Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Może to kwestia wyrabiania ? Mam wrażenie, że przed wyrabianiem kawałki były większe
Stało się tak dlatego że mieliłeś zapewne maszynką małego kalibru i pewnie nią nadziewałeś?co skutkuje drobnym rozdrobnieniem farszu,jak się mylę to sorki :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-413073
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czy aby na pewno sorosowałes się do ttego?? 

 

szynka 2.5 kg__szarpak

- łopatka 1.5 kg__ 13 fi

- boczek 2.5 kg__ 10 fi

- wp. kl III - 0.8 kg__5 fi

 

 

Szynkę, łopatkę i boczek mieliłem wg.przepisu

podgardle sitkiem. 4.4 bo takie mam. 

Coś nie do końca tak samo. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-413097
Udostępnij na innych stronach

 

Może to kwestia wyrabiania ? Mam wrażenie, że przed wyrabianiem kawałki były większe
 

Może Ty nie jestes zadowolony.. ale uwierz mi... Twoja wędlina bardzo mi się podoba i juz :)

Ale Twoja jest  ładniejsza  :mad:

 

 

Może to kwestia wyrabiania ? Mam wrażenie, że przed wyrabianiem kawałki były większe
Stało się tak dlatego że mieliłeś zapewne maszynką małego kalibru i pewnie nią nadziewałeś?co skutkuje drobnym rozdrobnieniem farszu,jak się mylę to sorki :) 

 

Zwykła domowa maszynka  Zelmer

 

A tak mówiąc szczerze jestem Halusiu bardzo zadowolony, bo jest to moja pierwsza kiełbasa (dzięki Tobie), która naprawę wszystkim domownikom smakuje. Wielkie Dzięki za przepis.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-413100
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zwykła domowa maszynka  Zelmer
To miałem rację . 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-413159
Udostępnij na innych stronach

Maciek 1958,

Niestety jak się nabija osłonki maszynka Zelmera, lub inną która ma tzw ślimak farsz zostaje jeszcze trochę "zmielony". Trzeba zainwestować w nadziewarkę z tłokiem. Ja miałem takie samo wrażenie, co do moich wyrobów kiełbasianych na początku. Tą kiełbaskę świąteczną Halusi uratowało w moim przypadku to, że nie wszystką szynkę zmieliłem na szarpaku a część mięsa drobno pokroiłem. Nadziewając widziałem różnice w farszu nakładanym do maszynki a tym który był nabijany w osłonki. W momencie jak mi osłonka pękła uwidoczniła się różnica w grubości farszu, ten z kiełbasy by bardziej zmielony. I jeszcze jedno dałeś podgardle jako klasę III mięsa? Bo ktoś mi zwrócił uwagę abym dodał golonkę zamiast podgardla, no moze i podgardle też powinno być, bo u mnie łopatka miała mało tłuszczu i kiełbasa -jak to stwierdziła rodzina - miała za mało tłuszczyku. Moim zdaniem mogłem dodać drobno pokrojonego podgardla tak aby były tzw. sęczki, czy jak to się nazywa. Bo mieląc podgardle na fi 4/5 moga wystąpić problemy z podciekaniem tłuszczem pod osłonkami przy podpiekaniu, lub parzeniu. Przynajmniej tak mi sie wydaje z mojego małego doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-413323
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

 

 

KL III godgarle czy golonka ?

 

Kl III  to mięso ścięgniste  - czyli golonka .  Poczytaj tutaj o klasyfikacji mięsa https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kie%C5%82basa-%C5%9Bwi%C4%85teczna-halusi/page/3/#findComment-616921
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.