Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

gatita, czekam na fotki :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270666
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ciesząc się z dużego zainteresowania pieczonym przez nas chlebem, pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych dokładniejszym przepisem, iż jestem po wstępnych ustaleniach z moją LP i mam obiecane, że podczas kolejnego pieczenia chleba (powinno to nastąpić w ciągu następnych 3 - 4 tygodni) mogę przeszkadzać jej w tym skomplikowanym procesie i wszystko ważyć, mierzyć i dokumentować :smile:. Tak więc postaram się zebrać wszelkie niezbędne informacje dotyczące receptury tego chleba. Mam nadzieję, iż nie narażę się mojej LP tymi dodatkowymi utrudnieniami, ale czego nie robi się dla sprawy i dla Was.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270830
Udostępnij na innych stronach

wojtusa, niech LP poczyta jak tu się zachwycamy jej chlebkiem :grin:

 

Oto fotki mojego wczorajszego działana, czyli razowiec na zakwaszanym cieście.

 

 

http://img542.imageshack.us/img542/6720/dsc09409l.jpg

 

http://img11.imageshack.us/img11/2407/dsc09410m.jpg

 

http://img833.imageshack.us/img833/8647/dsc09412k.jpg

 

http://img51.imageshack.us/img51/235/dsc09413qz.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270864
Udostępnij na innych stronach

gatita, pysznie wyglądają twoje chlebki musisz wyczuć tylko moment wstawienia ich do piekarnika nie dopuścić do przerośnięcia ciasta , bo jak przerośnie to się zapadnie

Tu fajnie jest to opisane http://poserbaby.com/pl/porady/60/pieczemy-chleb

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270875
Udostępnij na innych stronach

Znam bloga Sary, udziela się mocno na cinie :smile:.

Zrobiłam jeden błąd, najpierw ciasto rosło w piekarniku pod żarówką, a potem je wyjęłam, bo w przepisie było napisane, żeby wstawić do nagrzanego piekarnika do 250 stopni. Następnym razem nic nie ruszam, tylko nagrzewam piekarnik z chlebem wewnątrz :smile:.

Poprzedni na mące razowej, którego nie wyjmowałam z piekarnika na czas nagrzania pięknie wyrósł i się nie zapadł.

A, i wg. mnie ta temperatura też była za wysoka, przypiekł się trochę.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270878
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem nic nie ruszam, tylko nagrzewam piekarnik z chlebem wewnątrz :smile:.

 

Może wyjść ci blada twarda skórka

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270882
Udostępnij na innych stronach

reniu, muszę poeksperymentować :smile:.

Poprzednio piekłam w 200 stopniach i było ok, skórka chrupiąca i przypieczona.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9377&postdays=0&postorder=asc&start=210

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270890
Udostępnij na innych stronach

wojtusa, a co ty masz na tym chlebku ? Chodzi mi o to smarowidło

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270893
Udostępnij na innych stronach

wojtusa, ok i dlatego ma taki kolorek bo z papryką

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-270898
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
chrupekln, ladny wyszed. Jutro dolacz zdjecie w przekroju :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-272991
Udostępnij na innych stronach

chrupekln, piękny chlebek

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-272992
Udostępnij na innych stronach

Zdradź nam sekret, co tam do niego dorzuciłeś ? :smile:

W jakiej formie pieczesz ? Kupiłam ostatnio 2 keksówki, ale są za małe...

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273019
Udostępnij na innych stronach

A to mój dzisiejszy pszenny chlebek, jeszcze gorący

profesjonalny!

uwielbiam pszenne chlebki, wrzucisz przepis?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273021
Udostępnij na innych stronach

Trochę nie w temacie (bez zakwasu) :blush:

 

Mąka pszenna Babuni typ 650 - 1 kg

drożdże - 50 gr.

mleko -1 szklanka

woda - 2-2,5 szklnki

sól - płaska łyżka stołowa

płatki owsiane - w/g uznania

 

drożdże, mleko i 4 łyżk mąki wymieszać i do ciepełka aby rosło

potem reszta składników (ja mieszam w termomiksie),

następnie na stolnice i wyrabiam około 15 min.

formuję ręcznie kształt i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

nakrywam ściereczką i do ciepełka (koło kominka) do wyrośnięcia

piekarnik nagrzewam do 200 *C

przed włożeniem do piekarnika chlebek smaruję wodą

czas pieczenia około 30 min.

po upieczeniu smaruję wodą :wink:

Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!!

 

Leszek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273082
Udostępnij na innych stronach

Zdradź nam sekret, co tam do niego dorzuciłeś ? :smile:

W jakiej formie pieczesz ? Kupiłam ostatnio 2 keksówki, ale są za małe...

Piekę w prodiżu, a dodaje słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, otręby owsiane, siemie lniane, zarodki pszenne, otręby pszenne, żurawina i śliwka teraz dałem rodzynki bo śliwka się skończyła. Bym zapomniał jeszcze czarnuszkę daje.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273165
Udostępnij na innych stronach

Zdradź nam sekret, co tam do niego dorzuciłeś ? :smile:

W jakiej formie pieczesz ? Kupiłam ostatnio 2 keksówki, ale są za małe...

Piekę w prodiżu, a dodaje słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, otręby owsiane, siemie lniane, zarodki pszenne, otręby pszenne, żurawina i śliwka teraz dałem rodzynki bo śliwka się skończyła. Bym zapomniał jeszcze czarnuszkę daje.

Czyli na bogato :thumbsup:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273227
Udostępnij na innych stronach

Trochę nie w temacie (bez zakwasu)

aha, czyli ten chlebek ze zdjęcia jest na drożdżach, tak?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/14/#findComment-273230
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.