fazzii Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zastanawiam sie nad budowa takiej beczki i mam pytanie odnosnie tych dzwiczek na dole, czy jesli montaz grzalki nie wymagalby tych drzwiczek to czy beczka musi miec jakis otwory w dolnej czesci aby doprowadzac powietrze czy wystarczy to co wtloczy generator dymu?I drugie pytanie, na zdjeciach rogera widac oslone nad grzalka, ktora nie zaslania zagulatora napiecia, czy nie splywa na niego kapiacy tluszcz z wedlin? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-294723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LENARTM Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Moja beczka dymu przeszła lekką modyfikację, dorobiłem do niej podstawę i palenisko połaczyłem wszystko 1,5m rurą kwasoodporną, dzieki temu mam uniwersalną wędzarkę kiedy chcę palę tradycyjnie, kiedy mie chce mi się dokładać drewienek zapinam do pracy dymogenerator i jadę. Mam nadzieję że komuś się taki pomysł przyda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-294869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 fazzii, ten regulator (termostat mechaniczny od grilla elektrycznego jest bo jest u mnie procesem steruje regulator PID ) zatem nie ma znaczenia czy kapie czy nie ... nie powinno kapać na źródło ciepła w tym przypadku grzalkę Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-294924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzii Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 dzieki za odpowiedz, zastanawialem sie czy na skutek kapania nie zrobi sie jakies zwarcie ale bardziej interesuje mnie pierwsza czesc pytania dotyczaca wlotu powietrza w dolnej czesci beczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-294954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Oprócz otworu pod DG powinna być możliwość regulowania dopływu powietrza gdzieś z dołu to zapewnia prawidłową cyrkulację dymu, powietrza i ułatwia osuszanie. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-294958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teos Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Nie wiem jaki jest skład tych zrębków najlepszy i najbardziej uniwersalny jest miks olcha- buk ale te są jasniutkie i wyglądają na sam buk który daje jaśniejsze wędzonki.Rzeczywiście masz rację, to są zrębki bukowe: Strona producenta wyglądają tak: przy kolejnym wędzeniu dorobiłem trochę zrębków z drewna czereśni: kolor wędzonki uzyskałem ciemniejszy, poeksperymentuje jeszcze z innymi gatunkami drzew owocowych. Wędziłem kiełbasę chłopską, niestety mam tylko fotkę przed wędzeniem: A wracając do głównego tematu, obecnie beka wygląda tak: Dodałem jeszcze jeden termometr analogowy w miejscu zwieszenia wędzonek. dzięki temu mogłem czujnik od regulatora temperatury opuścić niżej a tym samym zmniejszyć histerezę. Przy pieczeniu kiełbasy dodałem jeszcze trzeci termometr mierzący temperaturę wewnątrz batona. Cytuj PozdrawiamTeos Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-294971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 30 Listopada 2013 Mireczku przy dymieniu klaczycznym zgadzam się w całej rozciągłości przy DG już nie kominek wystarczy on ma zrobić cyrkulację nie musi regulować temperatury Nawiązując do Twojej wypowiedzi roger jaka powinna być średnica wylotu komina w wędzarni ok 180l napędzanej dymem (żeby nie dublować wpisów zapraszam do obejrzenia mojego postu) do właściwej cyrkulacji dymu?Na dzień dzisiejszy ma ona ok 120mm...p.s. kilkukrotnie wędziłem już szynki wg przepisu Dziadka i zawsze wychodziły smaczne więc o "kiszeniu dymu" raczej nie ma mowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-317518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Mój kominek jest drewniany i kwadratowy 15/15cm wewnątrz z szybrem przesuwnym przez co mogę regulować przepływ dymu i powietrza przez beczkę Cały górny dekiel rownież jest z drewna nie zaobserwowałem nigdy problemu ze skropinami. