Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chlebek upiekłem w takim oto garnku glinianym z przykrywką:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garnek przed włożeniem ciasta wymoczyłem w wodzie (przybrał na wadze ok. 100g)

 

Chleb udał się wyśmienicie, jedynie problematyczne było wyjęcie bochenka (zwężenie szyjki garnka), ale po przekrojeniu na pół udało się.

Nie mam zdjęcia, gdyż zostały już tylko dwie "sznytki" :blush:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24269
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Garnki gliniane owalne zakupilismy w Zabce.Takie same widziałam w Makro ale schowane głęboko na dolnej półce.Pieczenie w nim chleba jest dużym ułatwieniem.Wyrobiony chleb wkładamy do wysypanego otrębami garnka/wczesniej namoczonego/ i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Potem wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy.

Garnek oddaje wilgoć,skórka jest smakowita.Pollecam jego zakup.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24283
Udostępnij na innych stronach

Tomku kupiłeś już garnek do chleba?

Te garnki rzymskie są sakramencko, łokrutnie drogie jak na trochę gliny ;-)

 

http://www.roemertopf.pl/sklep/index.php

 

Dzisiaj piekę chlebek w dzbanie glinianym.

Zobaczymy co wyjdzie ;-)

witam ,no ja coś podobnego widziałem ostatnio w komisie ,cena nawet była przystepna cos 1/4 ceny nowego ,chyba nie wiedzą po ile to chodzi
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24285
Udostępnij na innych stronach

Johny trza było brać ja czekam na jakąś okazję na allegro :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24291
Udostępnij na innych stronach

Johny trza było brać ja czekam na jakąś okazję na allegro :wink:

wiesz ale ja dopiero dzis poczytałęm ze w tym można piec chlebek i chyba nie tylko ,jutro podjade i zobacze jaka to producja,i potem dam opis jak wygladaja ,wiem że było ich chyba z 6 sztuk róznego kształtu ,
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24292
Udostępnij na innych stronach

Takie same widziałam w Makro

Dzięki za informacje , ale może sprecyzuj bardziej w którym Makro.Pozdrawiam

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24308
Udostępnij na innych stronach

Ja widziałam w OLsztynie schowany z tyłu na ostatniej półce z naczyniami ceramicznymi.Wiem ze były w innych halach Makro bo dziewczyny na cin cin pisały.Cena ok 48 zł.

http://www.allegro.pl/item279643029_naczynie_romertopf_garnek_rzymski_tanio_.html mój jest bardzo podobny.Musi być nie powlekany w środku lub tylko dno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24309
Udostępnij na innych stronach

ja czekam na jakąś okazję na allegro

Coraz trudniej o okazję w kwestii tych garnkó.

Podobnie jak z szynkowarami.

Świadomość społeczna rośnie ;-)

 

JASIU - OGNIA!! :-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24313
Udostępnij na innych stronach

Mąkę już kupiłem prosto z młyna i niedrogo, teraz myślałem nad wyborem automatu (tani, czy droższy) a Wy tu o doniczkach, :question: zgłupiałem, co wybrać ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24319
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem nie.Naprawdę większosć wyrabia tylko w automacie a piecze w piekarniku.W Makro były w promocji za 100 parę zł.Nie warto kupować uzywanych na allegro bo często w wiaderku schodzi powłoka.

Chleb z automatu ma słabo dopieczona skórkę/grzałka jest tylko na dole/.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24323
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem nie.Naprawdę większosć wyrabia tylko w automacie a piecze w piekarniku.W Makro były w promocji za 100 parę zł.Nie warto kupować uzywanych na allegro bo często w wiaderku schodzi powłoka.

Chleb z automatu ma słabo dopieczona skórkę/grzałka jest tylko na dole/.

tu się nie zgodzę dla początkujących wyrobienie ciasta na chleb zostawmy maszynie

Ona lepiej to zalatwi , sam osobiscie robie dziennie chlebki

proponuje TU POSŁUCHAC SMORODINĘ .

Janusz wybacz :blush: jak pisałes kiedys o maszynie to pochyliłem czoło

bo wczesniej (bez Twoich rad ) jakies dziwne te chlebki wychodziły

dziś jak Pedro i z zakwasu wyjdzie

i chyba ten najlepszy

 

PODZIEKA DLA JANUSZA !!!

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24339
Udostępnij na innych stronach

Ale smak chleba też jest ważny.Wyrabiam,pozostawiam do wyrosnięcia,ponownie mieszam i wówczas przekładam do drugiego rosnięcia do garnka.Mój małżonek uwielbia skórkę a z automatu wychodzi kiepska.Mozna dopiec górę w piekarniku ale ekonomiczne to nie jest.

Często wyrabiam wieczorem,na noc do rośnięcia wkładam do lodówki a rano piekę.Wszystkie automaty mają podobne programy.Nie ma sensu przepłacać.Kup tam, gdzie masz najdłuższą gwarancję.Bajery zbędne są w tym przypadku.Pamiętaj ze zajmuje sporo miejsca.Swoją przygodę z chlebem zaczęłam od wyrabiania mikserem a automat kupiłam gdy posmakował nam swojski chleb.Znam wielu,dla który automat stał się kłopotliwym gabarytowo duzym, zbędnym sprzętem, bo emocje z pieczeniem chleba opadły.Tak np jest z moją mamą.Ja piekę często a ona czeka tylko kiedy mój automat padnie by oddać swój bo stoi i się kurzy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24341
Udostępnij na innych stronach

podbijałem jak mogłem teraz poczekam

Jasiu, ale co podbijałeś ?

To ceramiczne naczynie ?

 

Chodzi o to, żeby gliniany garnek przed pieczeniem namoczyć.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24342
Udostępnij na innych stronach

podbijałem jak mogłem teraz poczekam

Jasiu, ale co podbijałeś ?

To ceramiczne naczynie ?

 

Chodzi o to, żeby gliniany garnek przed pieczeniem namoczyć.

tak z 14 do 36 zl i dalej nic

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24354
Udostępnij na innych stronach

Dróżdzówka z automatu

2.5 dag świeżych drożdzy/ocieplonych, 0.5 kg mąki,cukier waniliowy,3 łyżki cukru,1/4 kostki masła,250 ml ciepłego mleka/nie gorące/,1/2 łyzeczki soli,2 jajka.Wg.uznania sezam,morele suszone albo rodzynki. Podgrzewam maszynę na pusto.

W kolejności wkładam:ciepłe mleko,rozbełtane 2 jaja,rozpuszczone ciepłe masło,cukier /zwykły i waniliowy/,sól,maka a na mąkę pokruszone drobno drożdze bez rozrabiania.

poniżej przedstawiam nie z automatu ale wzorowałem sie na tym przepisie, moim zdaniem można trochę mniej mleka lub wiecej maki bo ciasto jest zbyt lejące. Moje dzieciaki mówia, że codziennie mogę robić taką bułeczkę-chałeczkę

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24372
Udostępnij na innych stronach

Dziś zakupiłem automat, zgodnie z sugestiami nienajdroższy, ale nowy, czas na eksperymenty. Widziałem naczynie licytowane przez Jasia- tylko forumowa solidarność i lojalność powstrzymuje mnie od podbijania ceny; śliczne toto :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/12/#findComment-24420
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.