mir Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Witam wszystkich, ogrom tej strony informacji przepisów przytłoczył mnie i uświadomił że teraz wiem że nic kompletnie nie wiem. Może się uporam i znajdę tu właściwą ścieżkę. Moje pytanie na początek - czy można coś smacznego wyprodukować ze świniaka o wadzę 140 kg. Mam pół świni przerobionej ale smalec wytpiony ze słoniny a raczej splitu jest niesmaczny i najgorszy kupny jest o wiele lepszy, mięso po pieczeniu łykowate chociaż kiełbasy smaczne. Nie wiem co to za świnia była jak dla mnie chyba maciora lub knur. i nie wiem czy rzeźnik z właścicielem kabana zrobili ze mnie pajaca?. Wg mnie najlepsze sztuki do bicia to 90 -105 kg. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5734-czy-mo%C5%BCna-co%C5%9B-smacznego-wyprodukowa%C4%87-z-wa%C5%84tucha-o-wadze-140/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Ja w tym roku miałem polówkę ze świni 130 kg i mięcho super. A próbowałeś postępować jak z dziczyzną najpierw mięcho w marynatę na 12 h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5734-czy-mo%C5%BCna-co%C5%9B-smacznego-wyprodukowa%C4%87-z-wa%C5%84tucha-o-wadze-140/#findComment-164083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Miało to mieso jakis zapach ??Mogles kawalek ugotowac pierw i skosztowac ale jak juz kupione to kupione.?! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5734-czy-mo%C5%BCna-co%C5%9B-smacznego-wyprodukowa%C4%87-z-wa%C5%84tucha-o-wadze-140/#findComment-164084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Czerwca 2011 co to za świnia była jak dla mnie chyba maciora lub knur. Może maciora po jednym miocie nie sprawdziła się jako matka, knur na pewno to nie był. ale smalec wytpiony ze słoniny a raczej splitu jest niesmaczny i najgorszy kupny jest o wiele lepszySplit to część słoniny, wykształcana podczas okresów głodowych w słoninie, teraz rzadko występujący w tym elemencie. A dobry smalec zrobić to nie wystarczy słoninę wytopić - czytaj wskazówka na przyszłość. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5734-czy-mo%C5%BCna-co%C5%9B-smacznego-wyprodukowa%C4%87-z-wa%C5%84tucha-o-wadze-140/#findComment-164087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mir Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Mięcho pachniało normalnie kazali je położyć w piwnicy na podłogę na noc to położyłem tak jak podroby a potem mięsko i kiełbaski słoikowe do zamrażary. może cosik sknociłem. trzeba będzie zagłebić się tu w Wasze opisy i przepisy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5734-czy-mo%C5%BCna-co%C5%9B-smacznego-wyprodukowa%C4%87-z-wa%C5%84tucha-o-wadze-140/#findComment-164102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Nie wiem co to za świnia była jak dla mnie chyba maciora lub knur. i nie wiem czy rzeźnik z właścicielem kabana zrobili ze mnie pajaca?. Wg mnie najlepsze sztuki do bicia to 90 -105 kg. Pozdrawiam maciora ma gruczoły w ,,sudksch"(pachwina przy boczku,zresztą taka mała maciorę to albo miala pierwsze małe i wydusiła albo nie chciała się zaprosić i jest to tylko przerost). a knur jak podgrzejesz Zapalniczka kilka sekund i będzie śmierdzieć. Ja teraz przerabiam 138 kg prosiaczka i jest mięso jak ta lala. Bardzo duży wpływ ma tez rasa a nie tylko waga. zdarza się ze maciora 180 kg ma lepsze mięso niż tucznik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5734-czy-mo%C5%BCna-co%C5%9B-smacznego-wyprodukowa%C4%87-z-wa%C5%84tucha-o-wadze-140/#findComment-164112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaktus050770 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Listopada 2013 Właśnie wszedłem na forum, bo mam problem z mięsem wykastrowanego wieprzka, któremu jedno jądro zostało w brzuchu, po