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-317534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dzięki Roger za odpowiedź. A czy regulujesz przepływ powietrza dolnymi drzwiczkami? Na razie mam kilka otworów 10mm ale myślę nad modyfikacją dolotu. Cały czas się uczę i poznaję swoją wedzarkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-318152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dolne drzwiczki nie są szczelne więc do osuszanie je uchylam a podczas dymienia zamykam. Te nieszczelności plus regulacja wyplywu dymu są optymalne jeśli chodzi o cyrkulację w komorze ilość dymu reguluję pompką DG a reszta to fizyka Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-318203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafocie Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witam wszystkich serdecznie. Jako że jest to mój pierwszy post, chciałbym się również przywitać.Mam na imię Paweł, jestem z Bielska, a konkretnie z Wapienicy.Jak chyba wszystkim, mi również coraz mniej odpowiada jakość popularnie dostępnych produktów, a tych których jakość mi odpowiada to cena przy kasie powala Zacząłem piec chleb, warzyć piwo, czas na wyrób wędlin Tutaj chciałem podziękować osobom które odwiodły mnie od kupienia niedrogiej gotowej wędzarni, a wrtując forum natrafiłem na projekt który szalenie mi się spodobał, zarówno pod kątem idei (prostota głównej konstrukcji, modułowość), jak też wykonania i dostępności elementów, że też o cenie końcowej szalenie funkcjonalnego sprzętu już nie wspomnę Ale do rzeczy, bo jak zawsze się rozgadałem :PMam kilka pytań do Autora projektu jak też do osób które robiły podobne konstrukcje:1. Beczka ma wycięty dekiel, czy też odcięty? (wycięty "od środka" czy też cała góra została obcięta?)2. Grzałka jest luźno wsadzona i dotyka elementem grzejnym spodu (tak to wygląda na zdjęciu) czy też nie? Jesli nie, to jak jest podparta?3. Jak mocowane są pręty użyte do podtrzymania deflektora i zawieszania wędzonek? Spawane? (nie mam spawarki :/)4. Mam belę maty korkowej, 1 czy 2mm grubości, leży i się kurzy - może wykorzystać do dodatkowego ocieplenia? Jeśli tak, to czym kleić (wskazania/przeciwwskazania)?5. Roger pisał w poście #42 o montażu grzałki żeby termostat nie był zamknięty w środku. Z jakiego powodu i jak to osiągnąć?6. Moc grzałki - jak zastosowanie grzałki np. 1300W zamiast 2000W odbije się na wędzeniu? Czy docieplenie beczki nie skompensuje niższej mocy oddawanej? Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam pafocie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-321603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 19 Grudnia 2013 OK no to lecimy - górny dekiel jest wycięty "od środka" i opiłowany lub zaklepany żeby rąk nie pokaleczyć, nie obcinaj go po zewnętrznym obwodzie bo ten górny rant wzmacnia beczkę. Z wyciętego dekla zrobiłem deflektor. - i grzałka i Deflektor leżą na wprowadzonych w beczkę prętach nie spawa sie ich wiercisz otwory i przekladasz przez beczkę są dłuższe i stabilizują je potem deski którymi obijasz bekę. Dla świętego spokoju możesz je zaklepać. - termoregulator od grilla elektrycznego powinien wystawać lekko na zewnątrz bo inaczej grzałka będzie się za wcześnie wyłączała i będą problemy z temperaturą. - korek nadaje sie do ocieplenia jak najbardziej ale nie mam koncepcji czym to trwałe przykleić bo klej butaprenopodobny nie jest tu najlepszym pomysłem ja dałbym matę między deski a blachę mocujące ją poprzez pokręcanie desek. Sent from my iPhone using Tapatalk Aha grzałka 2000W to standard w grillach elektrycznych i taką radzę wsadzić lepiej mieć nadmiar mocy niż jej niedobór Po drugie taki grill na alledrogo będzie tańszy od grzałki w sklepie Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-321606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafocie Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 19 Grudnia 2013 co do ocieplenia, to można bardzo prosto w sumie to załatwić: wystarczy zwykłym sznurkiem całość przewiązać. Chwilowo przytrzymać taśmami, potem sznurek, a następnie dechy Z czego robicie pręty przechodzące przez beczkę?GD leci do mnie, dechy w domu mam, brakuje beczki :/Grille właśnie na allegro przeglądam, coś koło 50pln z wysyłką wychodzi. