Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Błagam o pomoc!

 

Do peklowania użyłam za dużo cukru. W znalezionym przepisie było 10 dag, po uwędzeniu mięso okazało się nie do zjedzenia. Porównałam z innymi przepisami w necie, tam zamiast 10 dag było 10g. Czy da się jeszcze jakoś uratować uwędzone mięso, tak, aby nadawało się do jedzenia?

 

Bardzo proszę o pomoc! Mięsa było bardzo dużo!

natka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/
Udostępnij na innych stronach

Podaj ten przepis i napisz skąd pochodzi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155927
Udostępnij na innych stronach

150 g soli peklowej

10 dag cukru

1,2 l wody

 

Przepis znaleziony na kartce w starych przepisach, podejrzewam, że ktoś pomylił się przy przepisywaniu. W necie są podobne przepisy, ale przy takich proporcjach jest 10 g cukru. Ja robiłam proporcje na 10 l wody.

natka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155976
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego było nie do zjedzenia, było słodkie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155987
Udostępnij na innych stronach

Teraz i ja to wiem, ale mleko już rozlane.

Mięsa nie ważyłam, ale było tego ok 20 kg. Chodzi mi o to, czy można je jakoś uratować, żeby nadawało się do jedzenia. Zapach ma ładny, kolor też, ale jest po prostu słodkie.

natka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155994
Udostępnij na innych stronach

Wymocz mieso przez noc w zimnej wodzie, a następnie parz je mając do dyspozycji dwa lub trzy garnki. W jednym parzysz, a w pozostałych trzymasz gorącą wodę (75 - 80 st.C). Co 5-8 minut przekładasz mięso. Do kilku ostatnich zmian wody możesz dac 2-3% soli. Sprawdź na kilku elementach. Parz do temperatury 68 st. wewnatrz batonów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-155996
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Proszę jeszcze o informację, ile ma być zmian wody do parzenia?

Czy mógły mi Pan podać najlepszy przepis na solankę do peklowania, łącznie z przyprawami, w proporcjach na 10 l wody?

 

Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.

natka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-156004
Udostępnij na innych stronach

Najlepsza zalewa peklująca do peklowania dłuższego (11-14 dni) to: 10 l wody + 0,85 kg peklosoli. Nie dodaję jakichkolwiek przypraw. Zalewy bierzesz ok. 40-50 %, czyli na 10 kg mięsa - 4-5 l.

Co do ilości zmian - trudno powiedzieć. Musisz po kilku spróbować mięsa, dlatego do parzenia weź także ten kawałek, który został juz napoczęty.

Jesteś pierwszą osobą, która przesłodziła mięso. Do tej pory mieliśmy przypadki przesolenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5487-pomy%C5%82ka-w-przepisie/#findComment-156012
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.