Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chciałbym wam pokazać moje pierwsze wędzonki. Mam wędzarnię zrobioną z kantówek o gr. 5cm - wielkość komory 60cm x 50cm x wysokość 100cm. Dymogenerator od Rogera. Grzałka 2,2kW z grilla elektrycznego i do tego podłączony regulator temperatury ES10 z thermoplusa. Zrębki wędzranicze mix olcha-buk. Wszystko gra super!

 

Zapeklowałem we wtorek po południu 8,7 kg wędzonek: 3 szynki, 2 polędwice, 2 polędwiczki, 2 boczki. Zastosowałem peklowanie wg Miro. Dałem 3,5L wody oraz 300g peklosoli. Do tego wywar z czosnku, ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego. Peklowałem do dzisiejszego rana ( tj. 03.04 ) - czyli długość peklowania w temperaturze 6st C wyniosła 3 i pół dnia. Zrobiłem również nastrzyk.

 

Osuszałem w komorze przy 50st C przez godzinkę. Następnie 4 godziny w 55 st C wędzenie właściwe, a na koniec dałem jeszcze pół godzinki w temp 60 st C. Sparzyłem szynki ( do 72 st C w środku ), boczki oraz jedną polędwicę. Polędwiczek nie parzyłem - po prostu rozpływały się w ustach!

 

Chciałbym bardzo serdecznie podziękować za pomoc i odpowiedzi na moje pytania - w szczególności: Rogerowi, Gonzo, Beiotowi, AndyAndy, Miro, RaV22, Jacekn, Andrzej k:

 

Przedstawiam Wam moje pierwsze wędzonki:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://images46.fotosik.pl/737/2055705b1b398dcdmed.jpg

 

http://images40.fotosik.pl/758/ae93ca3c8ace2c96med.jpg

 

http://images41.fotosik.pl/770/38887869520ca74amed.jpg

 

http://images38.fotosik.pl/768/e5b2da8c7d16cdb9med.jpg

 

Pozdrawiam!

Michał

 

EDIT: dodałem info o sposobie wędzenia

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/
Udostępnij na innych stronach

Fantastyczne wędzonki jak dla mnie, a kolor to normalnie jak z "obrazka" - przepisowy :)

Pochwal sie jeszcze ile czasu wedziłeś i w jakiej temperaturze... Normalnie palce lizać... a jeszcze, czy szynki parzyłeś po wędzeniu ? Bo polędwiczki to raczej nie... :wink:

Też będe wedził za 2 tygodnie, ale to już całkiem inna "jazda" bo ja wędzę w beczce... z normalnym paleniskiem... Brawo :clap: :clap: :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155138
Udostępnij na innych stronach

No super te wędzoneczki.Wędzarnia jak moja tylko ja mam normalne palenisko ,nawet te same zawiasy do dachu zastosowaliśmy. :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155139
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym wam pokazać moje pierwsze wędzonki.

 

Qrcze , jak malowane :clap: :thumbsup: . Uważaj , bo wiem gdzie mieszkasz :!: :grin:

 

 

Gorąco pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155140
Udostępnij na innych stronach

Pochwal sie jeszcze ile czasu wedziłeś i w jakiej temperaturze... Normalnie palce lizać... a jeszcze, czy szynki parzyłeś po wędzeniu ? Bo polędwiczki to raczej nie... :wink:

Też będe wedził za 2 tygodnie, ale to już całkiem inna "jazda" bo ja wędzę w beczce... z normalnym paleniskiem... Brawo :clap: :clap: :clap:

Zapomniałem napisać o wędzeniu hehe. A więc osuszałem w komorze przy 50st C przez godzinkę. Następnie 4 godziny w 55 st C wędzenie właściwe, a na koniec dałem jeszcze pół godzinki w temp 60 st C. Sparzyłem szynki ( do 72 st C w środku ), boczki oraz jedną polędwicę. Polędwiczek nie parzyłem - po prostu rozpływały się w ustach!

 

W każdym razie smak szynki po sparzeniu przypomniał mi dość mocno dzieciństwo i smak prawidzych wędzonek, które od dziś będą u mnie dostepne przez cały czas :).

 

Pozdrawiam!

 

[ Dodano: Nie 03 Kwi, 2011 21:09 ]

@arkadiusz - wielkie dzięki!

 

@andrzej k - również dziękuję i przy okazji to tak w lini prostej mieszkamy od siebie jakieś hm.. 700m?

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155141
Udostępnij na innych stronach

Następnie 4 godziny w 55 st C wędzenie właściwe,

 

Powiedz mi jeszcze miły sąsiedzie z za miedzy , jak długo przy maksymalnym zasypie dymi Twój dymogenerator . :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155142
Udostępnij na innych stronach

Pragnę jeszcze dodać, że wędzenie w takim systemie to super sprawa. Dymogenerator od Rogera spełnie swoją funkcję idealnie. Regulator temperatury ES10 połaczony z grzałkę z grilla elektrycznego 2,2kW reguluję temperaturę w kapitalny sposób. Gdy ustaliłem temperaturę na 55St C - wahała się w komorze między 51,5 a 58 - raz tylko widziałem, że podskoczyła do 60 stopni, także jest to wygodne. Zrębki wędzarnicze spalone zostały w małej ilości - niestety nie obliczyłem dokładnie, ale dodawałem kilka razy po garści, także to śladowe ilości. Muszę tylko doprowadzić do porządku sprawę kabli i umiejscowienia regulatora oraz zaimpregnować wędzarnię i będzie super. A na zimę przeniosę ją do garażu, w którym mam komin - połaczę rurą wedzarnię z przewodem kominowym i będę wędził również zimą! :grin:

