Artur Dor Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 24 Lutego 2013 gatita, czekam na fotki Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtusa Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 25 Lutego 2013 Ciesząc się z dużego zainteresowania pieczonym przez nas chlebem, pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych dokładniejszym przepisem, iż jestem po wstępnych ustaleniach z moją LP i mam obiecane, że podczas kolejnego pieczenia chleba (powinno to nastąpić w ciągu następnych 3 - 4 tygodni) mogę przeszkadzać jej w tym skomplikowanym procesie i wszystko ważyć, mierzyć i dokumentować :smile:. Tak więc postaram się zebrać wszelkie niezbędne informacje dotyczące receptury tego chleba. Mam nadzieję, iż nie narażę się mojej LP tymi dodatkowymi utrudnieniami, ale czego nie robi się dla sprawy i dla Was. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 25 Lutego 2013 wojtusa, niech LP poczyta jak tu się zachwycamy jej chlebkiem :grin: Oto fotki mojego wczorajszego działana, czyli razowiec na zakwaszanym cieście. http://img542.imageshack.us/img542/6720/dsc09409l.jpg http://img11.imageshack.us/img11/2407/dsc09410m.jpg http://img833.imageshack.us/img833/8647/dsc09412k.jpg http://img51.imageshack.us/img51/235/dsc09413qz.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 25 Lutego 2013 gatita, pysznie wyglądają twoje chlebki musisz wyczuć tylko moment wstawienia ich do piekarnika nie dopuścić do przerośnięcia ciasta , bo jak przerośnie to się zapadnie Tu fajnie jest to opisane http://poserbaby.com/pl/porady/60/pieczemy-chleb Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 25 Lutego 2013 Znam bloga Sary, udziela się mocno na cinie :smile:.Zrobiłam jeden błąd, najpierw ciasto rosło w piekarniku pod żarówką, a potem je wyjęłam, bo w przepisie było napisane, żeby wstawić do nagrzanego piekarnika do 250 stopni. Następnym razem nic nie ruszam, tylko nagrzewam piekarnik z chlebem wewnątrz :smile:. Poprzedni na mące razowej, którego nie wyjmowałam z piekarnika na czas nagrzania pięknie wyrósł i się nie zapadł.A, i wg. mnie ta temperatura też była za wysoka, przypiekł się trochę. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 25 Lutego 2013 Następnym razem nic nie ruszam, tylko nagrzewam piekarnik z chlebem wewnątrz :smile:. Może wyjść ci blada twarda skórka Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 25 Lutego 2013 reniu, muszę poeksperymentować :smile:.Poprzednio piekłam w 200 stopniach i było ok, skórka chrupiąca i przypieczona.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9377&postdays=0&postorder=asc&start=210 Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 25 Lutego 2013 wojtusa, a co ty masz na tym chlebku ? Chodzi mi o to smarowidło Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtusa Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 25 Lutego 2013 renesi, jest to kolejna wariacja starego przepisu na smalec . Tutaj trochę zmieniony przez dodanie dość dużej ilości papryki wędzonej suszonej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 25 Lutego 2013 wojtusa, ok i dlatego ma taki kolorek bo z papryką Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 6 Marca 2013 A to mój dzisiejszy pszenny chlebek, jeszcze gorący :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-272989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 6 Marca 2013 To najlepsza pora do pieczenia bo sępy nie zjadają ciepłego chlebka :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-272990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 6 Marca 2013 chrupekln, ladny wyszed. Jutro dolacz zdjecie w przekroju :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-272991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 6 Marca 2013 chrupekln, piękny chlebek Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-272992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 6 Marca 2013 Proszę jest i przekrój :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 6 Marca 2013 A to mój nocny wypiek, kilka minut za długo się piekł i troszke się przypalił. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 6 Marca 2013 Zdradź nam sekret, co tam do niego dorzuciłeś ? :smile:W jakiej formie pieczesz ? Kupiłam ostatnio 2 keksówki, ale są za małe... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 6 Marca 2013 A to mój dzisiejszy pszenny chlebek, jeszcze gorącyprofesjonalny! uwielbiam pszenne chlebki, wrzucisz przepis? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 6 Marca 2013 Trochę nie w temacie (bez zakwasu) :blush: Mąka pszenna Babuni typ 650 - 1 kgdrożdże - 50 gr.mleko -1 szklankawoda - 2-2,5 szklnkisól - płaska łyżka stołowapłatki owsiane - w/g uznania drożdże, mleko i 4 łyżk mąki wymieszać i do ciepełka aby rosłopotem reszta składników (ja mieszam w termomiksie),następnie na stolnice i wyrabiam około 15 min.formuję ręcznie kształt i na blachę wyłożoną papierem do pieczenianakrywam ściereczką i do ciepełka (koło kominka) do wyrośnięciapiekarnik nagrzewam do 200 *Cprzed włożeniem do piekarnika chlebek smaruję wodączas pieczenia około 30 min.po upieczeniu smaruję wodą :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 7 Marca 2013 Zdradź nam sekret, co tam do niego dorzuciłeś ? :smile: W jakiej formie pieczesz ? Kupiłam ostatnio 2 keksówki, ale są za małe...Piekę w prodiżu, a dodaje słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, otręby owsiane, siemie lniane, zarodki pszenne, otręby pszenne, żurawina i śliwka teraz dałem rodzynki bo śliwka się skończyła. Bym zapomniał jeszcze czarnuszkę daje. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 7 Marca 2013 Zdradź nam sekret, co tam do niego dorzuciłeś ? :smile: W jakiej formie pieczesz ? Kupiłam ostatnio 2 keksówki, ale są za małe...Piekę w prodiżu, a dodaje słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, otręby owsiane, siemie lniane, zarodki pszenne, otręby pszenne, żurawina i śliwka teraz dałem rodzynki bo śliwka się skończyła. Bym zapomniał jeszcze czarnuszkę daje. Czyli na bogato :thumbsup:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 7 Marca 2013 Trochę nie w temacie (bez zakwasu)aha, czyli ten chlebek ze zdjęcia jest na drożdżach, tak? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 7 Marca 2013 aha, czyli ten chlebek ze zdjęcia jest na drożdżach, tak? Tak, jakoś nie mogę się zabrać do zrobienia zakwasu :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 8 Marca 2013 zbierz się, różnica w smaku jest duża Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 8 Marca 2013 Tak, tak ! Różnica jest ogromna ! A zakwas nie taki straszny jak go malują :grin: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.