natka Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Błagam o pomoc! Do peklowania użyłam za dużo cukru. W znalezionym przepisie było 10 dag, po uwędzeniu mięso okazało się nie do zjedzenia. Porównałam z innymi przepisami w necie, tam zamiast 10 dag było 10g. Czy da się jeszcze jakoś uratować uwędzone mięso, tak, aby nadawało się do jedzenia? Bardzo proszę o pomoc! Mięsa było bardzo dużo! Cytuj natka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Podaj ten przepis i napisz skąd pochodzi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Musisz podać przepis, gdyż nie wiemy proporcji. Ile było tego mięsa???? - może nawet 100g to nie za dużo? - podaj przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natka Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 150 g soli peklowej10 dag cukru1,2 l wody Przepis znaleziony na kartce w starych przepisach, podejrzewam, że ktoś pomylił się przy przepisywaniu. W necie są podobne przepisy, ale przy takich proporcjach jest 10 g cukru. Ja robiłam proporcje na 10 l wody. Cytuj natka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Normy przewidują, że cukru dodaje się od 1% do 2% w stosunku do solanki.Ile mięsa peklowałaś??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Dlaczego było nie do zjedzenia, było słodkie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natka Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Teraz i ja to wiem, ale mleko już rozlane. Mięsa nie ważyłam, ale było tego ok 20 kg. Chodzi mi o to, czy można je jakoś uratować, żeby nadawało się do jedzenia. Zapach ma ładny, kolor też, ale jest po prostu słodkie. Cytuj natka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Wymocz mieso przez noc w zimnej wodzie, a następnie parz je mając do dyspozycji dwa lub trzy garnki. W jednym parzysz, a w pozostałych trzymasz gorącą wodę (75 - 80 st.C). Co 5-8 minut przekładasz mięso. Do kilku ostatnich zmian wody możesz dac 2-3% soli. Sprawdź na kilku elementach. Parz do temperatury 68 st. wewnatrz batonów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natka Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Proszę jeszcze o informację, ile ma być zmian wody do parzenia?Czy mógły mi Pan podać najlepszy przepis na solankę do peklowania, łącznie z przyprawami, w proporcjach na 10 l wody? Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam. Cytuj natka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-156004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Najlepsza zalewa peklująca do peklowania dłuższego (11-14 dni) to: 10 l wody + 0,85 kg peklosoli. Nie dodaję jakichkolwiek przypraw. Zalewy bierzesz ok. 40-50 %, czyli na 10 kg mięsa - 4-5 l.Co do ilości zmian - trudno powiedzieć. Musisz po kilku spróbować mięsa, dlatego do parzenia weź także ten kawałek, który został juz napoczęty. Jesteś pierwszą osobą, która przesłodziła mięso. Do tej pory mieliśmy przypadki przesolenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-156012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natka Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Cytuj natka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-156017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.