Plissken Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Panowie i Panie, wlasnie skonczylem parzenie swojej pierwszej w zyciu kielbasy, tej z przepisu dla poczatkujacych. Coz moge powiedziec, mistrzostwo swiata. Nie ma w ogole porownania ze sklepowa, ktora jest zaledwie cieniem smaku tego co zrobilem. Od razu okazalo sie, ze udzialy w 6kg gotowego produktu ma tesciowa, mama, coreczka, kolega z zona, sasiad z sasiadka, moj wspolnik i druga sasiadka Warto bylo poswiecic troche czasu i trudu dla efektu koncowego. Po tej produkcji mam kilka spostrzezen, przede wszystkim takie, ze potrzebuje wiekszej, bardziej profesjonalnej maszynki do miesa. Moja Zelmerowska 5 jest malo wydajna. Musze tez dojsc, dlaczego jelita czasem pekaja, mimo ze sa mokre i lejel smaruje oliwa przed zalozeniem. Jaki nastepny przepis na wedlinke dla nieposiadajacego wedzarni polecacie ? Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 No widzisz , teraz to już z górki Lejka nie musisz niczym smarować , wystarczy troszeczkę farszu wysunąć do przodu i smarowanie masz samo od siebie Kompletuj brachu sprzęt i dawaj do przodu Spróbuj może coś z praski ( szynkowar ) Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-156976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Jaki nastepny przepis na wedlinke dla nieposiadajacego wedzarni polecacie Może coś z szynkowarek :rolleyes: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=28 lub https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-156977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Przepis jest w artykule "Poradnik poczatkujacego, domowego masarza, czesc II" http://tinyurl.com/5rrq9z2 W przepisie jest niewielki blad, w dawce czosnku. Powinno byc 0,022 kg czosnku. Ja powiekszylem wszystkie skladniki 2x, wyszlo ponad 6kg dobra. Nie ma juz polowy, a robote skonczylem o 15 Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-156991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Musze tez dojsc, dlaczego jelita czasem pekaja, mimo ze sa mokre i lejel smaruje oliwa przed zalozeniem. Powodem pękania jelit może być nierównomierne nadziewanie ( wprawisz się) lub wadliwe jelita . Pierwsza próba za Tobą.. powodzenia i brnij dalej. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 U mnie w dwóch przypadkach zauważyłem iż są prawdopodobnie wadliwe, jak zakupiłem u Mira nawet za pierwszym razem nie było problemu wszystko szło ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexpol Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Ktos kiedys powiedzial , ze jelita mrozone traca swoja wytrzymalosc ale nie jestem tego pewny czy to jest prawda :question: Jezeli chcesz sobie pokombinowac to polecam Ci magiczna golonke Beiota , bardzo latwe do zrobienia no i jak dla mnie prawdziwa rewelacja :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 jelita mrozone traca swoja wytrzymalosc Nie wierz w te opowieści... Ja zawsze mrożę.. a co nie zużyję powtórnie zamrażam.i jakoś nie mam problemów z tym. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Jelit nie wolno mrozić, a kto to robi, to robi to na własną odpowiedzialność. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Dla jelit wystarczy sól słoik lodówka Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Ktos kiedys powiedzial , ze jelita mrozone traca swoja wytrzymalosc Mroziłem zasolone tak dla próby , były super nie zauważyłem różnicy . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5512-biala-parzona-wrazenia-po/#findComment-157119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.