Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy taka wędzarnia z dwoma paleniskami ma sens?

Muszę zbudować mały murek oporowy ... i coś praktycznego na końcach :D

 

Palenisko 1 oddalone o ok. 3 metry w linii prostej od komory dla uzyskania zimnego dymu. Drugie blisko komory.

 

Cegły czekają, tylko mróz na razie, więc wolę pomyśleć i popytać zanim zbuduję,

z góry serdeczne dzięki za ewentualne uwagi

 

http://img251.imageshack.us/img251/4174/wedzarnia.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/
Udostępnij na innych stronach

i tak musi być postawiony murek, inaczej będzie bezproduktywy beton. Zimno, to fakt więc właśnie korzystam i wędzę szynkę: palenisko to beczka i 2 metrowa rura, dym 20 stopni.

Poza tym kupiłem już 2 pary żeliwnych drzwiczek :D

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-148871
Udostępnij na innych stronach

krzdab2150, To zrób dwa paleniska ze względu na dwie pary drzwiczek. Kanał krótki i jedno palenisko od wschodu, a drugie od zachodu. Stracisz najmniej na takiej zabudowie i dużo zaoszczędzisz na zdrowiu. Jeszcze jest zima więc kolego czytaj i ucz się, bo to do zdrowia klucz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-148874
Udostępnij na innych stronach

krzdab2150, To zrób dwa paleniska ze względu na dwie pary drzwiczek. Kanał krótki i jedno palenisko od wschodu, a drugie od zachodu. Stracisz najmniej na takiej zabudowie i dużo zaoszczędzisz na zdrowiu. Jeszcze jest zima więc kolego czytaj i ucz się, bo to do zdrowia klucz.

Andrzeju ,

 

masz dziś chyba słabszy dzień.

Właśnie takie rozwiązanie autor przedstawił na rysunku.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-148878
Udostępnij na innych stronach

Robie rowniez z dwoma paleniskami tyle ze te do zimnego dymu jest rowno z podlozem i klapa .Bedzie sluzyc do zasypywania trocinami zeby wystarczylo dymienia na wiele godzin,

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-148914
Udostępnij na innych stronach

jpionka, Drogi i ulubiony kolego, dzień mam dobry, a sugerowałem dwa paleniska, z równym kanałem bez tego trzy metrowego. Jak sam rozumiesz i w swojej praktyce wiesz, że mam racje co jest problemem z długim kanałem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-148988
Udostępnij na innych stronach

Mam podobną i nie narzekam . tylko muszę pamiętać o zatkaniu szczelnie jednego z nie używanych kanałów . tylko kąt wznoszenia doloty nie tak płasko. kanał musi iść lekko do góry. poczytaj o budowie wędzarni. ja w swojej dochodzę do 70 stopni na długim ( 2,8 m ) pozdro
zmierzam do tego żeby zrobić coś ciekawego
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-149003
Udostępnij na innych stronach

jpionka, Drogi i ulubiony kolego, dzień mam dobry, a sugerowałem dwa paleniska, z równym kanałem bez tego trzy metrowego. Jak sam rozumiesz i w swojej praktyce wiesz, że mam racje co jest problemem z długim kanałem.

Witam ,

 

po tak przemiłym Twoim poście :wink: wycofuję się na z góry upatrzoną pozycję... :lol:

Ale jeszcze na koniec zapytam . Po co dwa takie same kanały ?

Chyba nie dlatego że, Właściciel posiada dwie pary drzwiczek.

Mi się pomysł Kolegi Krzdab 2150 podoba , pod warunkiem , że kanał długi nie będzie miał słonecznej wystawy ( gdyż latem będzie bezużyteczny).

 

pozdrawiam

 

Ps. Sorry za niezręczne... "masz dziś chyba słabszy dzień".

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-149011
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
kanał dlugi w cieniu, planuję nawet zrobić jego obsyp w formie trawiastej skarpki - skalniaka, robię więc jak narysowałem, w stosunku do zwykłego murka to różnica kilku pustaków, a jak nie będzie działało to druga mała komora pełnić będzie funkcje grilla!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-151647
Udostępnij na innych stronach

Wlot do komory wędzarniczej raczej lepszy jeden na środku, można jakiś trójnik zastosować i szybry koniecznie porobić by trzeba.

Czy ja czasem się nie spóźniłem? Może już wymurowane jest?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-152213
Udostępnij na innych stronach

Więc życie zweryfikowało pierwonte plany.

Zmuszony byłem stworzyć wariant tymczasowy. Miałem na to tylko weekend. I budżet okroiłem do 180 zł.

 

http://img140.imageshack.us/img140/2562/wedzarnia1.jpg

 

Aha, już jest inaczej niż na zdjęciu bo przed chwilą przyszły mi drzwi żeliwne do paleniska, które wmontowałem.

 

Drugie palenisko - to oddalone na razie nie jest wykonane, ale widać wyprowadzenie zakopanej już w ziemi rury stalowej (z lewej strony wędzarni jest wlot do włączenia).

 

O dziwo mimo paleniska pod spodem udaje się uzyskać stailną temperaturę dla zimnego wędzenia, jak dowalę do pieca to ciepłego. Tak więc zastanawiam się czy robić to boczne, bo to co widać na zdjęciu się sprawdza (wędziłem dziś swoją pierwszą kiełbasę zimnym, potem cieplejszym dymem w zakresie temperatur 20-30 stopni)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-152297
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

krzdab2150, chcialem wybudowac taka jak Ty pierwotnie. Andy na mnie "krzyczy" i pewnie ma racje tylko nie moge sie doczekac odpowiedzi na moje pyt i odwleczenia mnie od bledów.

W przyszlym tyg zaczynam murowanie i potrzebuje sprawdzonych rozwiazan.