prostu nie dało się wyjąć (tzw. wnętrzniak).Ubiłem wczoraj cztery prosiaki (krzyżówka wietnamki i dzika) i zapomniałem o tym gagatku. Zorientowałem się przy smażeniu kiedy poczułem smród, śmierdzący kawałek wyrzuciłem, niestety reszta mięsa się wymieszała z innymi sztukami i trafiła do zamrażarki, trzeba będzie kombinować żeby to porozdzielać. Kiełbas nie robiłem. Z tego co wyczytałem wystarczy przypalić kawałek mięcha zapalniczką i sprawdzić zapach, żeby wyłapać felerne mięso. Robiłem jeszcze inny eksperyment gdzie przysmażyłem na patelni kawałek żeberka - śmierdział, natomiast po lekkim podlaniu wodą i gotowaniu smród ustąpił. Mój wniosek jest taki, że w zasadzie mięso to nie jest stracone, wystarczy je tylko udusić. Może mi ktoś udzielić odpowiedzi, czy mój wniosek jest słuszny? Prosiłbym również uprzejmie o kilka dobrych rad jak z takim mięsem postępować. Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5734-czy-mo%C5%BCna-co%C5%9B-smacznego-wyprodukowa%C4%87-z-wa%C5%84tucha-o-wadze-140/#findComment-310605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Listopada 2013 Kaktus. Nikt jeszcze nie wymyślił sposobu na pozbycie się z mięsa zapachów charakterystycznych dla knura i wnętra. Sposobem w twoim przypadku jest sprawdzanie każdego kawałka mięsa jego wyeliminowanie lub próby z mięsem drobnym. Bierzesz kilogram mięsa z zamrażarki plus kilogram wieprzowiny, robisz kiełbasę i próbujesz itd.Pamiętaj, że każdy inaczej reaguje na bodźce zapachowe. Czego, ty nie wyczujesz wyczują inni. Robiłem jeszcze inny eksperyment gdzie przysmażyłem na patelni kawałek żeberka - śmierdział, natomiast po lekkim podlaniu wodą i gotowaniu smród ustąpił. Mój wniosek jest taki, że w zasadzie mięso to nie jest stracone, wystarczy je tylko udusić. Czasami bywa, tak że mięso posiada niski poziom przykrych substancji zapachowych i wówczas jest łatwiej z nim coś zrobić.Znam przypadki, że mięso z wnętra okazało się po obróbce termicznej dobrym mięsem a w innym przypadku było typowe - nie zjadliwe. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5734-czy-mo%C5%BCna-co%C5%9B-smacznego-wyprodukowa%C4%87-z-wa%C5%84tucha-o-wadze-140/#findComment-310719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Listopada 2013 Przyznam koledzy ,ze parę lat temu zamówiłem u rolnika na wsi swiniaka , zleciłem zabicie przez rzeznika , po przywiezieniu do domu mieso w obrobce smierdzialo niemiłosiernie , rolnik poprostu pokazal mi inna sztuke , a do uboju popedził knura , od tego momentu nie kupuje pułtusz lub tez swiniakow , jedynie elementy miesa w hurtowniach zakładów miesnych , nie zdarzyło mi sie jeszcze bym dostal na zamówienie złe mieso, ponadto mam mniej poroblemów z przerobem miesa robie tylko wyroby ktore mi pasuja tz, szynki , balerony , poledwice , kielbase z wyselekcjonowanego miesa.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5734-czy-mo%C5%BCna-co%C5%9B-smacznego-wyprodukowa%C4%87-z-wa%C5%84tucha-o-wadze-140/#findComment-310724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaktus050770 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Listopada 2013 Bagno dzięki za odpowiedź. Uważam sprawę za wyjaśnioną. W moim przypadku chodzi o młodą sztukę więc zapach nie był widocznie na tyle rozwinięty aby nie dało się już znaleźć rozwiązania. Będziemy mięsko dusić, bo po gotowaniu przykry zapach nie został przez żadnego z domowników rozpoznany, inaczej było po obsmażeniu. Waliło w całej chacie jak po wybuchu amoniaku. W sumie interesujące że zachodzą aż takie różnice.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5734-czy-mo%C5%BCna-co%C5%9B-smacznego-wyprodukowa%C4%87-z-wa%C5%84tucha-o-wadze-140/#findComment-310756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.