kitesurf Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chciałbym wam pokazać moje pierwsze wędzonki. Mam wędzarnię zrobioną z kantówek o gr. 5cm - wielkość komory 60cm x 50cm x wysokość 100cm. Dymogenerator od Rogera. Grzałka 2,2kW z grilla elektrycznego i do tego podłączony regulator temperatury ES10 z thermoplusa. Zrębki wędzranicze mix olcha-buk. Wszystko gra super! Zapeklowałem we wtorek po południu 8,7 kg wędzonek: 3 szynki, 2 polędwice, 2 polędwiczki, 2 boczki. Zastosowałem peklowanie wg Miro. Dałem 3,5L wody oraz 300g peklosoli. Do tego wywar z czosnku, ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego. Peklowałem do dzisiejszego rana ( tj. 03.04 ) - czyli długość peklowania w temperaturze 6st C wyniosła 3 i pół dnia. Zrobiłem również nastrzyk. Osuszałem w komorze przy 50st C przez godzinkę. Następnie 4 godziny w 55 st C wędzenie właściwe, a na koniec dałem jeszcze pół godzinki w temp 60 st C. Sparzyłem szynki ( do 72 st C w środku ), boczki oraz jedną polędwicę. Polędwiczek nie parzyłem - po prostu rozpływały się w ustach! Chciałbym bardzo serdecznie podziękować za pomoc i odpowiedzi na moje pytania - w szczególności: Rogerowi, Gonzo, Beiotowi, AndyAndy, Miro, RaV22, Jacekn, Andrzej k: Przedstawiam Wam moje pierwsze wędzonki: http://images46.fotosik.pl/737/2055705b1b398dcdmed.jpg http://images40.fotosik.pl/758/ae93ca3c8ace2c96med.jpg http://images41.fotosik.pl/770/38887869520ca74amed.jpg http://images38.fotosik.pl/768/e5b2da8c7d16cdb9med.jpg Pozdrawiam! Michał EDIT: dodałem info o sposobie wędzenia Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Fantastyczne wędzonki jak dla mnie, a kolor to normalnie jak z "obrazka" - przepisowy Pochwal sie jeszcze ile czasu wedziłeś i w jakiej temperaturze... Normalnie palce lizać... a jeszcze, czy szynki parzyłeś po wędzeniu ? Bo polędwiczki to raczej nie... :wink: Też będe wedził za 2 tygodnie, ale to już całkiem inna "jazda" bo ja wędzę w beczce... z normalnym paleniskiem... Brawo :clap: :clap: :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 No super te wędzoneczki.Wędzarnia jak moja tylko ja mam normalne palenisko ,nawet te same zawiasy do dachu zastosowaliśmy. :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Chciałbym wam pokazać moje pierwsze wędzonki. Qrcze , jak malowane :clap: :thumbsup: . Uważaj , bo wiem gdzie mieszkasz :!: :grin: Gorąco pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Pochwal sie jeszcze ile czasu wedziłeś i w jakiej temperaturze... Normalnie palce lizać... a jeszcze, czy szynki parzyłeś po wędzeniu ? Bo polędwiczki to raczej nie... :wink: Też będe wedził za 2 tygodnie, ale to już całkiem inna "jazda" bo ja wędzę w beczce... z normalnym paleniskiem... Brawo :clap: :clap: :clap:Zapomniałem napisać o wędzeniu hehe. A więc osuszałem w komorze przy 50st C przez godzinkę. Następnie 4 godziny w 55 st C wędzenie właściwe, a na koniec dałem jeszcze pół godzinki w temp 60 st C. Sparzyłem szynki ( do 72 st C w środku ), boczki oraz jedną polędwicę. Polędwiczek nie parzyłem - po prostu rozpływały się w ustach! W każdym razie smak szynki po sparzeniu przypomniał mi dość mocno dzieciństwo i smak prawidzych wędzonek, które od dziś będą u mnie dostepne przez cały czas . Pozdrawiam! [ Dodano: Nie 03 Kwi, 2011 21:09 ] @arkadiusz - wielkie dzięki! @andrzej k - również dziękuję i przy okazji to tak w lini prostej mieszkamy od siebie jakieś hm.. 700m? Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Następnie 4 godziny w 55 st C wędzenie właściwe, Powiedz mi jeszcze miły sąsiedzie z za miedzy , jak długo przy maksymalnym zasypie dymi Twój dymogenerator . :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Pragnę jeszcze dodać, że wędzenie w takim systemie to super sprawa. Dymogenerator od Rogera spełnie swoją funkcję idealnie. Regulator temperatury ES10 połaczony z grzałkę z grilla elektrycznego 2,2kW reguluję temperaturę w kapitalny sposób. Gdy ustaliłem temperaturę na 55St C - wahała się w komorze między 51,5 a 58 - raz tylko widziałem, że podskoczyła do 60 stopni, także jest to wygodne. Zrębki wędzarnicze spalone zostały w małej ilości - niestety nie obliczyłem dokładnie, ale dodawałem kilka razy po garści, także to śladowe ilości. Muszę tylko doprowadzić do porządku sprawę kabli i umiejscowienia regulatora oraz zaimpregnować wędzarnię i będzie super. A na zimę przeniosę ją do garażu, w którym mam komin - połaczę rurą wedzarnię z przewodem kominowym i będę wędził również zimą! :grin: [ Dodano: Nie 03 Kwi, 2011 21:26 ] Następnie 4 godziny w 55 st C wędzenie właściwe, Powiedz mi jeszcze miły sąsiedzie z za miedzy , jak długo przy maksymalnym zasypie dymi Twój dymogenerator . :question: PozdrawiamMiły sąsiedzie! Niestety nie zrobiłem dokładniejszych obliczeń, bo nie dopuściłem do wypalenia całej komory dymogeneratora. Jak widziałem, że zeszło koło 10cm, to dodawałem do pełna. Ale wydaje mi się, że spokojnie 2 godziny powinno się mieć spokój z dokładaniem. Pozdrawiam! Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chciałbym wam pokazać moje pierwsze wędzonki. Mogę tylko pogratulować,po prostu mistrzostwo świata. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Bardzo ładne wędzonki Michale ...... moje gratulacje apetycznie to wszystko wygląda :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: PSTą szparkę od dołu zrób przymykaną będzie lepiej .... I jak ze słonością ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Tą szparkę od dołu zrób przymykaną będzie lepiej Na razie mokre kantówki i lepiej będzie bez klapki.Jeszcze przyjdzie do głowy zamknąć i może być :tongue: Wędzonki - kolor (smaku nie czuję :sad: ) , prima sort. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Jeszcze przyjdzie do głowy zamknąć i może być :tongue: .... nie będzie to nie jest szczelna skrzynia ... i nie te temperaturki tu ciężko "kwacha" zrobić .... naprawdę trzeba chcieć ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 nie te temperaturki tu ciężko "kwacha" zrobić "Kwacha" nie robi się temperaturką. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Wiem ale to jeden z czynników pirolizy .... w takich wędzarniach trudno o nią .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Dzięki koledzy! To zaszczyt otrzymać gratulację od grona tak szacownych "starych zadymiaczy". @roger - jak dla mnie wędzonki są idealnie słone - zaznaczam, że lubię wyroby o mniejszej zawartości (peklo)soli. Zrobiłem można powiedzieć ściśle wg miro i jak na moje kubki smakowe ( i mojej rodzinki ) słoność jest idealna. P.S. Na razie tego okienka nie będę zakrywał - zasłoniłem wczoraj tekturą - docelowo zrobię przesuwaną deseczkę. Jeszcze raz dzięki wszystkim za miłe słowa i pochwały. Pozdrawiam!Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Moje :clap: :clap: :clap: a wyroby :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Maja 2011 Witam! Oto dzisiejsze wędzenie. Filet z indyka, płat szynki oraz polędwice. Pozdrawiam wszystkich serdecznie! Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-160473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Maja 2011 No Michale bardzo ładnie to wygląda :thumbsup: :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-160705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Witam serdecznie wszystkich! Przedstawiam moje wczorajsze i dzisiejsze wyroby: BIAŁA KIEŁBASA, KIEŁBASA WĘDZONA, SZYNKI ORAZ BOCZKI: http://images50.fotosik.pl/1270/4843a3bc7e8fa72fmed.jpg Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Grudnia 2011 No konkretna produkcja :clap: :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Wszystko prima sort. Ta "biała" to na peksoli? Dzięki. Z reguły białą robię tylko na soli. Tym razem 15% dałem peklosoli, a 85% soli zwykłej. Ma delikatne zabarwienie rózowe, ale wg mnie w normie jeśli chodzi o białą kiełbasę. Pozdrawiam! Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Grudnia 2011 To Dziadek nie będzie zadowolony z tej nazwy. :grin: Być może, ale nie wydaje mi się, żeby Dziadek miał czas i chęci na niezadowolenie z powodu "błędnej" nazwy danej kiełbasy. Ja wiem bardzo dobrze co to jest biała kiełbasa i jak się ją robi, bo to moja ulubiona :thumbsup: . Tym bardziej w Pyrlandii - wuchta majeranku i czosnku! Robię ją dość często i używam tylko soli zwykłej, ale tym razem sobie poeksperymentowałem troszkę. OK. Ta kiełbasa może się nazywać BIAŁA Z DODATKIEM PEKLOSOLI :grin: Nie popadajmy w paranoję hehe! W każdym razie jest bardzo smaczna! Najbardziej smakuje podczas nadziewania i kręcenia kiełbas, gdy można zrobić sobię przerwę i sparzyć Białą. Tym bardziej, jak się nie ma jeszcze nadziewarki, a jej funkcję spełnia Zelmer Diana. Ten kto nadziewał 15kg kiełbasy przez tę maszynkę, ten wie o czym mówię haha! Pozdro! Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Przedstawiam moje wczorajsze i dzisiejsze wyroby: No sąsiedzie z za "miedzy " :clap: :thumbsup: Pozdrawiam gorąco Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Dzięki Andrzeju! Kolego zza miedzy :wink: . Zrobiłem kiełbasę pierszy raz z dodatkiem podgardla ( od Dobrasza ) - to był strzał w 10-tkę! Genialny smak! Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg04 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Piękne wyroby :clap: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.