Skocz do zawartości

Peklowanie szynki na sucho


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

2 dni temu zapeklowałem szynkę na sucho w plastikowej miseczce, oczywiście szyneczka puściła sok, czy mam go wylewac czy zostawic :question:

 

Pozdrawiam,

Siara

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/569-peklowanie-szynki-na-sucho/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Podczas peklowania "na sucho" zachodza dość ciekawe procesy chemiczne. W pierwszej fazie mięso pozbywa się wody w miejsce której pobiera sól w formie solanki (sól rozpuszczona w soku mięsnym). Dlatego wazne jest systematyczne przewracanie mięsa w naczyniu.

Po pewnym czasie sok zacznie być na powrót pobierany przez mięso, dlatego peklowanie "suche" jest długotwałe. jesli zachowasz czasokres peklowania to nie musisz, zrobi to za ciebie chemia, jesli jednak chcesz przyspieszyć, to możesz, choc nie będzie to już peklowanie czysto "suche".

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/569-peklowanie-szynki-na-sucho/#findComment-10333
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.