Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...
Ze smalcem to jest tak: wszyscy na około narzekają, że tłuste, że niezdrowe, że takie i owakie ale dziwnym trafem na stole w pierwszej kolejności znika smalec i wprost proporcjonalnie do tego znikania znikają ogórki kiszone i butelki różnego rodzaju pękają ..... dobry smalec nie jest zły.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-162910
Udostępnij na innych stronach

znika smalec i wprost proporcjonalnie do tego znikania znikają ogórki kiszone i butelki różnego rodzaju pękają

bo proszę kolegi to tłuste musi mieć jakiś katalizator... i odwrotnie :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-162927
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Ja słoninkę na smalec też mielę, a następnie stapiam w garnku dodaję cebulkę w kostkę pokrojoną, kiełbaskę, boczek dodaję do smaku pieprz, sól, świeży czosnek, suszony tymianek, estragon, majeranek, bazylię. Jest bardzo smaczny zwłaszcza z chlebkiem i ogóreczkiem. Można też łyżkami jeść :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-163957
Udostępnij na innych stronach

Ja słoninkę na smalec też mielę, a następnie stapiam w garnku dodaję cebulkę w kostkę pokrojoną, kiełbaskę, boczek dodaję do smaku pieprz, sól, świeży czosnek, suszony tymianek, estragon, majeranek, bazylię. Jest bardzo smaczny zwłaszcza z chlebkiem i ogóreczkiem. Można też łyżkami jeść :grin:

Ciekawe zestawienie ... :thumbsup: trzeba będzie spróbować zrobić :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-163961
Udostępnij na innych stronach

Ja słoninkę na smalec też mielę,

Słoninka na smalczyk musi być krojona w kosteczkę.Nieważne czy to jest 0,5x0,5cm czy 0,5x1 cm, czy 0,8x1,2 cm - ale musi być krojona.Tak jak czosnek musi być krojony a nie przez praskę :devil: :grin: :grin:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do cebuli i czosnku.

Do wytopionego smalcu dodać cebulę i jabłka, chwilę podsmażyć aż cebula będzie szklista.

Zdjąć garnek z ognia i dodać : majeranek ,sól, pieprz, czosnek, - wymieszać.

Co z tym czosnkiem :rolleyes: to raz i dwa - zanim się cebula zeszkli to jabłka usamażą się na konfiturę czy inne choler.... stwo.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164020
Udostępnij na innych stronach

Aga, ja poczyniłem smaluszek według twojego przepisu zalałem właśnie słoiki pozdrawiam i małego też.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164096
Udostępnij na innych stronach

Słoninka na smalczyk musi być krojona w kosteczkę.Nieważne czy to jest 0,5x0,5cm czy 0,5x1 cm, czy 0,8x1,2 cm - ale musi być krojona

 

A dlaczego? ja zawsze mieliłam, skwarki mam z kiełbaski, boczku i też z mielonej słoninki Gonziu :grin: nie jeden już próbował mój smalec na zlotach i się zajadł. :thumbsup:

 

Aga, ja poczyniłem smaluszek według twojego przepisu zalałem właśnie słoiki

Karol napisz czy smakuje. Również pozdrawiamy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164105
Udostępnij na innych stronach

Aga, jeszcze so\kię stygnie ale jutro napiszę na pewno będzie super już po zapachu w domu to wiem
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164116
Udostępnij na innych stronach

A ja cały czas czekam na ....... :cool: ..... szczegółowy przepis od Gonza :!:

Z tego co wiem Gonzo rozpoczął od przepisu a'la Podlasiak:

 

A mój sposób jest taki:

 

1.Słoninę kroję w kostkę 1,5x1,5cm

2.Pokrojoną słoninę wrzucam do garnka i na średnim ogniu wszystko prużę- do czasu aż kawałki słoniny się wytopią i pozostaną skwarki wielkości ok. 5-8mm( najlepsze są wtedy gdy krawędzie kostki słoniny zaczynają lekko brązowieć) , wszystko razem często mieszam aby nie doszło do przypalenia się.

3.Wysmażoną słoninę zestawiam z ognia

4.Jabłka obieram i ścieram na grubej tarce, cebulę obieramy i kroję w kostkę, czosnek obieram i siekam drobno.

5.Do przestudzonego ( wystarczy aby ustało tylko prużenie - bo wykipi ) smalcu dodaję jabłko, cebulę, czosnek i przyprawy ( sól, pieprz,majeranek, wszystko razem mieszając.

 

Proporcje na 15 kg słoniny

1. Cebula - 1,20 kg

2. Jabłko - 1,70 kg

3. Czosnek - 0,300 kg

4. Majeranek - 0,020 kg

5. Sól i pieprz - do smaku

 

Ale też od razu zaznaczył że będzie eksperymentować :grin: - jak to Gonzo :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164353
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem Gonzo rozpoczął od przepisu a'la Podlasiak

Zrobiłem smalczyk wg. przepisu: "SMALEC PIOTROWY" chociaż wydaje mi się, że jest podobny do przepisu Gonza z tą tylko róznicą, że dodane jest mleko- czemu się wszyscy dziwili :smile:

Mniejsza o to - wyszedł świetny :thumbsup:

Kiełbasa pozdrawia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164692
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem Gonzo rozpoczął od przepisu a'la Podlasiak

Połączyłem dwa przepisy: Twój i Bagno.

Będę robił na szkołę to zrobię zdjęcia i opiszę.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164693
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. :tongue: Twój smalczyk poszedł w ciągu 2 dni jeszcze w Chłapowie. Wszyscy się zachwycali, ale słoik uratowałem. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164694
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem Gonzo rozpoczął od przepisu a'la Podlasiak

Zrobiłem smalczyk wg. przepisu: "SMALEC PIOTROWY" chociaż wydaje mi się, że jest podobny do przepisu Gonza z tą tylko róznicą, że dodane jest mleko- czemu się wszyscy dziwili :smile:

Mniejsza o to - wyszedł świetny :thumbsup:

Ja tez dodaję mleko i cebulę na końcu skwarzenia . (A dlaczego - nie wiem tak robili moi przodkowie :grin: )

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-164700
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
To może ja dodam swój patent na przyśpieszenie robienia smalcu. Jak już mamy pokrojoną słoninę w garnku i zaczyna się szklić, biorę tak ok 1/4 kostek z całości i wkładam do blendera i to miksuję, robi się taka papka słoninowa i wraca do garnka, za chwilę wszystko zaczyna się pięknie prażyć jak należy i zapominamy o przypalaniu się reszty skwarek. Skraca to czas robienia smalcu o ok 1/2 czasu.
Pieczone gołąbki (1966) Tadeusza Chmielewskiego,polecam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-169455
Udostępnij na innych stronach

Ja na sam koniec mieszanki mniej więcej jakie są tu podane, dodaje drobno krojone orzechy włoskie, od lat.

Ze skórą ? nie powodują gorzknienia całości ?

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/#findComment-169530
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.