 

[ Dodano: Nie 03 Kwi, 2011 21:26 ]

Następnie 4 godziny w 55 st C wędzenie właściwe,

Powiedz mi jeszcze miły sąsiedzie z za miedzy , jak długo przy maksymalnym zasypie dymi Twój dymogenerator . :question:

 

 

Pozdrawiam

Miły sąsiedzie! Niestety nie zrobiłem dokładniejszych obliczeń, bo nie dopuściłem do wypalenia całej komory dymogeneratora. Jak widziałem, że zeszło koło 10cm, to dodawałem do pełna. Ale wydaje mi się, że spokojnie 2 godziny powinno się mieć spokój z dokładaniem.

 

Pozdrawiam!

Michał

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155143
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne wędzonki Michale ...... moje gratulacje apetycznie to wszystko wygląda :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

 

PS

Tą szparkę od dołu zrób przymykaną będzie lepiej .... ;)

I jak ze słonością ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155160
Udostępnij na innych stronach

Tą szparkę od dołu zrób przymykaną będzie lepiej

Na razie mokre kantówki i lepiej będzie bez klapki.Jeszcze przyjdzie do głowy zamknąć i może być :tongue:

Wędzonki - kolor (smaku nie czuję :sad: ) , prima sort.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155161
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze przyjdzie do głowy zamknąć i może być :tongue:

;) .... nie będzie to nie jest szczelna skrzynia ... ;) i nie te temperaturki tu ciężko "kwacha" zrobić .... naprawdę trzeba chcieć ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155162
Udostępnij na innych stronach

Wiem ale to jeden z czynników pirolizy .... w takich wędzarniach trudno o nią .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155166
Udostępnij na innych stronach

Dzięki koledzy! To zaszczyt otrzymać gratulację od grona tak szacownych "starych zadymiaczy".

 

@roger - jak dla mnie wędzonki są idealnie słone - zaznaczam, że lubię wyroby o mniejszej zawartości (peklo)soli. Zrobiłem można powiedzieć ściśle wg miro i jak na moje kubki smakowe ( i mojej rodzinki ) słoność jest idealna.

 

P.S. Na razie tego okienka nie będę zakrywał - zasłoniłem wczoraj tekturą - docelowo zrobię przesuwaną deseczkę.

 

Jeszcze raz dzięki wszystkim za miłe słowa i pochwały.

 

Pozdrawiam!

Michał

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-155169
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...

Witam serdecznie wszystkich! Przedstawiam moje wczorajsze i dzisiejsze wyroby:

 

BIAŁA KIEŁBASA, KIEŁBASA WĘDZONA, SZYNKI ORAZ BOCZKI:

 

http://images50.fotosik.pl/1270/4843a3bc7e8fa72fmed.jpg

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189948
Udostępnij na innych stronach

Wszystko prima sort. Ta "biała" to na peksoli?

Dzięki. Z reguły białą robię tylko na soli. Tym razem 15% dałem peklosoli, a 85% soli zwykłej. Ma delikatne zabarwienie rózowe, ale wg mnie w normie jeśli chodzi o białą kiełbasę.

 

Pozdrawiam!

 

Michał

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189953
Udostępnij na innych stronach

To Dziadek nie będzie zadowolony z tej nazwy. :grin:

Być może, ale nie wydaje mi się, żeby Dziadek miał czas i chęci na niezadowolenie z powodu "błędnej" nazwy danej kiełbasy. Ja wiem bardzo dobrze co to jest biała kiełbasa i jak się ją robi, bo to moja ulubiona :thumbsup: . Tym bardziej w Pyrlandii - wuchta majeranku i czosnku! Robię ją dość często i używam tylko soli zwykłej, ale tym razem sobie poeksperymentowałem troszkę. OK. Ta kiełbasa może się nazywać BIAŁA Z DODATKIEM PEKLOSOLI :grin:

 

Nie popadajmy w paranoję hehe!

 

W każdym razie jest bardzo smaczna! Najbardziej smakuje podczas nadziewania i kręcenia kiełbas, gdy można zrobić sobię przerwę i sparzyć Białą. Tym bardziej, jak się nie ma jeszcze nadziewarki, a jej funkcję spełnia Zelmer Diana. Ten kto nadziewał 15kg kiełbasy przez tę maszynkę, ten wie o czym mówię haha!

 

Pozdro!

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189967
Udostępnij na innych stronach

Przedstawiam moje wczorajsze i dzisiejsze wyroby:

 

No sąsiedzie z za "miedzy " :clap: :thumbsup:

 

Pozdrawiam gorąco

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189969
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Andrzeju! Kolego zza miedzy :wink: . Zrobiłem kiełbasę pierszy raz z dodatkiem podgardla ( od Dobrasza ) - to był strzał w 10-tkę! Genialny smak!
Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5463-wyroby-by-kitesurf/#findComment-189971
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.