Skocz do zawartości

eksperymenty z peklowaniem


Rekomendowane odpowiedzi

jestem młodym zadymiarzem, pierwszy wsad do wędzarki zrobiliśmy z kolegą przed świętami,wyszło rewelacyjnie. od razu rzuciliśmy się na szerokie wody ok. 35 kg wyrobu wędzonego około 20 godz. w temp. około 30 stopni. wczoraj zamoczylismy następny wsad. tym razem chcemy trochę poeksperymentować, w związku z tym mam pytanie, co powiecie na próbę marynaty z czerwonego wina? [ mamy spore ilości czerwonego,wytrawnego winka z winogron]. czekam na opinie i sugestie. pzdr
cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/522-eksperymenty-z-peklowaniem/
Udostępnij na innych stronach

Jaeśli robisz wedlinki, to jak najbardziej - pewien dodatek czerwonego wina lub innego alkoholu jest wskazany. Jednak przy produkcji wędzonek - peklowanie, radze poeksperypentować na małym kawałku. Wino wspaniale sprawdza sie jako dodatek do glazur lub zalew do mięsa przygotowywanego na ruszt czy grilla. Nie polecam dodawania go do zalewy pelkującej. Uwędzone mięsko, przed podaniem, potraktuj glazurą z dodatkiem czerwonego wina.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/522-eksperymenty-z-peklowaniem/#findComment-6930
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.