lesniak Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Maja 2011 Witam własnie zaczynam skanować swoje nowe nabytki i trafiłem na recepturę myślę ze się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mithandir Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Stycznia 2012 witamdostałem w prezęcie cztery polędwiczki z dzika. pomóżcie proszę, myślę na summon uwędzic, ale czy nie za łykowate będą? może otoczka ze słoniny w trakcie wędzenia?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Stycznia 2012 ale czy nie za łykowate będą to zależy czy dzik nie był stary, robiłem łososiowe ale polędwice i szynkę, było bardzo dobre, spróbuj, przekonasz sie sam, cztery polędwiczki to nie cztery polędwice, zawsze może się nie udać, wyciągniesz lekcję i będziesz o nią mądrzejszy pozdrawiam Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Uważaj z solą przy polędwiczkach, jak robiłam ze standardowych proporcji z których robię zawsze schab to polędwiczka (moja była z cielaka) wyszła mi mocno za słona, mino, że składniki były przeliczone na wagę mięsa. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Stycznia 2012 A moze kolega najpierw na 1000% określi czy ma poledwice czy poledwiczki ... bo myśle ze tu możemy mieć rozbieżność miedzy stanem faktycZnym i nomenklatura Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej 4x4 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Potoczna nazwa polędwicy dotyczy dużego mięśnia na kręgosłupie od strony grzbietowej czyli schabu. Natomiast cienki mały mięsień pod kręgosłupem w przestrzeni jamy brzusznej to właściwa polędwica. Określenia potoczne i handlowe nie zawsze są zgodne z nazewnictwem anatomicznym czy przyjętym przy rozbiorze tuszy. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Andrzej no to czekaj teraz tylko na Dziadka :grin: .Pozdra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Andrzej no to czekaj teraz tylko na Dziadka :grin:On Ci zaraz wyprawi :tongue: to małe to polędwiczka :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej 4x4 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 to małe to polędwiczka :lol:Są tam dwa mięśnie z każdej strony Jeden to musculus psoas major a drugi to musculus psoas minor razem traktuje się je jako polędwice. Tak wygląda to z anatomii zwierząt a co do nazewnictwa potocznego to już inna bajka :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 musculus psoas major a drugi to musculus psoas minorjak sam widzisz już Łacińska nazwa wskazuje że coś jest "mniejsze i większe", więc logicznym też jest używanie zdrobnienia polędwica-polędwiczka.... anatomia to jedno a nazewnictwo branżowe to drugie.... (niestety jest jeszcze handlowe i tu czasem dochodzi do nieporozumień :rolleyes: ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej 4x4 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Akurat rozmaitości nazewnictwa nie kwestionuję. W każdym regionie kraju to samo może nazywać się inaczej. Inaczej nazywa się też w języku technologicznym. A zupełnie czym innym jest nazewnictwo anatomiczne. Chociażby właśnie "polędwica", anatomicznie to mięsień najdłuższy grzbietu ( musculus longissimus dorsi). A jak go kroisz w plastry to wychodzi schab. Jak go zapeklujesz wsadzisz w celofan i uwędzisz to wychodzi polędwica sopocka. Jeden mięsień a robi zamieszanie. O regionalnych nazwach już nie wspomnę. Ważne aby się dogadać i dobrze zrobić. Przez bogactwo języka polskiego czasem mówimy to samo a myślimy o zupełnie czym innym. Ale to tak na marginesie doskonałych wyrobów z dziczyzny. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Dlatego właśnie, by uniknąć niejasnych interpretacji i ułatwić życie zadymiaczom, na tym forum preferujemy nazewnictwo technologiczne: - schab - najdłuższy mięsień grzbietu wraz z kością, - polędwica - najdłuższy mięsień grzbietu po odkstnieniu (bez kości). Tego się trzymajmy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej 4x4 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Jasne i zrozumiałe :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.