lesniak Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Maja 2011 Przepisy pochodzą z książki Kazimierza Kraty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm2548 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Ze smalcem to jest tak: wszyscy na około narzekają, że tłuste, że niezdrowe, że takie i owakie ale dziwnym trafem na stole w pierwszej kolejności znika smalec i wprost proporcjonalnie do tego znikania znikają ogórki kiszone i butelki różnego rodzaju pękają ..... dobry smalec nie jest zły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-162910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Ot i to cała prawda.!!!Nie ma jak dobry smalec ze skwarkami i ogórek kwaszonyoraz dobra biblioteka.!!! :blush: Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-162919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Czerwca 2011 znika smalec i wprost proporcjonalnie do tego znikania znikają ogórki kiszone i butelki różnego rodzaju pękająbo proszę kolegi to tłuste musi mieć jakiś katalizator... i odwrotnie :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-162927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Czerwca 2011 abratku i takie profesjonalne podejście należy popierać... :wink: ja jestem za tym aby tłuszcz się komponował z książką :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-163794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Obrazek Obrazek Przepisy pochodzą z książki Kazimierza Kratyczy w tym przepisie może być boczek wędzony tłusty :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-163922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Ja słoninkę na smalec też mielę, a następnie stapiam w garnku dodaję cebulkę w kostkę pokrojoną, kiełbaskę, boczek dodaję do smaku pieprz, sól, świeży czosnek, suszony tymianek, estragon, majeranek, bazylię. Jest bardzo smaczny zwłaszcza z chlebkiem i ogóreczkiem. Można też łyżkami jeść :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-163957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Ja słoninkę na smalec też mielę, a następnie stapiam w garnku dodaję cebulkę w kostkę pokrojoną, kiełbaskę, boczek dodaję do smaku pieprz, sól, świeży czosnek, suszony tymianek, estragon, majeranek, bazylię. Jest bardzo smaczny zwłaszcza z chlebkiem i ogóreczkiem. Można też łyżkami jeść :grin:Ciekawe zestawienie ... :thumbsup: trzeba będzie spróbować zrobić :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-163961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Ja słoninkę na smalec też mielę, Słoninka na smalczyk musi być krojona w kosteczkę.Nieważne czy to jest 0,5x0,5cm czy 0,5x1 cm, czy 0,8x1,2 cm - ale musi być krojona.Tak jak czosnek musi być krojony a nie przez praskę :devil: :grin: :grin: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do cebuli i czosnku. Do wytopionego smalcu dodać cebulę i jabłka, chwilę podsmażyć aż cebula będzie szklista.Zdjąć garnek z ognia i dodać : majeranek ,sól, pieprz, czosnek, - wymieszać. Co z tym czosnkiem :rolleyes: to raz i dwa - zanim się cebula zeszkli to jabłka usamażą się na konfiturę czy inne choler.... stwo. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Aga, ja poczyniłem smaluszek według twojego przepisu zalałem właśnie słoiki pozdrawiam i małego też. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Słoninka na smalczyk musi być krojona w kosteczkę.Nieważne czy to jest 0,5x0,5cm czy 0,5x1 cm, czy 0,8x1,2 cm - ale musi być krojona A dlaczego? ja zawsze mieliłam, skwarki mam z kiełbaski, boczku i też z mielonej słoninki Gonziu :grin: nie jeden już próbował mój smalec na zlotach i się zajadł. :thumbsup: Aga, ja poczyniłem smaluszek według twojego przepisu zalałem właśnie słoiki Karol napisz czy smakuje. Również pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Aga, jeszcze so\kię stygnie ale jutro napiszę na pewno będzie super już po zapachu w domu to wiem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Aga, miałaś rację można jeść łyżką i jest wspaniały dzięki za przepis! