Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ja,żeby nie opadał w środku(chlebuś) daję ciut mniej wody. Jak kula ciasta ślizga się po dnie i szura (a po rogach chowa sie resztka mąki) to dopiero wtedy dolewam troche wody.

Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-28416
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Poszukuje przepisu na bułki kajzerki.

Będę wdzięczny za pomoc.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-30871
Udostępnij na innych stronach

Wielkie, wielki dzięki.

Bardzo prosty przepis juto okaże się czy smaczny :lol:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-30896
Udostępnij na innych stronach

Piekłam już kilka razy kajzerki wg przepisu wyżej i polecam.Nacinam ostrym nożem przed rośnięciem.Polecam.

A jeśli chodzi o bułki o często piekę te http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10217 smaczne i mozna piec od razu lub zostawić w lodówce na dogodną porę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-30920
Udostępnij na innych stronach

Witam

Przepis na chleb orkiszowy:

Chleb orkiszowy 750 g( program podstawowy)40 g sezamu

40 g siemienia lnianego

(sezam i siemię moczyć około 1 godz. przed wypiekiem)

180 g maślanki

80 ml wody

400 g mąki orkiszowej

50 g mąki żytniej

1 łyżeczka soli

15-20 g drożdży

½ łyżeczki mielonej kolendry

Smacznego

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31105
Udostępnij na innych stronach

u nas mąka orkiszowa jest po 8,99zeta :shock:

Janusz czemu namaczasz siemie i sezam??

Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31106
Udostępnij na innych stronach

Wracam do tematu bułek. :grin:

 

Ciasto właśnie wyrasta a w przepisie pisze że po wyrośnięciu mam go podzielić na 8 części.

Czy mogę to zrobić nożem czy po prostu "rozerwać " ciasto na kawałki.

Drugie pytanie czy takie gotowe ciasto można zamrozić na później?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31160
Udostępnij na innych stronach

Miro!

Przepraszam nie śledziłem tematu ale jak na 8 części to chyba ten wspaniały przepis na kajzerki? CO?

Ja robię proporcjonalnie troszkę więcej ciasta i dzielę na 9 części bo tak sie dobrze mieści na blasze.

Tnij jak popadnie ale potem wyrabiam kulkę bułki w rękach przez chwilę, znacznika jeszcze się nie dorobiłem, czasem nacinam nozem ale różnie to wychodzi.Posmarowanie zółtkiem i posypka makiem-prima!.Jeszcze uwaga na pieczenie w kuchence!

Połowę czasu piekę z dwoma palnikami- góra dół ,a resztę tylko dół.Wychodzą jak te na zdjęciach.

pzdr

Co do mrożenia to bym mroził.

Ostatnio wyrastały w lodówce na drugi dzień na rano-Wyszły pycha.

marcomm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31164
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Marcomm

 

Właśnie włożyłem bułki do kuchenki.

Piszesz o smarowaniu żółtkiem ? a nie białkiem z wodą ??

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31165
Udostępnij na innych stronach

pieczemy bułki dziennie!!!

po kidiabeł je smarowac jajcami :devil:

bułka to bułka a nie cciasto

ciasta Nie mroż w tym momencie usypiasz (zabijasz) drozdze

jaki problem wstać godz przed .rodziną i namieszać ciasto???

i świeże bułeczki na sniadanko

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31187
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym się pochwalić wypiekiem słodkich bułeczek. Pieczone były w mojej grilo wędzarni. Z paleniska wygarnołęm węgiel . Pieczenie kilka minut, dla mnie rewelacja. Smak o dużo lepszy niż z piekarnika na gaz. Byl to final po wędzeniu szynek i kiełbaski.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31190
Udostępnij na innych stronach

Miro

Smaruj albo nie smaruj (tak jak z tym zawodowcem co może kopać,albo może nie kopać podwójny fach w ręce :grin: ) ja tam trochę smaruję bo mi się mak lepiej trzyma, a czy zółtkiem, czy białkiem czy wodą kwestia smaku i fantazji :grin:

Jasiu

Masz racje z tym mrożeniem.Zasugerowałem się tylko tym powolnym wyrastaniem w lodówce, co sprawdziłem.Zamrażarka nie w chodzi w grę. Mea culpa. :cool:

marcomm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31198
Udostępnij na innych stronach

Również smaruję pieczywo roztrzepanym białkiem z odrobiną wody.Posypuję-sezamem lub makiem,słonecznikiem,pestkami dyni.Je sie też oczami.

Często wyrabiam pieczywo wieczorem,siup do lodóweczki a rano pieczenie.Oczywiście rosnięcie następuje powoli w lodówce.Wkładam je do lodówki po wyrobieniu i uformowaniu bułek lub chleba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31248
Udostępnij na innych stronach

Bułki upieczone jednak coś mi nie wyszły :grin:

Przypiekły się a nawet lekko przypaliły od spodu, choć pilnowałem temperatury pieca 220 C.

Skórka jest przypieczona i gruba na jakieś 2-3mm.

Albo mój piec szwankuje z temperaturą albo trzymałem je za długo (tylko dolna grzałka ok 30 min.)

Czy pieczecie bułki na samej blasze ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31250
Udostępnij na innych stronach

miro, Witam

Ja robię bułki o wadze 100 g surowego ciasta i piekę po wyrośnięciu 20 - 25 min max częściej bliżej 20.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31251
Udostępnij na innych stronach

Bułeczki gotowe. Proces zgodny z podaną stronką z kajzerkami :) Temp 220 st przez 16 minut - wyśmienite. Teraz będę kombinował z dodatkami... :)
wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-31254
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziękuje za porady.

 

Bułki wychodzą extra.

Dziś do ciasta dodałem łyżeczkę proszku do pieczenia i zamiast bułki uformowałem coś na kształt chleba.

 

http://img340.imageshack.us/img340/9730/pieczyworb5.th.jpg

 

Korzystając z okazji czy macie przepis na pieczywo typu bagietka ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/15/#findComment-32122
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.