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-321636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Pręty robisz z tego co masz zbrojeniówka, pręt stalowy 6-8 cokolwiek a kije na których wieszasz wędzonki najprościej z kijków drewnianych takich do szczotki Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-321691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARC Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Może odgrzeję nieco "kotleta", ale fotki z pierwszego projektu zniknęły. Roger, czy mógłbyś je uaktualnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-357369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Odświeżyłem konto imageshack bo dawno tam nie zaglądałem zobaczymy czy odswieży linki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-357372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARC Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Raczej linki same się nie odświeżą. Musiałbyś edytować wszystkie zdjęcia jeszcze raz... Ten problem nie dotyczy tylko tego wątku ale i wielu innych na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-357380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki też oczywiście Mam 2 krótkie pytania:Czy zamiast drzwiczek w dolnej części beczki można zastosować regulowaną kratkę wentylacyjną oczywiście metalową -czyli odporną na temperaturę?Znalazłem np. taką z stali nierdzewnej:http://static.pokazywarka.pl/i/3030291/386538/kratkametalowa.jpg?1403352310Bo (chyba dobrze zrozumiałem) że drzwiczki w dolnej części służą głównie do regulacji przepływu powietrza? No i ew. jak by się "coś" z chaczyka urwało i spadło to aby wyjąć, ale w sumie od góry też można dojść/sięgnąć do dna beczki. No i 2-gie pytanie:Czy podcheblowywaliście deski na wysokości rantów beczki? Moja beczka ma po obwodzie na wyskości 1/3 i 2/3 takie wystające ranty i jak pzyłożę deski to się opierają na tych rantach co powoduje, że w górnej i dolnej części deski nie stykają się z beczką -jest szpara około 1cm i tak się zastanawiam czy na wyskości tych rantów nie zrobić wcięć w deskach dzięki czemy przylegałyby na całej powierzchni do ścianki beczki? Jako deski chcę użyć sztachety o wymiarach 2x9x100 cm więc przy grubości 2cm można chyba te 0,5-0,8cm wykonać wcięcia? Jak wykonam wędzarnię to nie omieszkam oczywiście wrzucić opisu i fotek na forum. No i oczywiście chciałem podziękować za tak dokładne wcześniejsze opisy Kolegów. pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-358650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 21 Czerwca 2014 1. Można zamiast drzwiczek zastosować taką kratkę. 2. Destej nie strugaj pod ranty bo one się licują z górą i dołem beczki chyba że masz jakąś nietypową . Ta szczelina powietrzna do dobra dodatkowa izolacja blachy Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-358660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Witam!Dzięki Roger za odpowiedź -upewniłeś mnie odnośnie tej kratki i ją zastosuję -dużo prościej ją zamontować niż konstruować drzwiczki.A ponizej wrzucam opis z zdjęciami z poczatku przeróbki beczki. Grill elektryczny przed demontażem.http://static.pokazywarka.pl/i/3031118/663813/01.jpg A tak wygląda już po pozbyciu się rączek oraz wszelkich plastików, które mogłyby zacząć się topić w trakcie "pracy wędzarni"http://static.pokazywarka.pl/i/3031118/573550/02.jpg Grzałka grilla jest wprasowana na stałę od spodu w tackę, dzięki czemu mam od razu załatwioną sprawę deflektora oraz zabezpieczenia grzałki przed kapiącymi skroplinami lub tłuszczem.Tackę z grzałką postanowiłem zamontować na dnie beczki wsadzając ją na 4 śruby, które przykręciłem przez dno beczki, a które są dopasowane do oryginalnych uchwytów w tacce. Otwory w tacce są na tyle spasowane z moimi śrubami, że podczas nasuwania tacko-grzałki trzeba ją delikatnie wcisnąć co zabezpieczy ją przed możliwością spadnięcia/wypadnięcia podczas przestawiania wędzarni, natomiast jeżeli zajdzie potrzeba wyczyszczenia tacki wystarczy się schylić do beczki i energicznym ruchem szarpnąć tackę i można wyjąć całość do góry.http://static.pokazywarka.pl/i/3031118/311950/03.jpg Tak wygląda tacko-grzałka na swoim miejscu. Beczka leży poziomo i tacka się elegancko trzyma (przy postawieniu beczki dnem do góry, tacka też się trzymała na swoim