Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś robiłem, ale przepisu zapomniałem.

Podzielisz się ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5291-ciasto-bezy/#findComment-149626
Udostępnij na innych stronach

Przepis na około 30 sztuk:

 

Składniki:

 

* 4 białka

* szczypta soli

* 1 łyżeczka soku z cytryny (niekoniecznie)

* 250 g cukru pudru

 

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne. Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając.

 

Nałożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę. Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę jednak urosną.

Piec około 45 minut do godziny w temperaturze 140ºC .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5291-ciasto-bezy/#findComment-149633
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5291-ciasto-bezy/#findComment-149635
Udostępnij na innych stronach

Ja robię tak. Temperatura niższa,bezy raczej się podsusza, nie piecze.Jeśli jednak Twoje są ok.,a zdjęcie ",mówi" że są super" to oczywiście nie mam nic przeciw a nawet spróbuję zrobić. Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 23:41 ]

OJ, niezupełnie, bo dodaję właśnie sok z cytryny ale to już wg. uznania.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5291-ciasto-bezy/#findComment-149645
Udostępnij na innych stronach

Temperatura niższa,bezy raczej się podsusza, nie piecze.Jeśli jednak Twoje są ok.,a zdjęcie ",mówi" że są super" to oczywiście nie mam nic przeciw a nawet spróbuję zrobić. Pozdrawiam.

zgadzam się, temperatura powinna być niższa, ale widzę że te się chyba nawet lekko skarmelizowały, czy takie zdjęcia? Moja koleżanka kiedyś zapomniała o bezach w piekarniku i się właśnie takie brązowe, skarmelizowane zrobiły, przyznam ze lepszych nie jadłam.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5291-ciasto-bezy/#findComment-149703
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.