Izunia2007 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 13 Listopada 2008 Aglod - przepiekny chlebus! a z jakiego przepisu robilas? Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zmodyfikowałam lekko przepis Mirabelki http://chleb.info.pl/index.php?id=94 tzn dodałam do zaczynu tylko mąki żytniej. Ale w zasadzie bazowałam na tym przepisie. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 15 Listopada 2008 Aglod, ja też uważam że nic mu nie brakuje.I napewno zniknął,bo pyszniutki był. Z góry przepraszam,ze post pod postem-jakoś tak wyszło. Przedstawiam mój nowy chiebek.Bez przepisu inwencja twórcza. 0.5 kg mąki chlebowej,0.5 kg mąki żytniej,garść otrąb,5 dag drożdży,garść zakwasu,sól,pestki dyni,cieple mleko-oczywiście kozie. Zamiar był taki-dobry,syty i dość wilgotny chlebek.Tak mi sie udało.A poniżej wszystkie fazy. http://images33.fotosik.pl/405/ab15cb3ec9f64a18m.jpg http://images42.fotosik.pl/30/73112deee8530417m.jpg http://images40.fotosik.pl/30/f2fdfddc643a7a85m.jpg http://images48.fotosik.pl/30/e77562e7921afc5bm.jpg Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 15 Listopada 2008 Witam! garść zakwasu,Czy to jest może zakwas suchy? Jeżeli tak, to gdzie go można kupić. Czy chleb na zakwasie można też robić w maszynie do chleba? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 15 Listopada 2008 Elu! Chlebki urocze. A co do pieczenia w maszynie to można, tutaj jest przepis http://chleb.republika.pl/mieszany.htm, właśnie jutro mam zamiar upiec w maszynie, to dam znać jak wyszedł. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 15 Listopada 2008 Ja nie wiem z kim mam doczynienia. Niby to ludzie,którzy fachowo powinni coś mi doradzić!Mam wrażenie że na forum dowiem się więcej niz u fachowców.Pojechałam po makę do młyna-kupiłam żytnią i chlebową.Pytam z jakiej ta chlebowa(czowiek taki jakis ciekawy) a młynarz(????) mówi że taka tam mieszana.Czasu za wiele nie miałam żeby szukać jakieoś innego "fachowca" więc na dzień dzisiejszy odpusciłam. Potem do znajomgo piekarza , coby mi wyjaśnienia poczynił względem zakwasu. I tu też masakra!. Mówi że w piekarniku jest niemożliwe chleb upiec! że z samej żytniej nie wychodzi! A w\ niego mąka żytnia+ woda i skórka chleba to barszcz.Natomiast zakwas to ukiszony barszcz przerobiony na gęstszą niż bubyń masę i wyrośnięty.Tak więc odpowiadając na pytanie o garść zakwasu chyba wyjaśniłam to dość skomplikowane (dla mnie )zjawisko.Nie mam maszyny robię ręcznie i nie wiem, czy w maszynie z zakwasem da radę.Zapewne wyjaśnić to może fachowiec w postaci Izuni2007 Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 15 Listopada 2008 Pozwolę sobie wtrącić małą uwagę, gdyz nie wiem, czy to zostało tutaj napisane.Mąka, zrówno do produkcji chleba, jak i produkcji wyrobów cukierniczych musi być sezonowana, to znaczy, że co najmniej przez okres 3 miesięcy leży sobie w magazynie i "dochodzi".Myślę zresztą, że Abratek temat dokładniej wyjaśni. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 15 Listopada 2008 To ja nie wiedziałam.Kupiłam prosto z przemiału i chleb juz zjedzony.Abratku czekam na cenne uwagi w temacie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 15 Listopada 2008 Czy chleb na zakwasie można też robić w maszynie do chleba? Robiłem. Opis na stronie 18 tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 15 Listopada 2008 Ogólnie chodzi o to że taka mąka gorzej "chłonie" wodę, a ciasto z takiej mąki jest lepkie i rozpływa się w czasie rozrostu. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 15 Listopada 2008 Pytam z jakiej ta chlebowa(czowiek taki jakis ciekawy) a młynarz(????) mówi że taka tam mieszana.Kupuję mąkę w hurtowni mąki, gdzie zaopatrują się piekarze. Prosiłem o makę "chlebową" i dostałem " chlebową pszenną typ 650 i "chlebową" żytnią typ 720 a nie "taka tam mieszana"! Mieszam jak sam chcę! czy w maszynie z zakwasem da radęJedyne co słyszałem, to powłoki foremki w maszynie mogą być nieodporne na kwasy i po jakimś czasie się zniszczą, i czasy wyrastania w maszynie mogą być za krótkie jak na zakwas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 16 Listopada 2008 Na grilu nie da się zrobić chleba, to fakt. Najprostszym sposobem, jest zrobienie pieco – paleniska, w kształcie skorupy żółwia. Takie palenisko