Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

kostka drozdzy ma 100 gram :wink:

bulki polecam wg.Tomka

500gram maki pszennej

1 lyzeczka soli 1 cukru

10gram drozdzy z kostki to okolo 6mm

320 letniej wody

wyrobic ciasto w automacie i piec 15 min w piekarniku 200 stopni

wszystko opisane w temacie " chleb BonAira"

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22149
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście moja pomyłka

Dzięki za podpowiedź i juz znalazłem też opis Tomka. Jasiu gdzie jest ten młyn?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22150
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jechalem droga kolo pkp caly czas na wprost az wyjechalem z miasta i nastepna wies jechalem tam ze znajoma i Ona mowila gdzie jechac :blush:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1399&highlight=chleb+bonaira

 

 

juz wiem to byly : Ocice

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22151
Udostępnij na innych stronach

Jadąc na Opole w Ciężkowicach, albo w Polskiej Cerekwi (nigdy nie pamiętam co jest pierwsze, ale jedno z drugim graniczy) po prawej stronie jest młyn wraz z sklepem firmowym. Nie wiem po ile mąka, bo zawsze jadę w niedzielę albo w tygodniu, ale późno jak już zamknięte.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22152
Udostępnij na innych stronach

6. Czas poboru prądu - 1,15 godz.

Ale program trwa jakies 3godz 15 min ?

Czyli przez 2 godziny automat się leni ?

 

7. Całkowity pobór prądu - 0.57 kWh -

Tzn pobrał 0,57kW czy też średnie zużycie to 0,57kWh ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22164
Udostępnij na innych stronach

Tak BonAir, leni się! Przecież dość długo trwa wyrastanie. Jak pisze w instrukcji miernika jest to całkowite zużycie prądu. Zresztą popatrz:

 

http://img143.imageshack.us/img143/7629/44jy7.jpg

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22167
Udostępnij na innych stronach

W zasadzie piekę tylko na zakwasie /maszyna wyrabia za mnie/ ale mam sprawdzony przepis na drożdzówkę z automatu która w zasadzie sama się robi i piecze.Mogę wrzucić przepis gdyby

ktos był zainteresowany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22185
Udostępnij na innych stronach

Przepis mile widziany :smile: dzielimy się doświadczeniami na smakołyki :grin:

 

A ja mam pytanie z innej beczki. Czy ktoś ma instrukcje do automatu FIF albo mógłby pomóc przetłumaczyć opisy do przycisków? My niemieckiego niet!!!

 

Właśnie Wnuczek przywiózł z giełdy w Słomczynie używany automat do chleba za 20zł, sprawdziliśmy, że mieszadła sprawne i grzałka grzeje, ale chcemy spróbować upec chlebek (do tej pory piekliśmy w spolszczonym bifinecie, ale pożyczonym)

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22186
Udostępnij na innych stronach

Ja poproszę o przepis na drożdżówkę, mam jeszcze mąke i drożdże to będę piekł bo na dworze ziąb! Nigdzie nie idę tylko do kuchni.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22188
Udostępnij na innych stronach

Dróżdzówka z automatu

2.5 dag świeżych drożdzy/ocieplonych, 0.5 kg mąki,cukier waniliowy,3 łyżki cukru,1/4 kostki masła,250 ml ciepłego mleka/nie gorące/,1/2 łyzeczki soli,2 jajka.Wg.uznania sezam,morele suszone albo rodzynki. Podgrzewam maszynę na pusto.

W kolejności wkładam:ciepłe mleko,rozbełtane 2 jaja,rozpuszczone ciepłe masło,cukier /zwykły i waniliowy/,sól,maka a na mąkę pokruszone drobno drożdze bez rozrabiania.

piec na sweet breat/słodkie./W trakcie dodac wybrane dodatki.Skorka na średnio wypieczona.

Piekę często polecam.Jak mam czas to bawię się w rozrabianie drożdzy a sól należy dodać na wierzch mąki.Ale znacznej różnicy nie zauważyłam.

Przepis mam z forum cin-cin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22191
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepis, do roboty Papcio!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22194
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś ma instrukcje do automatu FIF albo mógłby pomóc przetłumaczyć opisy do przycisków

Podaj jaki to konkretnie model.

Opisy do przycisków rónież chętnie przetłumaczę.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22197
Udostępnij na innych stronach

FIF model EBB010

 

Klawisze:

ZEIT

GROSSE

BRAUNUNG

PROGGRAMM-program

HELL

MITTEL

DUNKELL

 

i przy nazwach programów

1 basis

2 backpulver

3 weissbrott

4 schnell- pewnie ekspresowy

5. vollkorn- pełnoziarnisty?

