Skocz do zawartości

Biala parzona - wrazenia po :)


Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i Panie,

 

wlasnie skonczylem parzenie swojej pierwszej w zyciu kielbasy, tej z przepisu dla poczatkujacych. Coz moge powiedziec, mistrzostwo swiata. Nie ma w ogole porownania ze sklepowa, ktora jest zaledwie cieniem smaku tego co zrobilem. Od razu okazalo sie, ze udzialy w 6kg gotowego produktu ma tesciowa, mama, coreczka, kolega z zona, sasiad z sasiadka, moj wspolnik i druga sasiadka :) Warto bylo poswiecic troche czasu i trudu dla efektu koncowego.

 

Po tej produkcji mam kilka spostrzezen, przede wszystkim takie, ze potrzebuje wiekszej, bardziej profesjonalnej maszynki do miesa. Moja Zelmerowska 5 jest malo wydajna. Musze tez dojsc, dlaczego jelita czasem pekaja, mimo ze sa mokre i lejel smaruje oliwa przed zalozeniem.

 

Jaki nastepny przepis na wedlinke dla nieposiadajacego wedzarni polecacie ;) ?

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/
Udostępnij na innych stronach

No widzisz , teraz to już z górki :)

Lejka nie musisz niczym smarować , wystarczy troszeczkę farszu wysunąć do przodu i smarowanie masz samo od siebie :)

Kompletuj brachu sprzęt i dawaj do przodu :)

 

Spróbuj może coś z praski ( szynkowar )

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-156976
Udostępnij na innych stronach

Jaki nastepny przepis na wedlinke dla nieposiadajacego wedzarni polecacie

Może coś z szynkowarek :rolleyes:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=28

 

lub

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-156977
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest w artykule "Poradnik poczatkujacego, domowego masarza, czesc II"

 

http://tinyurl.com/5rrq9z2

 

W przepisie jest niewielki blad, w dawce czosnku. Powinno byc 0,022 kg czosnku.

 

Ja powiekszylem wszystkie skladniki 2x, wyszlo ponad 6kg dobra. Nie ma juz polowy, a robote skonczylem o 15 ;)

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-156991
Udostępnij na innych stronach

Musze tez dojsc, dlaczego jelita czasem pekaja, mimo ze sa mokre i lejel smaruje oliwa przed zalozeniem.

Powodem pękania jelit może być nierównomierne nadziewanie ( wprawisz się) lub wadliwe jelita .

Pierwsza próba za Tobą.. powodzenia i brnij dalej.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157011
Udostępnij na innych stronach

Ktos kiedys powiedzial , ze jelita mrozone traca swoja wytrzymalosc ale nie jestem tego pewny czy to jest prawda :question: Jezeli chcesz sobie pokombinowac to polecam Ci magiczna golonke Beiota , bardzo latwe do zrobienia no i jak dla mnie prawdziwa rewelacja :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157048
Udostępnij na innych stronach

jelita mrozone traca swoja wytrzymalosc

Nie wierz w te opowieści... Ja zawsze mrożę.. a co nie zużyję powtórnie zamrażam.i jakoś nie mam problemów z tym.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157053
Udostępnij na innych stronach

Jelit nie wolno mrozić, a kto to robi, to robi to na własną odpowiedzialność.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157081
Udostępnij na innych stronach

Ktos kiedys powiedzial , ze jelita mrozone traca swoja wytrzymalosc

 

Mroziłem zasolone tak dla próby , były super nie zauważyłem różnicy . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157119
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.