Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Mam taką sprawę , czasami uda mi się okazyjnie kupić trochę mięsa , nie są to duże ilości , ale zawsze coś.

Peklować i wędzić się nie opłaca , bo ilość mała , ale zapeklować , później zapeklowane przechować w zamrażarce i później uwędzić , to już jest wyjście.

Teraz tak : zapeklowałem 2 kawałki , peklowanie 4 dniowe według tabeli Dziadka . Po okresie peklowania , wyjąłem z zalewy , włożyłem do woreczka i do zamrażarki , było to dwa tygodnie temu. Wczoraj wstawiłem polędwice do peklowania i też tak zamierzam zrobić .

 

I teraz tak : co później ? Przypominam , że mięso nie jest " ociekane " nie jest płukane . Jak należy postąpić , żeby było gotowe do wędzenia :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5315-jak-dobrze-zagospodarowa%C4%87-peklowane-mi%C4%99so/
Udostępnij na innych stronach

Tak tak , tylko czytałem w 16 stce , że mięso po peklowaniu należy płukać pod bieżącą wodą jakiś tam czas. Nie mam teraz dostępu do 16 stki , bo nie ma mnie w domu . Chodzi tu zapewne o słoność wyrobu . Niestety nie mam doświadczenia w tym temacie , stąd moje pytania . Nie chce zepsuć mięsa , tzn szkoda byłoby słone jeść :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5315-jak-dobrze-zagospodarowa%C4%87-peklowane-mi%C4%99so/#findComment-150344
Udostępnij na innych stronach

Po rozmrożeniu spróbować!. W 16-tce peklowanie odbywa się inna metodą i w solace o większym stężeniu. Jesli robiłęś wg Dziadka, to powinno być ok bez moczenia. Sprawdź.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5315-jak-dobrze-zagospodarowa%C4%87-peklowane-mi%C4%99so/#findComment-150345
Udostępnij na innych stronach

Maxell, dzięki , czyli po peklowaniu wyciągamy z zalewy , osuszamy poprzez ociekanie , osuszamy w wędzarni i wędzimy . Chyba dobrze zrozumiałem , natomiast po zamrożeniu odmrażamy bardzo wolno , osuszamy przez ociekanie .....

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5315-jak-dobrze-zagospodarowa%C4%87-peklowane-mi%C4%99so/#findComment-150347
Udostępnij na innych stronach

Tak. W związku z tym, że nie wiem dokładnie ile dałeś soli, sprawdź smakowo kawałek mięsa po rozmrożeniu. Jeśli za słone - mocz do czasu, aż wynik Cię zadowoli. Jeśli za mało słone - można pokusić się o nastrzyk i masowanie, ale także parzenie w osolonej wodzie (solanka 1-3% w zależności od stopnia niedosolenia mięsa)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5315-jak-dobrze-zagospodarowa%C4%87-peklowane-mi%C4%99so/#findComment-150348
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dobrze pamiętam to na kg miesa , 0.4 l wody i 60 g mieszanki peklującej ( Sół/peklosól)

Peklowanie 4 dniowe z nastrzykiem , albo nawet dwa nastrzyki ( tak podaje tabela )

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5315-jak-dobrze-zagospodarowa%C4%87-peklowane-mi%C4%99so/#findComment-150349
Udostępnij na innych stronach

0.4 l wody i 60 g mieszanki peklującej

Jak napisał maxell sprawdź słoność po rozmrożeniu. Ja na taką ilość wody daję nieco ponad 30 g peklosoli.

 

A wracając do tematu mrożenia, to czy nie rozważałeś opcji aby peklować wszystkie mięsa razem, już po rozmrożeniu ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5315-jak-dobrze-zagospodarowa%C4%87-peklowane-mi%C4%99so/#findComment-150350
Udostępnij na innych stronach

To powinno być ok. Nic jednak nie kosztuje profilaktyczne sprawdzenie. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5315-jak-dobrze-zagospodarowa%C4%87-peklowane-mi%C4%99so/#findComment-150351
Udostępnij na innych stronach

A wracając do tematu mrożenia, to czy nie rozważałeś opcji aby peklować wszystkie mięsa razem, już po rozmrożeniu ?

Dobry pomysł , jednak peklowanie na raty ma ten plus , że nie potrzebujemy wiele miejsca a mieszkając w bloku , niewiele można pomieścić . Tak to wiesz powoli , powoli i jest coraz więcej . Ja dojeżdżam do teścia żeby wędzić , więc nie opłaca mi się na 2 kilogramy palić drewno :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5315-jak-dobrze-zagospodarowa%C4%87-peklowane-mi%C4%99so/#findComment-150381
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.