Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj w miejscowej masarni kupowałem mięsko na szynki [ 7 zeta za tylna szynkę] rozmawiajac przy tej okazji ze starym pracownikiem masarni o wędzeniu, fachman ten zasugerował mi iż w przypadku zimnego wędzenia powinno się najpierw przez ok.0,5 godz. potraktować wyrób wysoka temperaturą w celu ścięcia białka co ma ponoć zapobiegać wyciekaniu soku z wyrobu a co za tym idzie wyrób nabiera soczystosci,
cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/525-temperatura-w%C4%99dzenia/
Udostępnij na innych stronach

Nie zalecam. Celem zimnego wędzenia jest uzyskanie wyrobu nasaczonego aromatem dymu w całej objetości. Jakiegolwiek ponisienie temperatury powyżej ustalonych norm, czy tez takie chwilowe podpiekanie, pwowduje, iż ścięta (zdenaturyzowana) warstwa białka tzw. druga skórka, nie przepuszcza juz dymu do wnetrza naszej wędzonki.

Co do upływu soku - wedzenie zimne, to nic innego jak bardzo powolne osuszanie wyrobu w dymie i niskiej temperaturze z jednoczesnym obwędzaniem go (nadaniem smaku wedzonki). A że tak jest, przekonasz sie po zważeniu produktu przed i po wędzeniu. Nie piszę już o wspaniałym smaku i kolorze jaki będzie miał Twój wyrób po kilku dniach wędzenia zimnego. No i ten smak......

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/525-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-6983
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.