cedro Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Stycznia 2007 wczoraj w miejscowej masarni kupowałem mięsko na szynki [ 7 zeta za tylna szynkę] rozmawiajac przy tej okazji ze starym pracownikiem masarni o wędzeniu, fachman ten zasugerował mi iż w przypadku zimnego wędzenia powinno się najpierw przez ok.0,5 godz. potraktować wyrób wysoka temperaturą w celu ścięcia białka co ma ponoć zapobiegać wyciekaniu soku z wyrobu a co za tym idzie wyrób nabiera soczystosci, Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/525-temperatura-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Nie zalecam. Celem zimnego wędzenia jest uzyskanie wyrobu nasaczonego aromatem dymu w całej objetości. Jakiegolwiek ponisienie temperatury powyżej ustalonych norm, czy tez takie chwilowe podpiekanie, pwowduje, iż ścięta (zdenaturyzowana) warstwa białka tzw. druga skórka, nie przepuszcza juz dymu do wnetrza naszej wędzonki. Co do upływu soku - wedzenie zimne, to nic innego jak bardzo powolne osuszanie wyrobu w dymie i niskiej temperaturze z jednoczesnym obwędzaniem go (nadaniem smaku wedzonki). A że tak jest, przekonasz sie po zważeniu produktu przed i po wędzeniu. Nie piszę już o wspaniałym smaku i kolorze jaki będzie miał Twój wyrób po kilku dniach wędzenia zimnego. No i ten smak...... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/525-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-6983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Przyłączam się do wypowiedzi Maxella Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/525-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-6998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.