Siara Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Witam, 2 dni temu zapeklowałem szynkę na sucho w plastikowej miseczce, oczywiście szyneczka puściła sok, czy mam go wylewac czy zostawic :question: Pozdrawiam,Siara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/569-peklowanie-szynki-na-sucho/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Stycznia 2007 nie wylewaj zostaw jak jest tylko mięso porzewracaj codziennie i sprawdzaj stan mięsa i jakość sosu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/569-peklowanie-szynki-na-sucho/#findComment-7909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Marca 2007 Witam, Czy takim "sokiem" moza nastrzykiwac, zeby przyspieszyc peklowanie suche? PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/569-peklowanie-szynki-na-sucho/#findComment-10328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Marca 2007 Podczas peklowania "na sucho" zachodza dość ciekawe procesy chemiczne. W pierwszej fazie mięso pozbywa się wody w miejsce której pobiera sól w formie solanki (sól rozpuszczona w soku mięsnym). Dlatego wazne jest systematyczne przewracanie mięsa w naczyniu.Po pewnym czasie sok zacznie być na powrót pobierany przez mięso, dlatego peklowanie "suche" jest długotwałe. jesli zachowasz czasokres peklowania to nie musisz, zrobi to za ciebie chemia, jesli jednak chcesz przyspieszyć, to możesz, choc nie będzie to już peklowanie czysto "suche". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/569-peklowanie-szynki-na-sucho/#findComment-10333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.