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Słoninka na smalczyk musi być .......... A ja cały czas czekam na ....... ..... szczegółowy przepis od Gonza :!: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Czerwca 2011 A ja cały czas czekam na ....... ..... szczegółowy przepis od Gonza :!: Z tego co wiem Gonzo rozpoczął od przepisu a'la Podlasiak: A mój sposób jest taki: 1.Słoninę kroję w kostkę 1,5x1,5cm 2.Pokrojoną słoninę wrzucam do garnka i na średnim ogniu wszystko prużę- do czasu aż kawałki słoniny się wytopią i pozostaną skwarki wielkości ok. 5-8mm( najlepsze są wtedy gdy krawędzie kostki słoniny zaczynają lekko brązowieć) , wszystko razem często mieszam aby nie doszło do przypalenia się. 3.Wysmażoną słoninę zestawiam z ognia 4.Jabłka obieram i ścieram na grubej tarce, cebulę obieramy i kroję w kostkę, czosnek obieram i siekam drobno. 5.Do przestudzonego ( wystarczy aby ustało tylko prużenie - bo wykipi ) smalcu dodaję jabłko, cebulę, czosnek i przyprawy ( sól, pieprz,majeranek, wszystko razem mieszając. Proporcje na 15 kg słoniny 1. Cebula - 1,20 kg 2. Jabłko - 1,70 kg 3. Czosnek - 0,300 kg 4. Majeranek - 0,020 kg 5. Sól i pieprz - do smaku Ale też od razu zaznaczył że będzie eksperymentować :grin: - jak to Gonzo :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Z tego co wiem Gonzo rozpoczął od przepisu a'la Podlasiak Zrobiłem smalczyk wg. przepisu: "SMALEC PIOTROWY" chociaż wydaje mi się, że jest podobny do przepisu Gonza z tą tylko róznicą, że dodane jest mleko- czemu się wszyscy dziwili :smile: Mniejsza o to - wyszedł świetny :thumbsup: Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Z tego co wiem Gonzo rozpoczął od przepisu a'la Podlasiak Połączyłem dwa przepisy: Twój i Bagno. Będę robił na szkołę to zrobię zdjęcia i opiszę. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Czerwca 2011 No właśnie. :tongue: Twój smalczyk poszedł w ciągu 2 dni jeszcze w Chłapowie. Wszyscy się zachwycali, ale słoik uratowałem. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Z tego co wiem Gonzo rozpoczął od przepisu a'la Podlasiak Zrobiłem smalczyk wg. przepisu: "SMALEC PIOTROWY" chociaż wydaje mi się, że jest podobny do przepisu Gonza z tą tylko róznicą, że dodane jest mleko- czemu się wszyscy dziwili :smile: Mniejsza o to - wyszedł świetny :thumbsup: Ja tez dodaję mleko i cebulę na końcu skwarzenia . (A dlaczego - nie wiem tak robili moi przodkowie :grin: ) Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Ja tez dodaję mleko i cebulę na końcu skwarzeniaNo tak , ale cebulę z mlekiem jednocześnie czy najpierw cebula , potem mleko? :question: Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Wpierw cebulę jeszcze się podskwarzy, a na koniec mleko tylko nie zaś tak dużo .łyżka - dwie. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietroni Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 To może ja dodam swój patent na przyśpieszenie robienia smalcu. Jak już mamy pokrojoną słoninę w garnku i zaczyna się szklić, biorę tak ok 1/4 kostek z całości i wkładam do blendera i to miksuję, robi się taka papka słoninowa i wraca do garnka, za chwilę wszystko zaczyna się pięknie prażyć jak należy i zapominamy o przypalaniu się reszty skwarek. Skraca to czas robienia smalcu o ok 1/2 czasu. Cytuj Pieczone gołąbki (1966) Tadeusza Chmielewskiego,polecam. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-169455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ja na sam koniec mieszanki mniej więcej jakie są tu podane, dodaje drobno krojone orzechy włoskie, od lat. Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-169464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ja na sam koniec mieszanki mniej więcej jakie są tu podane, dodaje drobno krojone orzechy włoskie, od lat. Ze skórą ? nie powodują gorzknienia całości ? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-169530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Paprykarz, nie powodują. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-169532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.