vegeta Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Marca 2011 Jest to mój pierwszy post na tym forum więc Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Od dłuższego czasu mam w planach zagospodarowanie sobie miejsca pod wyrób wędlin tak jak się to dawniej na wsiach robiło. Masarstwo i jakiekolwiek wyrabianie wędlin są mi zupełnie obce, jednym słowem jestem laikiem w tym temacie (ale smakosz ze mnie dobry:). Po przeczytaniu kilku tematów na tym forum mogę powiedzieć, że cieknie mi tylko ślinka:D Ale do sedna, mam pomieszczenie w którym chciałbym sobie zorganizować wędzarnie... Proszę was o porady i ocenę mojego pomysłu. Dla jasności trochę opiszę o co mi w nim chodzi:) Otóż do ściany w pomieszczeniu chciał bym dostawić palenisko na którym stał by gar 100 litrów lub sam kocioł z parnika. Po lewej stronie od paleniska była by wędzarnia do której dym dochodził by kanałem jak na schemacie lub do komina. chodzi mi tu aby nie robić dwóch palenisk tylko za pomocą przepustnic w kanałach kierować dymem. Czy takie rozwiązanie jest możliwe i zadziała? http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2011-03/63cb8354.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5327-projekt-do-oceny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Marca 2011 Otóż do ściany w pomieszczeniu chciał bym dostawić palenisko na którym stał by gar 100 litrów lub sam kocioł z parnika. Po lewej stronie od paleniska była by wędzarnia do której dym dochodził by kanałem jak na schemacie lub do komina. chodzi mi tu aby nie robić dwóch palenisk tylko za pomocą przepustnic w kanałach kierować dymem. Czy takie rozwiązanie jest możliwe i zadziała? Obrazek Witam, Vegeta , pomysł dobry , sam kiedyś chciałem podobny zrealizować. Wprowadziłbym jednak kilka zmian... - wlot do komory centralnie i rozpraszacz dymu - rura do odprowadzania dymu w przypadku gotowania na płycie wyprowadzona poza komorę wędzarniczą. (Uniknięcie wilgoci w komorze spowodowanej różnicą temperatur) - zastosowanie jednej wspólnej rury i puszczenie spalin przez komorę wędzarni Wadą tego rozwiązania jest brak niezależności wędzenia i podgotowania wody. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5327-projekt-do-oceny/#findComment-150699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Marca 2011 Za małe (wąskie) drzwiczki. Im szersze, tym łatwiej operować kijami. Po co wywietrzniki nad nimi? Będziesz miał okopconą konstrukcję, a w przypadku silniejszego wiatru od tej strony możesz mieć cofkę. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5327-projekt-do-oceny/#findComment-150701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Marca 2011 vegeta, Buduj, zrób, szalej!!! Wylot z kanału, jednak daj na środek i zastosuj deflektor. Szczeliny - wywietrzniki zrób większe i regulowane z dwóch stron. Miłej zabawy i dobrych wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5327-projekt-do-oceny/#findComment-150712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.