lukasz4891 Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Marca 2011 Witam Mam pytanie odnosnie kielbasy jak w temacie, jak uzyska taka kielbase do reki lekka sucha i rabiaca to wlasnie pyk przy przelamaniu gryzieniu. Zawsze bedac na wsi zajadalem sie nia i przed następnym wędzeniem chciałbym sie dowiedziec jak ja uzyskac zanim zaczne eksperymentować. Ostatnia wyszla mi niestety zbyt sklepowa jak dla mnie robilem chlopska wedlug przepisu szczepana, nastepnym razem planowalem mniej ubic w jelitach i przypiekac na wiekszym ogniu. Dziadek w "Cz.II. Kiełbasa wiejska domowa cienka (tzw. parnikowa)" wspomina o tego typu kielbasie ale nie podaje szczegołow niestety. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1579&page=2 Jezeli odpowiedz jest gdzies na forum w bardzo widocznym miejscu latwa do znalezienia to z gory przepraszam ze zawracam dupe ale nie udalo mi sie odnalezc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5417-kie%C5%82basa-wiejska-do-reki-robi%C4%85ca-pyk/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2011 Jezeli odpowiedz jest gdzies na forum w bardzo widocznym miejscu latwa do znalezienia Szukaj kiełbasa krucha, dobrze szukaj i cierpliwie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5417-kie%C5%82basa-wiejska-do-reki-robi%C4%85ca-pyk/#findComment-153931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2011 Zobacz tą https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=184766&sid=190da8bf85029bd34fac837d028c691d#184766 A tu masz dziadkową - super kruchą - tak całkiem "niechcący" .... https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6543&highlight=kie%B3basa+krucha Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5417-kie%C5%82basa-wiejska-do-reki-robi%C4%85ca-pyk/#findComment-153938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz4891 Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2011 Hey Rogero widzialem obie nie wiem jak ze smakiem ale z wygladu one nie przypominaja tego czego szukam, te co jadlem byly bez peklosoli moze dlatego troche inna konsystencja. Barwa kielbasy szara po przekroju a jelito bardzo ciemne wpadajace w braz i czern nawet, petko dość cienkie i pomarszczona tak jak by byly zbite troche luzniej i dotego bardzo sucha i lekka. Z wygladu bardzo podobna do kielbasy na stronie ponizej, tylko nie z baraniny a z wieprza. http://www.opolska-wies.pl/info.php?id=090304:094626&kategoria=produkt_lokalny&dzial=produkt&pkt=produkty_miesne&on=tak Edit w obu przepisach widze ze byly parzone a jestem prawie pewien ze te co jadlem byly opiekane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5417-kie%C5%82basa-wiejska-do-reki-robi%C4%85ca-pyk/#findComment-153942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2011 lukasz4891, może to. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4236 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5417-kie%C5%82basa-wiejska-do-reki-robi%C4%85ca-pyk/#findComment-153949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2011 Ten ostatni link to może być właśnie to czego szukasz patrząc na skład i technologię ale ja dłużej bym to wędził i podpiekał też w "gęstym dymie" ..... Ilość soli też dobierz "pod" siebie bo w przepisie jest jej relatywnie mało .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5417-kie%C5%82basa-wiejska-do-reki-robi%C4%85ca-pyk/#findComment-153955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.