Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

powiedzcie mi jeszcze czy przy zimnym wędzeniu przykrywać komorę, jeśli tak to w jakiej części, 1/3, połowę czy może położyć deski z 1cm przerwami ?? oraz pytanie o temperaturę w jakiej powinno przebiegać wędzenie, bo max z tego co pamiętam to 28 stopni, a jakie jest minimum, tzn. punkt w którym powinienem zacząć dogrzewać ??

dziękuję

pozdrawiam

pytanie o temperaturę w jakiej powinno przebiegać wędzenie,

A tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu byłeś/czytałeś? Polecam.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
  • 2 tygodnie później...
Witam zadymiaczy, mam takie pytanie, czy drzwi do komory wędzarni mają być zaimpregnowane jakimś środkiem? Czy jak je zaimpregnuje z zewnątrz będzie to miało jakiś wpływ na zadymianie? a może jest jakiś środek który będę mógł użyć wewnątrz? Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...

Witam.

Jako że temat dotyczy komory wędzarniczej, mam takie pytanko...

Buduję obecnie swoją grilo-wędzarnię i jestem na etapie obijania komory deską sosnową z pióro wpustem, myślę o tym, aby tak wykończoną komorę zaimpregnować olejem jadalnym.

Czy ma to sens, i czy ten olej w ogóle coś da?

myślę o tym, aby tak wykończoną komorę zaimpregnować olejem jadalnym.

 

 

Na zewnątrz możesz zakonserwować jakimkolwiek łagodnym środkiem , wewnątrz zakonserwuje się sama , podczas wędzenia .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Marcelitho, tak oczywiście, że da. Na początek zapach , a potem po nagrzaniu ułatwi zapalenie. Po tygodniu nie będzie śladu po oleju. Zostaw deski i zrób gęste zadymianie obojętnym jakim drzewem, a zaimpregnujesz bez problemu. Olej również możesz użyć ponieważ przyśpieszy impregnacje składnikami dymu. Należy zachować duży margines bezpieczeństwa.

:wink: Jako technolog drewna chciałbym zasugerować używanie poprawnej nomenklatury.

Drzewo to roślina żyjąca, natomiast wszystko co powstaje po jej ścięciu to drewno.

Czyli my opalamy nasze wędzarnie drewnem z drzew, a nie drzewem. Dziękuję i przepraszam za wtrącenie. :wink:

"Podstawowe zasady higieny mówią, że jak się wchodzi to się puka"
www.nadwornachoragiewdragonskafredry.strefa.pl
www.warszawa203.republika.pl/

:wink: Jako technolog drewna chciałbym zasugerować używanie poprawnej nomenklatury.

Drzewo to roślina żyjąca, natomiast wszystko co powstaje po jej ścięciu to drewno.

Czyli my opalamy nasze wędzarnie drewnem z drzew, a nie drzewem. Dziękuję i przepraszam za wtrącenie. :wink:

A czy jako technolog drewna mógłbyś powiedzieć jaki wpływ miałby olej na Drewno z sosny?

 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i chyba odpuszczam ten olej.

Marcelitho, najprawdopodobniej oprócz natłuszczenia powierzchni drewna , oraz zjełczenia nadmiaru oleju na p[owierzchni- efekt bedzie zaden , olej jadalny jest do konsumpcji do konserwacji są oleje specjalnie spreparowane.Efekt natłuszczenia zniknie pod warstwa dymu i smól z palonego drewna w palenisku , te produkty spalania lepiej zakonserwuja wnetrze niz olejowanie olejem jadalnym .Pozdrawiam
Wojciech Pacan

A czy jako technolog drewna mógłbyś powiedzieć jaki wpływ miałby olej na Drewno z sosny?

 

Takie jak na każde inne drewno (większość). Zapewnia impregnację przeciwwilgociową i jest jednocześnie paroprzepuszczalny (powłoka). Nie chroni przed degradacją przez czynniki biotyczne i UV. Nie stosuje się olejów spożywczych tylko pokost lub inne bardziej wyspecjalizowane. Możesz zastosować olejowanie na deskach zewnętrznych wędzarni. Nakładasz lub wcierasz warstwę, czekasz hmmm... klika dni... aż wyschnie i nakładasz kolejną, czekasz hmmm..... klika dni.... i kolejną. Zabezpieczysz ściany przed wodą opadową i pozwolisz na naturalne starzenie się drewna w wyniku rozkładu ligniny, celulozy i innych związków przez promieniowanie UV. Olejowanie konstrukcji pozostających na zewnątrz należy powtarzać co roku.

"Podstawowe zasady higieny mówią, że jak się wchodzi to się puka"
www.nadwornachoragiewdragonskafredry.strefa.pl
www.warszawa203.republika.pl/

Temat oleju wyczerpany w 100%.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, nie będę smarował żadnym olejem.

Jutro zakładam drzwiczki, przepalam wędzarnie i popołudniu pierwsze wędzenie.

Dlatego chciałem się dobrze przygotować.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.