krzdab2150 Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lutego 2011 Czy taka wędzarnia z dwoma paleniskami ma sens? Muszę zbudować mały murek oporowy ... i coś praktycznego na końcach Palenisko 1 oddalone o ok. 3 metry w linii prostej od komory dla uzyskania zimnego dymu. Drugie blisko komory. Cegły czekają, tylko mróz na razie, więc wolę pomyśleć i popytać zanim zbuduję, z góry serdeczne dzięki za ewentualne uwagi http://img251.imageshack.us/img251/4174/wedzarnia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Lutego 2011 krzdab2150, Daruj sobie ten długi kanał! Jest jeszcze tydzień mrozów więc czasu na czytanie stronki wystarczy. Wnioski same się nasuną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-148839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lutego 2011 i tak musi być postawiony murek, inaczej będzie bezproduktywy beton. Zimno, to fakt więc właśnie korzystam i wędzę szynkę: palenisko to beczka i 2 metrowa rura, dym 20 stopni.Poza tym kupiłem już 2 pary żeliwnych drzwiczek Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-148871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lutego 2011 krzdab2150, To zrób dwa paleniska ze względu na dwie pary drzwiczek. Kanał krótki i jedno palenisko od wschodu, a drugie od zachodu. Stracisz najmniej na takiej zabudowie i dużo zaoszczędzisz na zdrowiu. Jeszcze jest zima więc kolego czytaj i ucz się, bo to do zdrowia klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-148874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Lutego 2011 krzdab2150, To zrób dwa paleniska ze względu na dwie pary drzwiczek. Kanał krótki i jedno palenisko od wschodu, a drugie od zachodu. Stracisz najmniej na takiej zabudowie i dużo zaoszczędzisz na zdrowiu. Jeszcze jest zima więc kolego czytaj i ucz się, bo to do zdrowia klucz. Andrzeju , masz dziś chyba słabszy dzień. Właśnie takie rozwiązanie autor przedstawił na rysunku. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-148878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Lutego 2011 Robie rowniez z dwoma paleniskami tyle ze te do zimnego dymu jest rowno z podlozem i klapa .Bedzie sluzyc do zasypywania trocinami zeby wystarczylo dymienia na wiele godzin,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-148914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lutego 2011 jpionka, Drogi i ulubiony kolego, dzień mam dobry, a sugerowałem dwa paleniska, z równym kanałem bez tego trzy metrowego. Jak sam rozumiesz i w swojej praktyce wiesz, że mam racje co jest problemem z długim kanałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-148988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lutego 2011 Mam podobną i nie narzekam . tylko muszę pamiętać o zatkaniu szczelnie jednego z nie używanych kanałów . tylko kąt wznoszenia doloty nie tak płasko. kanał musi iść lekko do góry. poczytaj o budowie wędzarni. ja w swojej dochodzę do 70 stopni na długim ( 2,8 m ) pozdro Cytuj zmierzam do tego żeby zrobić coś ciekawego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-149003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Lutego 2011 jpionka, Drogi i ulubiony kolego, dzień mam dobry, a sugerowałem dwa paleniska, z równym kanałem bez tego trzy metrowego. Jak sam rozumiesz i w swojej praktyce wiesz, że mam racje co jest problemem z długim kanałem. Witam , po tak przemiłym Twoim poście :wink: wycofuję się na z góry upatrzoną pozycję... :lol: Ale jeszcze na koniec zapytam . Po co dwa takie same kanały ? Chyba nie dlatego że, Właściciel posiada dwie pary drzwiczek. Mi się pomysł Kolegi Krzdab 2150 podoba , pod warunkiem , że kanał długi nie będzie miał słonecznej wystawy ( gdyż latem będzie bezużyteczny). pozdrawiam Ps. Sorry za niezręczne... "masz dziś chyba słabszy dzień". Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-149011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Marca 2011 kanał dlugi w cieniu, planuję nawet zrobić jego obsyp w formie trawiastej skarpki - skalniaka, robię więc jak narysowałem, w stosunku do zwykłego murka to różnica kilku pustaków, a jak nie będzie działało to druga mała komora pełnić będzie funkcje grilla! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-151647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Marca 2011 Wlot do komory wędzarniczej raczej lepszy jeden na środku, można jakiś trójnik zastosować i szybry koniecznie porobić by trzeba.Czy ja czasem się nie spóźniłem? Może już wymurowane jest? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-152213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Marca 2011 Więc życie zweryfikowało pierwonte plany. Zmuszony byłem stworzyć wariant tymczasowy. Miałem na to tylko weekend. I budżet okroiłem do 180 zł. http://img140.imageshack.us/img140/2562/wedzarnia1.jpg Aha, już jest inaczej niż na zdjęciu bo przed chwilą przyszły mi drzwi żeliwne do paleniska, które wmontowałem. Drugie palenisko - to oddalone na razie nie jest wykonane, ale widać wyprowadzenie zakopanej już w ziemi rury stalowej (z lewej strony wędzarni jest wlot do włączenia). O dziwo mimo paleniska pod spodem udaje się uzyskać stailną temperaturę dla zimnego wędzenia, jak dowalę do pieca to ciepłego. Tak więc zastanawiam się czy robić to boczne, bo to co widać na zdjęciu się sprawdza (wędziłem dziś swoją pierwszą kiełbasę zimnym, potem cieplejszym dymem w zakresie temperatur 20-30 stopni) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-152297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Marca 2011 krzdab2150, I zachowaj ten swój post jako podstawową wiedzę. naucz się palić i uzyskasz najsmaczniejsze wędzonki. Dalsze szczegóły na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-152300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfik Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Marca 2011 krzdab2150, chcialem wybudowac taka jak Ty pierwotnie. Andy na mnie "krzyczy" i pewnie ma racje tylko nie moge sie doczekac odpowiedzi na moje pyt i odwleczenia mnie od bledów. W przyszlym tyg zaczynam murowanie i potrzebuje sprawdzonych rozwiazan. . mam bloczki i szamot na podstawe wedzarni takiej jak twoja tylk ze duzo wiekszej. Napisz jak wyglada pddzielenie paleniska od komory - masz tam jakies dyfuzory czy palisz bezposreednio pod wedzonkami - ogien na wedzonki?? Cytuj Daj wędzarni serce a ona odda ci dusze :-) zasłyszane ale ładne.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-154382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Marca 2011 Witam Wolfik masz na myśli deflektor,bo dyfuzor ma za zadanie skupić a nie rozprowadzić równomiernie gorące powietrze czy dym,bez zastosowania deflektora wyjdzie piekarnik :lol: najlepiej wykonać go z blachy stalowej nawiercić lub wyciąć otwory,płyta powinna być mniejsza niż komora wewnątrz ,tak by powstały szczeliny 5 cm :smile: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-154390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wurzel Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Marca 2011 Świetny pomysł. Cytuj turystyka kulinarna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-154405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Marca 2011 Witam Wurzel takie rozwiązanie jest stosowane w większości wędzarni gdzie palenisko jest bezpośrednio pod komorą wedzarniczą :smile: przetestowane ,działa super :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-154418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 krzdab2150, chcialem wybudowac taka jak Ty pierwotnie. Andy na mnie "krzyczy" i pewnie ma racje tylko nie moge sie doczekac odpowiedzi na moje pyt i odwleczenia mnie od bledów. W przyszlym tyg zaczynam murowanie i potrzebuje sprawdzonych rozwiazan. . mam bloczki i szamot na podstawe wedzarni takiej jak twoja tylk ze duzo wiekszej. Napisz jak wyglada pddzielenie paleniska od komory - masz tam jakies dyfuzory czy palisz