. mam bloczki i szamot na podstawe wedzarni takiej jak twoja tylk ze duzo wiekszej. Napisz jak wyglada pddzielenie paleniska od komory - masz tam jakies dyfuzory czy palisz bezposreednio pod wedzonkami - ogien na wedzonki??

Daj wędzarni serce a ona odda ci dusze :-) zasłyszane ale ładne....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-154382
Udostępnij na innych stronach

Witam Wolfik masz na myśli deflektor,bo dyfuzor ma za zadanie skupić a nie rozprowadzić równomiernie gorące powietrze czy dym,bez zastosowania deflektora wyjdzie piekarnik :lol: najlepiej wykonać go z blachy stalowej nawiercić lub wyciąć otwory,płyta powinna być mniejsza niż komora wewnątrz ,tak by powstały szczeliny 5 cm :smile: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-154390
Udostępnij na innych stronach

Witam Wurzel takie rozwiązanie jest stosowane w większości wędzarni gdzie palenisko jest bezpośrednio pod komorą wedzarniczą :smile: przetestowane ,działa super :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-154418
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

krzdab2150, chcialem wybudowac taka jak Ty pierwotnie. Andy na mnie "krzyczy" i pewnie ma racje tylko nie moge sie doczekac odpowiedzi na moje pyt i odwleczenia mnie od bledów.

W przyszlym tyg zaczynam murowanie i potrzebuje sprawdzonych rozwiazan.

. mam bloczki i szamot na podstawe wedzarni takiej jak twoja tylk ze duzo wiekszej. Napisz jak wyglada pddzielenie paleniska od komory - masz tam jakies dyfuzory czy palisz bezposreednio pod wedzonkami - ogien na wedzonki??

Sorki że późno odpisuję,

palenisko jest z cegły szamotowej, ułożonej również od góry, a wszystko zalane zaprawą cementową - taka wylewka z okrągłym otworem z prefabrykatu betonowego przy tylnej ściance , bez przesłony. Na tym stoi ta skrzynka (komora wędzarnicza) Jak rozpalę bardzo ostro to w komorze czasem widać troszkę ognia, co na pewno nie jest dobrym rozwiązaniem ze względu na drewnianą konstrukcję (mam nadzieję że mi się kiedyś nie spali :D). Przy normalnym paleniu nie ma ognia na wędzonki bo palenisko dość wysokie,

nie ma problemu z temperaturą nawet dla zimnego wędzenia. Mogę też przesłonić wylot ale nie było potrzeby

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-155498
Udostępnij na innych stronach

ja na razie zebralem material, ze wzgledu na pogode dzis dopieto bede skladal palenisko. Buda wyszla mi ogromna ale jak nie bede wedzil mogo kogos tam przenocowac.

moja szafa

 

w sobote piersza próba na ogniu pod kielbasami. zobaczymy co mi z tego wyjdzie :-)) jadłem wyroby wedzone w sposób nastepunący :

- ogien bezposrednio pod wedzonkami przez 40-60 min ( temp 60-70stopni)

- zasypanie trocinami i 1,5h wedzenie w cieplym ( 50-60 stopni) gestym dymie.

zarówno kielbasa jak i schaby byly rewelacyjne. Nic sie nei spiekło kolor fantastyczny a o smaku nie wspomne.

 

pozdrawiam

Daj wędzarni serce a ona odda ci dusze :-) zasłyszane ale ładne....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-155534
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ekspertem w tych sprawach nie jestem ale zaznajamiając się w temacie trafiłem na watek umiejscowienia termometru w wędzarni. Zwróciłem na to uwagę montując go w swojej wędzarni.

Na twoich zdjęciach masz zamontowany termometr nad drzwiczkami, podejrzewam że wyroby wieszasz a wysokości drzwiczek, do tego wiszą one na jakichś sznurkach, hakach.

Nasuwa mi się pytanie jaką i czego temperaturę mierzysz?

Moim zdaniem powinieneś wiedzieć jaka jest temp. w miejscu wędzenia szynek a nie 20-30 centymetrów nad nimi. Przekłamana w temp. mogą nieść za sobą negatywne skutki w procesie wedzenia.

Nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy ale na logikę ...... po co umieszczamy termometr? żeby wiedzieć w jakiej temp. wędzą się np.szynki!

A może się mylę.

Człowiek uczy się całe życie:(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-158122
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy ale na logikę ......

 

Termometr jak już , to powinien być umiejscowiony na wysokości zawieszonego mięsa .

 

Jeżeli nie jest zamontowany na stałe w wędzarni to termometr kładziemy właśnie na kijkach :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-158144
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy ale na logikę ......

 

Termometr jak już , to powinien być umiejscowiony na wysokości zawieszonego mięsa .

 

Jeżeli nie jest zamontowany na stałe w wędzarni to termometr kładziemy właśnie na kijkach :smile:

 

Pozdrawiam

Andrzej K nie wiem co wyczytałeś w moim poście ale właśnie do tego dążyłem pisząc go. Moim zdaniem można barć wzór z dziadka lub montować termometr z bolcem na wysokości zawieszonych wędlin, co też w w/w poście sugerowałem. Może się czepiam ale słowa " jak już" sugerują że sie mylę a ty potwierdzasz moje przypuszczenia. :devil:
Człowiek uczy się całe życie:(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-158395
Udostępnij na innych stronach

Może się czepiam ale słowa " jak już" sugerują że sie mylę

 

Nie czepiasz się , jakoś niefortunnie napisałem . Termometr w wędzarni , powinien być umiejscowiony na wysokości wędzonek .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5261-budowa-w%C4%99dzarni-pomys%C5%82-na/#findComment-158403
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.