LENARTM Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Hehehe i tu zaskoczenie, jestem praworęczny, ale niestety zawiasy drzwiczek mają taką konstrukcję, że drzwiczki muszą się otwierać na lewą stronę, też nie jestem z tego powodu zadowolony ale tak musi być. Panowie co z moim pytaniem, czy wieczko zasobnika musi być szczelne, czy może się tamtędy dostawać ,,lewe" powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Przecież Ci odpowiedziałem ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LENARTM Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Dzięki, dzięki następne fotki to już będzie przegląd z pierwszego wedzenia. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam1070 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Dobra robota. Prawie dorównuje piękności mojej. Hihi. http://img11.imageshack.us/img11/62/20121208181956c.jpg Obszlifuj, pomaluj i będzie cacy. I zacznie wydawać z siebie takie coś. http://img819.imageshack.us/img819/8797/20121222223204c.jpg Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 No to wychodzi na to, że mamy już trojaczki Rogerowej BEKI dymu. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Minimum czworaczki - Tusiaczek robił pierwszą siostrę PsWiem jeszcze przynajmniej o trzech nie zaprezentowanych na forum a myśle ze jest ich więcej Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Gratuluję pomysłu. Wynik godny pochwały i wyrażenia szacunku. Jesteś więc ojcem projektu i matką chrzestną pozostałych. :clap: :clap: :clap: Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 No moja bliźniaczka dymi gdzieś teraz u dobrych ludzi Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam1070 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 A ja za chwilę będę budował następne dwie siostrzyczki. Takie jak moja ze sterownikiem. Już wszystkie części skompletowane. Gdyby nie awaria samochodu, który właśnie naprawiam to produkcja byłaby w toku. Roger projekt piękny, wszystkim się podoba. Jeszcze raz dzięki za dobre rady. Gdybyś czasem śmigał przez poznań i chciał chwilę odpocząć to zapraszam na kawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LENARTM Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Dziś pierwsze wędzenie, udek i podudzi kurczaka, i generalna próba dymogeneratora... pogoda piękna, super sprzęt to i efekty piekne, jestem bardzo zadowolony ze swojego dzieła, dymogenerator wymaga uszczelniania u dołu ale nad tym popracuję, nie obyło się bez regulatora napięcia dla grzałki, ale wystarczyło troszkę się pobawić potencjometrem i ustabilizowałem tęperaturę na 50 stopni po 2 h 30" wyjąłem piękne uwędzone udka, których ... niestety już nie ma:) :grin: . Teraz czas na szynkę i baleron już 30 godzin się pekluje, muszę poczytać jak to się wędzi bo to też będzie debiucik. A oto fotki z wędzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 a może coś takiego , znalezione w necie , jeżeli w złym temacie to proszę o przeniesienie http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/426050_379740965456884_354678562_n.jpg Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Pierwszego takiego grilla zmajstrowałem jakieś 7lat temu teraz mam gazowy żeliwny z lawą a beka rdzewieje One mają jedną wadę są cholernie duże więc lepiej dzielić palenisko Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LENARTM Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Szanowne Panie i Panowie, po dzisiejszym sukcesie z udkami na jutro mam zapowiedziane do uwędzenia 5 kg kiełbasy, jeszcze nigdy tego nie robiłem i rodzi się pytanie w związku z tym jak to wędzić, jaka temperatura i czas wędzenia???... pomożecie...? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LENARTM Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 A zatem dochodzimy do końca tematu, mam już wedzarkę, odbyło się pierwsze małe wędzenie, jutro do uwędzenia 5 kg kiełbasy, moja szynka i baleronik, a na dokładkę 1 dorsz... zobaczymy co z tego wyjdzie. Proszę tylko o jedno wskazówkę w jakiej temperaturze to wszystko uwędzić ???, tak jak udka 50 stopni czy więcej potem chcę to wszystko zaparzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Temp w przedziale 45-55 stopni ... potem parzenie, chyba, że chcesz bardziej trwałe i mocniej "wędzonkowe" , więc dopiekanie w wędzarni ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LENARTM Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Nie był bym sobą gdymym nie pokazał efektów mojej dzisiejszej pracy, jestem dzisiaj po większym wedzeniu, poszło dziś 5 kg kiełbasy, mała szyneczka 1 kg, baleronik 1 kg. Utrzymywałem temperaturę około 60 stopni. Wszystko wyszło idealnie. Kończę ten temat tym postem, chciałem pokazać jak od pierwszej deseczki, do gotowej szyneczki można zbudować coś fajnego, polecam takie rozwiązanie i dziękuję za pomoc w realizacji mojej beczki THE END. