Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Mam pytanie odnosnie kielbasy jak w temacie, jak uzyska taka kielbase do reki lekka sucha i rabiaca to wlasnie pyk przy przelamaniu gryzieniu. Zawsze bedac na wsi zajadalem sie nia i przed następnym wędzeniem chciałbym sie dowiedziec jak ja uzyskac zanim zaczne eksperymentować. Ostatnia wyszla mi niestety zbyt sklepowa jak dla mnie robilem chlopska wedlug przepisu szczepana, nastepnym razem planowalem mniej ubic w jelitach i przypiekac na wiekszym ogniu. Dziadek w "Cz.II. Kiełbasa wiejska domowa cienka (tzw. parnikowa)" wspomina o tego typu kielbasie ale nie podaje szczegołow niestety. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1579&page=2

 

Jezeli odpowiedz jest gdzies na forum w bardzo widocznym miejscu latwa do znalezienia to z gory przepraszam ze zawracam dupe ale nie udalo mi sie odnalezc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5417-kie%C5%82basa-wiejska-do-reki-robi%C4%85ca-pyk/
Udostępnij na innych stronach

Jezeli odpowiedz jest gdzies na forum w bardzo widocznym miejscu latwa do znalezienia

Szukaj kiełbasa krucha, dobrze szukaj i cierpliwie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5417-kie%C5%82basa-wiejska-do-reki-robi%C4%85ca-pyk/#findComment-153931
Udostępnij na innych stronach

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5417-kie%C5%82basa-wiejska-do-reki-robi%C4%85ca-pyk/#findComment-153938
Udostępnij na innych stronach

Hey

 

Rogero widzialem obie nie wiem jak ze smakiem ale z wygladu one nie przypominaja tego czego szukam, te co jadlem byly bez peklosoli moze dlatego troche inna konsystencja. Barwa kielbasy szara po przekroju a jelito bardzo ciemne wpadajace w braz i czern nawet, petko dość cienkie i pomarszczona tak jak by byly zbite troche luzniej i dotego bardzo sucha i lekka.

 

Z wygladu bardzo podobna do kielbasy na stronie ponizej, tylko nie z baraniny a z wieprza.

 

http://www.opolska-wies.pl/info.php?id=090304:094626&kategoria=produkt_lokalny&dzial=produkt&pkt=produkty_miesne&on=tak

 

Edit w obu przepisach widze ze byly parzone a jestem prawie pewien ze te co jadlem byly opiekane

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5417-kie%C5%82basa-wiejska-do-reki-robi%C4%85ca-pyk/#findComment-153942
Udostępnij na innych stronach

Ten ostatni link to może być właśnie to czego szukasz patrząc na skład i technologię ale ja dłużej bym to wędził i podpiekał też w "gęstym dymie" ..... ;)

Ilość soli też dobierz "pod" siebie bo w przepisie jest jej relatywnie mało .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5417-kie%C5%82basa-wiejska-do-reki-robi%C4%85ca-pyk/#findComment-153955
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.