możesz zostawić ciasto w kuchni, lub też w oświetlonym piekarniku. W/g mnie łazienka to nie miejsce ... no ale wybór należy do Ciebie. :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Lutego 2011 wychodek jest osobno :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Lutego 2011 omierzyłem temperatury w domu i najbardziej stabilna 28stopni jest w łazience na półce obok kaloryferaJeżeli chcesz uzyskać ładny chlebek na zakwasie, to proponowałabym nie przesadzać z wysokością temp; chleby na zakwasie rosną również bardzo chętnie w niższych temp ( w mojej kuchni często bywa ok.19 st) im dłużej chleb rośnie tym lepszą ma strukturę i dłużnej zachowuje świeżość; znam kilka przepisów które zalecają wyrastanie chleba w temp ok 10 st (oczywiście proces ten trwa znacznie dłużej ale czasem warto poczekać na odpowiedni efekt końcowy nieco dłużej) Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Lutego 2011 jutro zacznę hodować zakwas zobaczę co wyjdzie ,a do tej pory są drożdże. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Lutego 2011 Masz tu link ... fajne przepisy beny .. na chleb i nie tylko http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?596016 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Lutego 2011 jak zrobie zakwas to zrobie chleb na zakwasie beny Najbardziej mi się podoba :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-146799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Lutego 2011 Anerka- nie myj słoika po zakwasie-pozostawiaj 3 łyzki zakwaszonego ciasta w tym samym słoiku.U mnie od poczatku wszystko wyrabia a teraz po nowym zakupie moulinexa z 2 grzałkami i piecze automat.Wodę,ciasto zakwaszone i sól wrzucam i na tym koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-147663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Lutego 2011 Wczoraj upiekłam chleb w 100% z mąki żytniej razowej typ 2000 w dodatku dodałam jeszcze otręby i siemię by takie zdrowe było :rolleyes: i niestety zachwycona nie jestem - rosło słabo i ciut za kwaśne jak na mój gust co prawda "glina" na szczęście się nie zrobiła . Póki co najlepiej mi smakuje mieszany z migdałami ale próbę razowego, żytniego jeszcze ponowię :lol: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-147737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Lutego 2011 Anerka- nie myj słoika po zakwasie-pozostawiaj 3 łyzki zakwaszonego ciasta w tym samym słoiku Od początku, odkąd zaczęłam przygodę z chlebem na zakwasie /to już ok. roku/ odlewam te 3-4 łyżki do czystego słoika, ten sam zakwas mam cały czas, "usypiam" go tylko i "budzę", kiedy potrzebuję. Tak gdzieś wyczytałam i tak robię, jest ok. A dlaczego Twoim zdaniem mam zostawiać w tym samym słoiku? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-147742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Lutego 2011 Dostałem z piekarni pół reklamówki zakwaszonego ciasta , na razie dam do lodówki , ile tak może leżeć , na razie nie mam czasu :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-148711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Lutego 2011 ile tak może leżećPostaraj się, żeby nie leżało dłużej niż dwa tygodnie. Po wykorzystaniu do pieczenia chleba, kawałek nowego ciasta znów będziesz mógł wykorzystać do następnego pieczenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-148714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Lutego 2011 Wczorajszy wypiek: Przepis pochodzi z tej strony http://piekarniatatter.blogspot.com/search/label/na%20zakwasie%20zytnim?updated-max=2009-01-21T10%3A53%3A00Z&max-results=20 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-149259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Lutego 2011 Na razie rośnie ................ :grin: http://img145.imageshack.us/img145/6467/p1060228.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-149327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Lutego 2011 Siadło :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-149351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Lutego 2011 Siadło :sad:Wygląda na to, że wyrosło za bardzo; u mnie niestety czasem się tez tak zdarza - jak chlebek rośnie za długo (szczególnie w formie) i włączę pieczenia , to potem robi lekkie klap, ale to wcale nie oznacza zakalca; po prostu lekko zapada; z doświadczenia wiem, że kiedy pojawiają się pęknięcia , to należy zaczynać pieczenie :rolleyes: Powodzenia P. S. Mój chlebek aktualnie piecze się i pachnie w całym domu Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-149354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Lutego 2011 Ruszył , rośnie , tylko o której godzinie ja pójdę spać ? http://img703.imageshack.us/img703/470/p1060231m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/#findComment-149362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.