Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Od dłuższego czasu mam w planach zagospodarowanie sobie miejsca pod wyrób wędlin tak jak się to dawniej na wsiach robiło. Masarstwo i jakiekolwiek wyrabianie wędlin są mi zupełnie obce, jednym słowem jestem laikiem w tym temacie (ale smakosz ze mnie dobry:).

Po przeczytaniu kilku tematów na tym forum mogę powiedzieć, że cieknie mi tylko ślinka:D

Ale do sedna, mam pomieszczenie w którym chciałbym sobie zorganizować wędzarnie...

Proszę was o porady i ocenę mojego pomysłu. Dla jasności trochę opiszę o co mi w nim chodzi:)

Otóż do ściany w pomieszczeniu chciał bym dostawić palenisko na którym stał by gar 100 litrów lub sam kocioł z parnika. Po lewej stronie od paleniska była by wędzarnia do której dym dochodził by kanałem jak na schemacie lub do komina. chodzi mi tu aby nie robić dwóch palenisk tylko za pomocą przepustnic w kanałach kierować dymem.

Czy takie rozwiązanie jest możliwe i zadziała?

 

http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2011-03/63cb8354.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5327-projekt-do-oceny/
Udostępnij na innych stronach

Otóż do ściany w pomieszczeniu chciał bym dostawić palenisko na którym stał by gar 100 litrów lub sam kocioł z parnika. Po lewej stronie od paleniska była by wędzarnia do której dym dochodził by kanałem jak na schemacie lub do komina. chodzi mi tu aby nie robić dwóch palenisk tylko za pomocą przepustnic w kanałach kierować dymem.

Czy takie rozwiązanie jest możliwe i zadziała?

 

Obrazek

Witam,

 

Vegeta ,

pomysł dobry , sam kiedyś chciałem podobny zrealizować.

Wprowadziłbym jednak kilka zmian...

- wlot do komory centralnie i rozpraszacz dymu

- rura do odprowadzania dymu w przypadku gotowania na płycie wyprowadzona poza komorę wędzarniczą. (Uniknięcie wilgoci w komorze spowodowanej różnicą temperatur)

- zastosowanie jednej wspólnej rury i puszczenie spalin przez komorę wędzarni

Wadą tego rozwiązania jest brak niezależności wędzenia i podgotowania wody.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5327-projekt-do-oceny/#findComment-150699
Udostępnij na innych stronach

Za małe (wąskie) drzwiczki. Im szersze, tym łatwiej operować kijami. Po co wywietrzniki nad nimi? Będziesz miał okopconą konstrukcję, a w przypadku silniejszego wiatru od tej strony możesz mieć cofkę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5327-projekt-do-oceny/#findComment-150701
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.