Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kalki

Tak nazywał ten wyrób mój św. pamięci dziadek, który lubił dużo pichcić. Pewnie by się ucieszył na ich widok.

 

Składniki:

- duże ziemniaki,

- boczek wędzony (tłusty),

- pieprz,

- sól,

- patyczki drewniane lub długie wykałaczki,

- smalec

 

Ziemniaki muszą być duże, aby można było je drążyć.

 

Ziemniaki myjemy, nie obieramy. Przecinamy na pół w poprzek. Drążymy środki.

 

Następnie kroimy boczek w paski i ewentualnie doprawiamy (sól, pieprz).

 

Wkładamy boczek w wydrążone połówki ziemniaka i składamy ziemniak w całość i łączymy wykałaczkami. Mój dziadek strugał z drewna długie patyczki, ale był stolarzem :grin:

 

 

W oryginale kalki były pieczone w rozgrzanym popielniku w popiele. Z racji, że obecnie mało kto ma dostęp do popielnika kuchni można zastępczo je zrobić w piekarniku. Układamy ziemniaki w blasze do pieczenia lub w rękawie foliowym i wrzucamy kilka dużych łyżek smalcu.

 

Pieczemy do momentu, aż będą miękkie ziemniaki. Można wbić termometr. 75 stopni i będzie ok.

 

Smacznego

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5795-kalki/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Widzę, że część fotek uciekła z fotosika.

Jakby co to są u mnie

http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/07/Kalki.html

 

Ten przepis zawsze będzie przypominał mi mojego św. p. dziadka.

 

To jego przepis.

 

Zachęcam do zrobienia.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5795-kalki/#findComment-291849
Udostępnij na innych stronach

Beiot, po prostu wrzucaj zdjęcia przez nasze konto na fotosiku. Wtedy na pewno nie znikną. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5795-kalki/#findComment-291893
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.