miejscu)http://static.pokazywarka.pl/i/3031118/506562/04.jpg Następnie wykonałem uchwyty na których będzie można wieszać kijki z produktami. Koledzy wczesniej wykonywali je z prętów, ją akurat pod ręką miałem płaskownik (pozostałość po robieniu płotu) który postanowiłem wykorzystać.2 kawałki płaskownika o długości 55cm wygiąłem na końcach pod kształt beczki w ten sposób aby powstał po środku odcinek o długości 40cm, który następnie ponacinałem szlifierką co 4cm -wgłębienia zabezpieczą przed przesuwaniem się kijków lub haczyków, które na nich zawisną. Każdy z płaskowników jest przykręcony 4-ma śrubkami 6mm z dużymi podkładkami od zewnątrz beczki.http://static.pokazywarka.pl/i/3031118/330385/05.jpgW mojej wersji nie będę montował "dolnego" rzędu uchwytów do beczki. Jeżeli będę chciał wedzić na 2 poziomy to dolny rząd poprostu zawieszę na górnych poprzeczkach przy pomocy drucianych haczyków.Tak samo chcę rozwiązać sprawę z rusztem do zabezpieczania podczas wędzenia przed spadnięciem produktu na rozgrzaną tackę. Ruszt będzie wkładany na początku z góry i podwieszany na 4-rech drucikach do powyższych uchwytów, a następnie dopiero bedą wieszane wędliny/mięsa. Mam jeszcze mały dylemat z wykończeniem wnętrza beczki po wycięciu wieka, starałem się jak najdokładniej wyszlifować rant przy pomocy szlifierki z grubą tarczą, następnie z papierem ściernym, ale i tak robią sie ostre zadry o które można się skaleczyć. Może Ktoś mi podsunie jakiś pomysł jak to wykończyć, jak to macie u Siebie?http://static.pokazywarka.pl/i/3031118/196296/rant.jpg Bardzo proszę o ewentualne uwagi/spostrzeżenia na co powinienem zwrócić uwagę lub co poprawić zanim popełnię jakiś błąd, który ciężko będzie poprawić. pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-358667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Weź młotek w rękę i zaklep do wewnątrz cięty rant wcześniej możesz przejechać pilnikiem żeby nie kaleczyły. Do grzałki musisz doprowadzić prąd u mnie drzwiczki również do tego służą Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-358669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 21 Września 2014 No i zbudowałem do końca, najpierw przetestowałem no i teraz opisuję.(dopóki nie sprawdziłem "CZY DZIAŁA" nie chciałem nic pisać bo... )Wędzarnia wygląda następującohttp://static.pokazywarka.pl/bigImages/3031118/12936280.jpg?1411315449 widok od tyłu/bokuhttp://static.pokazywarka.pl/bigImages/3031118/12936302.jpg?1411315449 wnętrzehttp://static.pokazywarka.pl/bigImages/3031118/12936323.jpg?1411315449 sterownik i jego opcje, sterownik składałem sam -koszt ~60zł z obudową itp. jest to KIT firmy AVT nr 5441 link: http://sklep.avt.pl/cyfrowy-termostat-zestaw-do-samodzielnego-montazu.htmlhttp://static.pokazywarka.pl/bigImages/3031118/12936392.jpg?1411315449 No i... produkty działania wędzarni: (zdjęcia trochę mają przekłamane kolory bo robione nocą)ŁOSOŚ WĘDZONY NA ZIMNO (czas wędzenia ~15godz)http://static.pokazywarka.pl/i/3031118/829521/losos.jpg?1411316207 ŁOPATKA I SZYNKA/KULKA WIEPRZOWA (wędzenie na ciepło + parzenie)http://static.pokazywarka.pl/i/3031118/867795/szynka.jpg?1411316207 Przy okazji chciałem podziękować Kolegom: ROGER, MIRO, SVERIGE2, oraz wszystkim, którzy opisują tu swoje doświadczenia i pomagają innym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-372069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 22 Września 2014 Chylę czoła.... wspaniała realizacja...... a miernik temperatury to prawdziwa wisienka na torcie !! Owocnego zadymiania!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-372195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Jakby ktoś mógł poświęcić mi kilka minut na pomoc w zrobieniu DG to byłbym bardzo wdzięczny.Wszystkie etapy budowy tej wędzarni będę wrzucał tu lub w osobnym wątku. Pozdrawiam. Edytowane 3 Maja 2015 przez vtec Zmiana tekstu na prośbę autora. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-420847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Próbowałem kupić DG To zwróć się do mistrza @rogera może on pomoże. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/page/6/#findComment-420855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.