kostek61 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Marca 2015 Może to kwestia wyrabiania ? Mam wrażenie, że przed wyrabianiem kawałki były większe Stało się tak dlatego że mieliłeś zapewne maszynką małego kalibru i pewnie nią nadziewałeś?co skutkuje drobnym rozdrobnieniem farszu,jak się mylę to sorki Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-413073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 16 Marca 2015 Czy aby na pewno sorosowałes się do ttego?? szynka 2.5 kg__szarpak- łopatka 1.5 kg__ 13 fi- boczek 2.5 kg__ 10 fi- wp. kl III - 0.8 kg__5 fi Szynkę, łopatkę i boczek mieliłem wg.przepisupodgardle sitkiem. 4.4 bo takie mam. Coś nie do końca tak samo. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-413097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1958 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Marca 2015 Może to kwestia wyrabiania ? Mam wrażenie, że przed wyrabianiem kawałki były większe Może Ty nie jestes zadowolony.. ale uwierz mi... Twoja wędlina bardzo mi się podoba i juz Ale Twoja jest ładniejsza Może to kwestia wyrabiania ? Mam wrażenie, że przed wyrabianiem kawałki były większeStało się tak dlatego że mieliłeś zapewne maszynką małego kalibru i pewnie nią nadziewałeś?co skutkuje drobnym rozdrobnieniem farszu,jak się mylę to sorki Zwykła domowa maszynka Zelmer A tak mówiąc szczerze jestem Halusiu bardzo zadowolony, bo jest to moja pierwsza kiełbasa (dzięki Tobie), która naprawę wszystkim domownikom smakuje. Wielkie Dzięki za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-413100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 16 Marca 2015 Zwykła domowa maszynka Zelmer To miałem rację . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-413159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Marca 2015 Maciek 1958,Niestety jak się nabija osłonki maszynka Zelmera, lub inną która ma tzw ślimak farsz zostaje jeszcze trochę "zmielony". Trzeba zainwestować w nadziewarkę z tłokiem. Ja miałem takie samo wrażenie, co do moich wyrobów kiełbasianych na początku. Tą kiełbaskę świąteczną Halusi uratowało w moim przypadku to, że nie wszystką szynkę zmieliłem na szarpaku a część mięsa drobno pokroiłem. Nadziewając widziałem różnice w farszu nakładanym do maszynki a tym który był nabijany w osłonki. W momencie jak mi osłonka pękła uwidoczniła się różnica w grubości farszu, ten z kiełbasy by bardziej zmielony. I jeszcze jedno dałeś podgardle jako klasę III mięsa? Bo ktoś mi zwrócił uwagę abym dodał golonkę zamiast podgardla, no moze i podgardle też powinno być, bo u mnie łopatka miała mało tłuszczu i kiełbasa -jak to stwierdziła rodzina - miała za mało tłuszczyku. Moim zdaniem mogłem dodać drobno pokrojonego podgardla tak aby były tzw. sęczki, czy jak to się nazywa. Bo mieląc podgardle na fi 4/5 moga wystąpić problemy z podciekaniem tłuszczem pod osłonkami przy podpiekaniu, lub parzeniu. Przynajmniej tak mi sie wydaje z mojego małego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-413323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Czy KL III mogę zmielić na sitku 4 bo tylko takie posiadam. KL III godgarle czy golonka ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-616896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Grudnia 2018 KL III godgarle czy golonka ? Kl III to mięso ścięgniste - czyli golonka . Poczytaj tutaj o klasyfikacji mięsa https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-616921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.