muruje się koniecznie z cienkiej cegły szamotowej 3 cm (odizolowanej od konstrukcji pieca – na 1 wypiek), można ewentualnie z normalnej cegły szamotowej lub otoczaków, ale potrzeba o wiele większej ilości drewna i czasu do wygrzania, ale za to można upiec 2 chleby (jeden po drugim, lub nawet 3 i więcej zależy od wielkości). Chleb najlepiej układać na liściach chrzanu, wtedy nie przypala się od dołu a wilgoć z nich zapewnia odpowiedni "mikroklimat). Piec opala się powoli drewnem - niekopcącym. Otwór przez który wkłada się chleb, służy również do wkładania drewna i jednocześnie jako komin. Po wygrzaniu wnętrza usuwa się popiół i układa chleb, otwór zasłania się drewnem (płytą) i uszczelnia. Zrobienie takiego pieca jest bardzo proste, najważniejsze aby ścianki były w miarę równo oddalone od przyszłego wkładu (chleba / chlebów) wtedy chleb piecze się równo ze wszystkich stron. Nie należy robić komory zbyt małej. Wyczucie takiego pieca to kwestia paru prób. Takie palenisko można wygrzać też prądem, lub gazem - koszta! więc proponuje tylko do cienkiego szamotu. PS Zakwas to między innymi własne drożdże więc zależy tylko od kondycji zakwasu rośnięcie chleba. Spokojnie mozna dodać zwykłych drożdży piekarskich (w mniejszej ilości) do zakwasu i ma się super wyrośnięte chlebki. Od biedy można kupić zakwas sklepowy (taki na żurek) + drożdże piekarskie i ma się już chleb na zakwasie powiedz czy 60 na 90 jest wystarczającą komorą czy za małą?? Pozdrawiam Paweł Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 16 Listopada 2008 Jako, że namietnie zbieram, kupuję i wyszukuję rózne stare i nowsze, ale zawsze przydatne, książki tematyczne, ostatnio wpadła mi w ręce książeczka: Spis treści: ...i przykładowa receptura: Gdyby było zainteresowanie, a ktoś pokusił sie o zrobienie OCR-a, to chętnie ją udostepnię. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-45986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 16 Listopada 2008 Elu - nie jestem fachowcem ale pilnie czytam stronke Mirabbelki i innych dziewczyn ktore naprawde umieja upiec chleb.W maszynie mozesz sprobowac upiec chleb na zakwasie,ale napewno nie wyjdzie tak dobry jak z piekarnika,a chociazby dlatego,ze w maszynie nie ma tak wysokiej temperatury jak w piecu i nie mozesz mu zapwenic zadnej wilgoci.Wiekszosc pieczywa pszennego i mieszanego piecze sie najpierw jakies 10-15 minut w wysokiej temperaturze np.230 stopni,po czy obniza sie do 190-200.W maszynie jest to niemozliwe do wykonania.Co nie znaczy (tak jak napisalam na poczatku) ze chleb sie nie upiecze.Ja w kazdym razie sprobowalam w maszynie tylko raz i na tym sie skoczylo.A co do zakwasu-to naprawde prosta sprawa: kilka lyzek zytniej maki + troche wody,tak aby wyszlo cos konsystencji gestej smietany i gotowe.Trzymac tylko w cieplym miejscu przez kilka dni i regularnie dosypywac maki i wody.No i chcialam jeszcze dodac,ze druga wazna rzecza po zakwasie,to dluuuuugie wyrastanie ciasta.Jesli chcemy miec naprawde dobry i wyrosniety chleb,nie mozna sie z tym spieszyc.To caly sukces.Dziwi mnie czasm ze ktos czeka 1-2 godziny na rosniecie ciasta na zakwasie i juz piecze.To niemozliwe aby w tak krotkim czasie urosl chleb tyle ile powinien.Na zwyklych drozdzach owszem,ale nie na zakwasie.Elu,pytaj jeszcze jesli chcesz cos wiedziec Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 16 Listopada 2008 To niemozliwe aby w tak krotkim czasie urosl chleb tyle ile powinien.W moim przypadku "cykl produkcyjny " chleba na zakwasie (zaczynie) to ok 18godz.W sprzyjających warunkach ok15godz. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 16 Listopada 2008 Piekłam w maszynie. Różnicy praktycznie nie ma w porównaniu z moim piekarnikiem. Chlebek wyrastałam oczywiście normalnie jak przy zakwasie, 2 godz. z dwukrotnym odgazowaniem, a potem całą noc w zimnym pomieszczeniu. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 16 Listopada 2008 To niemozliwe aby w tak krotkim czasie urosl chleb tyle ile powinien.W moim przypadku "cykl produkcyjny " chleba na zakwasie (zaczynie) to ok 18godz.W sprzyjających warunkach ok15godz.Zgadza sie.Czasem dluzej a czasem krocej.Zalezy od warunkow pogodowych,rodzaju i jakosci skladnikow a takze od samego ciasta.Z samej maki pszennej bez dodatkow napewno wyrosnie szybciej.Z mieszanego ciasta z dodatkami bedzie to dluzszy proces, bo i ciasto jest ciezsze. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 16 Listopada 2008 Piekłam w maszynie. Różnicy praktycznie nie ma w porównaniu z moim piekarnikiem. Chlebek wyrastałam oczywiście normalnie jak przy zakwasie, 2 godz. z dwukrotnym odgazowaniem, a potem całą noc w zimnym pomieszczeniu.Powiem szczerze ze nie znam osoby ktora napisalaby ze nie ma roznicy.Czy naprawde z maszyny wychodzi Ci tak pieknie wyrosniety i z przypieczona skorka chleb na zakwasie?To ja bardzo prosze o zdjecia. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 16 Listopada 2008 Gdyby było zainteresowanie, a ktoś pokusił sie o zrobienie OCR-a, to chętnie ją udostepnię. Odezwij się do mnie Maxell na PW. Z racji tego, że mam teraz chorobowe i dużo wolnego czasu, to mogę zrobić OCR i wrzucić na jakiś darmowy serwer albo wsadzisz to gdzieś na www.wedlinydomowe.pl Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 17 Listopada 2008 Izuniu! Ja nie czułam większej różnicy. Być może dlatego, że mój piekarnik nie jest idealny. Pisałam już o tym. Może gdyby wyciągał 230 stopni i dało by się regulować temperaturą, wtedy być może ten piecykowy byłby smaczniejszy. Mój maszynowy wyglądał tak: Co prawda w trakcie pieczenia urósł tylko troszeczkę, a piecykowy całkiem sporo. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 17 Listopada 2008 Musze przyznac ze chlebus ladny.A jesli chodzi o te roznice to tak jak mowisz ze zalezy od piekarnika.Pewnie w dobrym piekarniku bylby bardziej wyrosniety i mial chrupiaca skorke tak jak u mnie,dlatego wole w w piecu.Napisz mi prosze jaki czas pieczenia nastawiasz i jaki kolor skorki.I jeszcze jedno pytanie: czy nic Ci sie nie robi z powloka foremki? Pytam bo slyszalam ze zakwas zre teflon. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 17 Listopada 2008 Ja od ok pół roku używam maszyny wyłacznie do pieczenia , ponieważ zwykle piekę z ok 0,5 kg mąk ,gdy mam większą ilość to używam piekarnika. Zaczyn rozrabiam wieczorem w innym naczyniu , rano dodaje stosowne mąki i ziarna ,wodę ,sól, miód wyrabiam i przekładam do foremki z maszynki ,którą wkładam do automatu i tam przebiega reszta procesu czyli rośnięcie (gdy słabo rośnie to na moment włączam program pieczenie by trochę podgrzać). Co prawda wierzch chleba jest dosyc jasny ale można pod koniec cyklu pieczenia w automacie,włączyć piekarnik na funkcję grill( grzanie górną grzałką )i w ten sposób podpiec wierzch.I jak narazie nie zauważyłam żadnych zmian w powłoce foremki. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 17 Listopada 2008 Chudziak - dzieki za odpowiedz.Moze na powloke narzekaja ci ktorzy kupowali automaty gdzies po okazyjnej cenie za granica i wlasciwie to niewiadomo czym tak naprawde sa wewnatrz pokryte? Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
famful Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 17 Listopada 2008 Moje wypieki. Obrazek Obrazek I jeszcze takie. Obrazek można prosić o przepis Cytuj Pozdrawiam Famful "życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"____________________https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 18 Listopada 2008 Bardzo proszę.Pierwszy wypiek to totalna abstrakcja.Nie wiem czy drugi raz bym powtórzyła. Mąka żytnia,drożdże,mleko i masa różnych otrąb.Tak po garści.Proporcji poprostu ie wiem.To bu=yła moja pierwsza próba bez przepisu.Natomiast pieczywko jasne czyli chałka i bułeczi i paluchy z jednego przepisu.1 kg maki (ja dałam wrocławską i tortową) 4 dag drożdży,łyżeczka cukru,3-4 szkl mleka (może być woda) 5 dag masła,łyżeczka solijajo do smarowania i ziarna (mak,sezam,kminek,siemie)Drożdże rozetrzeć z cukremi częścią wody.Wlać do przesianej mąki.Poczekać,aż zacznie pracować.Przerobić dokładnie ze wszystkimi pozostałymi składnikami,dodając pod koniec roztopione masło (nie gorące) .Zostawić do wyrośnięcia.Formować chałki,bułeczki i co wyobraźnia podpowie. Znów zostawić do wyrośniecia.Tym razem juz na blaszkach,bo jak urosną i ruszysz to opadną. Posmarować rozmąconym jajem i posypać ulubionym ziarnem.Piekę w normalnym piekarniku,w temp. ok.180-190 st. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/20/#findComment-46278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.