Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W Tesco w Częstochowie są automaty do chleba za 100 zł tylko z 1 mieszadłem.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24428
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

witam,a ja dzis kupiłem sobie takie oto naczynko do pieczenia chleba ,pisze na nim BROTTOPF,made in Italy ,dolne całe powlekane ,pokrywa zas od wewnątrz nie powlekana,fakt że używana i ma pare uszczerbień,ale dałem za nie aż 20zł,zrobiłem zdjecia ,ale nie wiem czy pójdą,jak nie pośle je do Maxella,żeby je wrzucił do postu ,pozdrawiam Janusz
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24455
Udostępnij na innych stronach

witam ,a ja mam pytanko ,jak upiec chlebek w rzymskim garnku ,?ile czasu należy moczyc górna pokrywke?przepis sobie wezme z forum ,tylko chodzi o całą reszte ,pozdrawiam Janusz i czy te naczynko bedzie dobre do pieczenia chleba ?
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24588
Udostępnij na innych stronach

To naczynko nazywa się garnek do chleba-taki ma napis to chyba napewno będzie dobry :grin: , w przepisach do garnków rzymskich podają czas moczenia ok 20 minut

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24590
Udostępnij na innych stronach

Moczysz 0k 20-30 mim.Dól masz cały powlekany? Jeżeli tak to moczysz tylko przykrywkę bo dołu nie ma sensu.Pamiętaj ze garnek wstawiamy do zimnego piekarnika-to bardzo ważne,nie mozna pryskac na niego wodą.Po wstawieniu nastawiasz temp do np 220 st po osiągnięciu tej temp ja piekę chleb z 700 g maki-15 mni w 220 st potem w 180 -25 min.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24607
Udostępnij na innych stronach

No i stało się może Bin Laden :devil: na nas napadać ,mnie głodem nie wezmą umiem i robię zakąski różniste ;kiełbaski ,wędzonki ,salseonki umiem zrobić napoje różniste kawę ,herbatę i "inne' :wink: a teraz upiekłem pierwszy raz w życiu chlebuś nasz powszedni. :grin: .Najprostszy jaki mi się wydawał.

1 kg mąki żytniej,

0,5 l zakwasu chlebowego /od Fentla/

1 łyżka soli /nie pełna/

wszystko zamieszałem kopyścią w misce ,zostawiłem w cieple na ok 8 godz. następnie /wieczorem wsadziłem to ciasto do foremki /ok 3/4 pojemności/ co ważne foremkę wysmarowałem masłem i postawiłem na kaloryferze, rano było pełno więc wstawiłem do piekarnika= temp.220 stopni, czas 1 godz. wyjąlłem z foremki do ostygnięcia a teraz zajadam ze słoninką ala wojskową /na zdjęciu/ :grin: :lol: :grin: Ale są już uwagi / nie krytykanctwo /niższa temperatura pieczenia za bardzo spalona skórka za to dłużej pieczony zbyt wilgotny miąsz.

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24624
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Ja w natłoku świątecznych prac zapomniałem już o chlebie. Nastawiłem już zakwas buraczany i z mąki żytniej na żurek. szyneczki już się peklują i mięso na kiełbasę.

Muszę teraz pomyśleć jaki chleb mam upiec na święta. chyba będę musiał ze trzy różne. Muszę to przedyskutować z Tereską .

Ja będę optował za bułkami niedzielnymi i chlebem bakaliowym. :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24646
Udostępnij na innych stronach

Moczysz 0k 20-30 mim.Dól masz cały powlekany? Jeżeli tak to moczysz tylko przykrywkę bo dołu nie ma sensu.Pamiętaj ze garnek wstawiamy do zimnego piekarnika-to bardzo ważne,nie mozna pryskac na niego wodą.Po wstawieniu nastawiasz temp do np 220 st po osiągnięciu tej temp ja piekę chleb z 700 g maki-15 mni w 220 st potem w 180 -25 min.

dolna miskajest cała powlekana,a górna tylko wierzch
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24697
Udostępnij na innych stronach

czyli moczysz tylko górę bo dołu nie ma sensu i pieczesz pod przykryciem by przykrywka oddała wilgoć.Tylko nie przesadz z ilością ciasta bo moze Ci się przykleić do pokrywy i będzie kicha.10 min przed końcem pieczenia ściągnij pokrywę by dopiec górę chleba.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24699
Udostępnij na innych stronach

Tomuś ładny chlebek czy do składników nie dodawałeś już wody?

a jeśli nie to jaką konsystencję miało ciasto?

Pozdrawiam serdecznie JAsiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24700
Udostępnij na innych stronach

czyli moczysz tylko górę bo dołu nie ma sensu i pieczesz pod przykryciem by przykrywka oddała wilgoć.Tylko nie przesadz z ilością ciasta bo moze Ci się przykleić do pokrywy i będzie kicha.10 min przed końcem pieczenia ściągnij pokrywę by dopiec górę chleba.

dziekuje za rady ,jak upiekę to dam znać jak wyszło.
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24711
Udostępnij na innych stronach

Rano oczekujemy fotek :lol:

no to bedzie trudne ,bo zepsuł sie termostat w piekarniku i dopiero jutro bedzie fachman ,ale jak tylko cos ukrece na tej nowej maszynie i upieke w tym naczyniu,napewno pokażę zdjecia ,
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-24719
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich . Chcialbym sie pochwalic moim wypiekiem. Wszystko zgodnie z receptura umieszczona na wstepie tego forum.

"Udalo sie jak cholera "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-25477
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Podrobek Smacznego,teraz do tego dobra wędzonka albo kiełbaska

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-25479
Udostępnij na innych stronach

Ja Cię kręcę .Niezła kolekcja :!: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-25495
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Podrobek nie kuś, bo wyczarterukemy jakiegoś Boeninga 747 i zwalimy Ci się na głowę i dopiero będziesz miał kłopot.

Będzie to wyjazdowy zlot 3i1/3 :grin: :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/13/#findComment-25498
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.