bezposreednio pod wedzonkami - ogien na wedzonki?? Sorki że późno odpisuję, palenisko jest z cegły szamotowej, ułożonej również od góry, a wszystko zalane zaprawą cementową - taka wylewka z okrągłym otworem z prefabrykatu betonowego przy tylnej ściance , bez przesłony. Na tym stoi ta skrzynka (komora wędzarnicza) Jak rozpalę bardzo ostro to w komorze czasem widać troszkę ognia, co na pewno nie jest dobrym rozwiązaniem ze względu na drewnianą konstrukcję (mam nadzieję że mi się kiedyś nie spali ). Przy normalnym paleniu nie ma ognia na wędzonki bo palenisko dość wysokie, nie ma problemu z temperaturą nawet dla zimnego wędzenia. Mogę też przesłonić wylot ale nie było potrzeby Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-155498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfik Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 ja na razie zebralem material, ze wzgledu na pogode dzis dopieto bede skladal palenisko. Buda wyszla mi ogromna ale jak nie bede wedzil mogo kogos tam przenocowac. moja szafa w sobote piersza próba na ogniu pod kielbasami. zobaczymy co mi z tego wyjdzie :-)) jadłem wyroby wedzone w sposób nastepunący : - ogien bezposrednio pod wedzonkami przez 40-60 min ( temp 60-70stopni) - zasypanie trocinami i 1,5h wedzenie w cieplym ( 50-60 stopni) gestym dymie. zarówno kielbasa jak i schaby byly rewelacyjne. Nic sie nei spiekło kolor fantastyczny a o smaku nie wspomne. pozdrawiam Cytuj Daj wędzarni serce a ona odda ci dusze :-) zasłyszane ale ładne.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-155534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz@rnY Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Ekspertem w tych sprawach nie jestem ale zaznajamiając się w temacie trafiłem na watek umiejscowienia termometru w wędzarni. Zwróciłem na to uwagę montując go w swojej wędzarni. Na twoich zdjęciach masz zamontowany termometr nad drzwiczkami, podejrzewam że wyroby wieszasz a wysokości drzwiczek, do tego wiszą one na jakichś sznurkach, hakach.Nasuwa mi się pytanie jaką i czego temperaturę mierzysz?Moim zdaniem powinieneś wiedzieć jaka jest temp. w miejscu wędzenia szynek a nie 20-30 centymetrów nad nimi. Przekłamana w temp. mogą nieść za sobą negatywne skutki w procesie wedzenia.Nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy ale na logikę ...... po co umieszczamy termometr? żeby wiedzieć w jakiej temp. wędzą się np.szynki!A może się mylę. Cytuj Człowiek uczy się całe życie:( Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-158122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy ale na logikę ...... Termometr jak już , to powinien być umiejscowiony na wysokości zawieszonego mięsa . Jeżeli nie jest zamontowany na stałe w wędzarni to termometr kładziemy właśnie na kijkach :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-158144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz@rnY Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy ale na logikę ...... Termometr jak już , to powinien być umiejscowiony na wysokości zawieszonego mięsa . Jeżeli nie jest zamontowany na stałe w wędzarni to termometr kładziemy właśnie na kijkach :smile: PozdrawiamAndrzej K nie wiem co wyczytałeś w moim poście ale właśnie do tego dążyłem pisząc go. Moim zdaniem można barć wzór z dziadka lub montować termometr z bolcem na wysokości zawieszonych wędlin, co też w w/w poście sugerowałem. Może się czepiam ale słowa " jak już" sugerują że sie mylę a ty potwierdzasz moje przypuszczenia. :devil: Cytuj Człowiek uczy się całe życie:( Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-158395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Może się czepiam ale słowa " jak już" sugerują że sie mylę Nie czepiasz się , jakoś niefortunnie napisałem . Termometr w wędzarni , powinien być umiejscowiony na wysokości wędzonek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-158403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.