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafcik Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Witam po dłuższej przerwie, Po namowach, może nie uśilnych , udało mi się przekonać mojego najbliższego przyjaciela, na "postawienie wędzarni", i w związku z tym nasuwa mi się kilka pytań co do budowy tejże konstrukcji. A więc,wędzarka to niebieska metalowa beczka po owocach (są takowe na allegro):czy "kamał dymny" z cegły, suporeksu lub tym podonych materiałów, o długości około 1 m będzie odpowiedni ?dno beczki ma być wycięte w całości czy tak jak wyczytałem na forum powinno się wyciąć tylko kwadrat (sztywność konstrukcji)?czy beczka ma być umiejscowiona na podwyższeniu z cegieł itp. jeżeli tak czy należy ją jakoś przymocować ?kanał dymny ma być pod kątem w stosunku do beczki ? Sam "zadymiam" od około 5 lat lecz w całkowicie innej konstrukcji (murowana) więc stąd moje pytanie do Szanownej Braci.Najważniejsze !Kolega dopiero zaczyna przygode z wędzeniem i sam nie wie czy będzie mu ta przyjemność odowiadać, więc proszę aby porady odnosiły dla konstrukcji która nie musi ozdabiać ogrodu, ani wytrzymać kilku pokoleń (wystarczy sezon). Pozdrawiam i przepraszam z dość długi postRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teos Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Witam wszystkich serdecznie, jestem od jakiegoś czasu stałym czytelnikiem tego forum. w końcu przyszedł czas aby coś napisać. Początkowo nosiłem się z zamiarem wybudowania "pomnikowej" wędzarni. Na szczęście czasu i środków zabrakło ;-) Obecnie jestem na etapie uruchamiania beczki "by Roger" Pierwsze próbne dymienie. Jak widać na zdjęciu zastosowałem elektroniczny regulator temperatury. Zastanawiam się w którym miejscu powinienem umieścić czujnik - na dole, w środku czy u góry beczki. Co o tym sadzicie ? Pozdrawiam Teos Cytuj PozdrawiamTeos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zastanawiam się w którym miejscu powinienem umieścić czujnik myślę że na wysokości wędzonek :smile: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Bardzo ładna beczka :clap: toto srebrne okrągłe też ładnie dymi Czujnik jak masz jeden to na wysokości środka wędzonek i blisko osi beczki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Dokładnie jak Robert pisze w osi beczki i na wysokosci srodka wędzonek . A co ty Robert zdziwiony ze to to ładnie dymi??? Tez mam takie :grin: :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teos Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 26 Czerwca 2013 OK, dzięki za podpowiedzi. Jutro pierwsze wędzenie - trzymajcie kciuki ;-)Zrobię fotki (jeżeli zdążę ;-)) , to się pochwalę. Cytuj PozdrawiamTeos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teos Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Pierwsze wędzenie za mną, na początek postanowiłem spróbować to co można od razu skonsumować :grin: czyli rybki i kurczaka. W trakcie osuszania. Wędzenie Przed zjedzeniem :tongue: Na drugą turę poszło mięsko peklowane od tygodnia: Na początek godzinka osuszania Gotowe wyroby na drugi dzień. Boczek i szynka. Jak paliwa używałem takich zrąbków: Nie mam żadnego doświadczenia ale wydawało mi się że dym jest wystarczająco gęsty, natomiast wyroby nie wyglądały po 3 godzinach wędzenia tak jak na wielu zdjęciach na tym forum. Wyglądają bardziej blado, mniej nasycone kolory. Jak sadzicie co jest tego powodem? Zrąbki, wędzenie DG, siatka czy tez zupełnie coś innego ? Cytuj PozdrawiamTeos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Winę za bladość (chociaż moim zdaniem nie jest źle) ponoszą zrębki :grin: Podejrzewam że kupiłeś buk-olcha i one tak mają . Dodaj troszkę dębu i będzie od razu inaczej Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Jak chcesz mocniejszy kolor to przedluż wędzenie bo wędliny do koloru nie na czas. Podniesienie temperatury też przyspieszy wybarwienie ja najczęściej na gorąco wędzę w 55st. Rybki to inna bajka na koniec około 1/2h powinny być podpieczeone w 90st piszę około bo to się robi organoleptyczne na zapach i sopelek z ....... Pierwsze koty za płoty - jest dobrze Ps Nie wiem jaki jest skład tych zrębków najlepszy i najbardziej uniwersalny jest miks olcha- buk ale te są jasniutkie i wyglądają na sam buk który daje jaśniejsze wędzonki. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.