6. susses

7 teig

8 backen

9 konfiture- marmolada

10 toast

 

Dzięki za pomoc. :grin:

Wsawiliśmy na chlebek pszenny na 3 (tam jest coś ze słowem piekarnia?) ale nie wiemy czy dobrze, coś może się upiecze :cool:

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22201
Udostępnij na innych stronach

FIF model EBB010

 

Klawisze:

ZEIT ------ czas . kiedy chcesz piec

GROSSE --- wielkosc chleba

BRAUNUNG ---- przyrumienienie skorki

PROGGRAMM-program

HELL---jasny

MITTEL sredni

DUNKELL--- ciemny

 

i przy nazwach programów

1 basis --- podstawowy ,na tym pieczemy wiekszosc chlebkow

2 backpulver- dla ciasta (moze bycna chleb) na proszku do pieczenia

3 weissbrott ---- dla bialego (pszennego)

4 schnell- pewnie ekspresowy --- szybki chleb -- nie polecam

5. vollkorn- pełnoziarnisty? --- dokladnie

6. susses

7 teig -- ciasto (wyrabiabinie bez pieczenia)

8 backen ----- dopiekanie

9 konfiture- marmolada

10 toast ----- tostowy ---- nie polecam

to nie niemiecki tylko flamandzki jezyk

Dzięki za pomoc. :grin: ---- prosze bardzo :tongue: jesli pomoglem

Wsawiliśmy na chlebek pszenny na 3 (tam jest coś ze słowem piekarnia?) ale nie wiemy czy dobrze, coś może się upiecze

Napewno :grin: :grin: :grin:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22202
Udostępnij na innych stronach

Spóżniłem się...

 

6. susses - to do sosów

 

8 backen ----- dopiekanie - moim zdaniem to jest po prostu sam proces pieczenia (penie ok. 60min.)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22204
Udostępnij na innych stronach

Dzięki chłopaki :grin: :grin: :grin:

 

Ciekawe czy ma 1 godz utrzymanie ciepła po pieczeniu

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22208
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się.Fajne bo szybko mozna przygotować porodukty/przy pomocy mikrofali/ a resztę zrobi maszyna.

Jeżeli masz więcej czasu to polecam zabawę:Te składniki wyrabiam w maszynie na programie wyrabianie.Pozostawiam do wyrośnięcia na pół godz ponownie mieszam -programem do proszku/od razu miesza bez grzania/ i wywalam na stolincę.Dzielię ciasto na pół.

Wałkuję na prostokąt grubości 2-3 mm.Roladę mozna smarować np nutellą albo słodkim twarogiem.Ja robię każdą z innym nadzieniem.Zwijam w rulon,przyklepuję.Tnę jak kopytka w odległości ok 5 cm na ukos i układam w natłuszczonej blaszce tak aby na spodzie i wierzchu było nadzienie jeden obok drugiego w lużnych odstępach.Stawiam do wyrosnięcia na ok pół godz. Samaruję rozmąconym białkiem posypuję np orzeszkami lub sezamem.Piekę z 25-30 min w 180 st.góra-dół.Smakuje wysmienicie ładnie wygląda.

 

 

6-to może do pieczenia słodkich ciast-u mnie w AFK BM3-sweet breat

8-to samo pieczenie- kiedy ciasto za mało wyrosnie zatrzymujesz program,czekasz i włączasz 8 -pieczenie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22221
Udostępnij na innych stronach

Donoszę, że chlebek udany :grin: Maszynka sprawdzona, ciężko tylko schodzą mieszadła, w związku z tym ciężko było wyjąć chlebek, ale myślę, że coś da się z tym zrobić.(na zdejmowanie mieszadeł w trakcie to ja za leniwa :devil: )

Ale pożyczonej narazie teściowi nie oddam, zresztą i tak w niej nie piecze.

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22591
Udostępnij na innych stronach

bietka, drożdżówka wyszła dobrze. Nie napisałaś, że to słodka bułka. Było trochę śmiechu jak w pracy moi jedli ją jako kanapka z kiełbasą na słodko! :) I takie coś musi być. Ale zjedli i mam na piątek upiec jeszcze bardziej słodką to będą mieć do pracy z dżemem. Dziś w Oszołomie widziałem cały przekrój mąk, jakieś orkiszowe, typy od 400 do 2000, fajnie jest nieć wybór. Teraz to tylko doiść do jednego dobrego przepisu i piec, a na eksperymenty to też przyjdzie czas.Po 5 bochenkach i jednej drożdżówce mam lekko wypraktykowany ten automat. Jeszcze raz dziekuję wszystkim za pomoc.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22599
Udostępnij na innych stronach

Mam do was pytanie czy mąka razowa to to samo co mąka pytlowa ?

Jeżeli nie to czym się różnią ?.

 

Dziękuje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22729
Udostępnij na innych stronach

maka razowa to maka po pelnym przemiale a maka pytlowa to maka razowa przesiana przez pytel

Pytel to sito mlynarske z gazy jedwabnej, obecnie takze z innych

materialow. Maka pytlowa, to maka przesiana przez takie sito.

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/9/#findComment-22733
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.