przemol124 Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lipca 2011 witam,ostatnio przy wędzeniu pokazały mi się kropelki rosy na wędzonkach szynce,polędwicy,baleronie i boczku czy to normalne ,obsuszane było około 14 godz w temp około 20 stopni. 30 min w wędzarni około 80 stopni a później wędzenie 50-60 stopni i wyszły te kropelki czy może mi ktoś podpowiedzieć na to pytanie czy to normalne w szynce i baleronie wyszedł dziwny zapach w środku góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich zadymiarzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lipca 2011 30 min w wędzarni około 80 stopnimi też kropelki sie pokazują na poczatku osuszania w beczce ale osuszam w zalezności... od 1h do nawet 1,5h, (wedzonki) natomiast kiełbasy od 30 do 40min i zawsze w temp max 50 st... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lipca 2011 A skąd masz to mięsko ? Wędzarnia jaka ? Była odpowiednio wygrzana ? pozdro :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lipca 2011 obsuszane było około 14 godz w temp około 20 stopni U mnie wygląda to tak. Wieczorem robię "nabijam" kiełbasę lub wyciągam z peklowiny mięso do lodówki do rama. Jeżeli wędę o godz. 7 to wstaję o ok 4 i wyciągam wyroby z lodówki w temperaturę pokojową. W wędzarni osuszam w temp. 50st. do czasu aż wędzonki będą suche bez rosy. Najlepiej u mnie widać na krakowskiej jak osłonka białkowa zrobi się matowa. Pozdrawiam. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lipca 2011 bendetto, ja juz wieczorem nie chowam do lodówki tylko całą noc osuszam w przewiewnym miejscu i rano suszę. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lipca 2011 30 min w wędzarni około 80 stopni a później wędzenie 50-60 stopni Wydaje mi się że zrobiłeś po prostu na odwrót . Zbyt wysoka temperatura na początku i w naturalny sposób wędzonki się pociły ,doznały szoku termicznego :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lipca 2011 ja juz wieczorem nie chowam do lodówki tylko całą noc osuszam w przewiewnym miejscu i rano suszę. Też można, ale ja wolę do lodówki na kratkę albo kiełbaski powieszę. Trochę za ciepło teraz w domku 25st. :lol: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemol124 Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lipca 2011 wędzarnia była wygrzana mięsko z promocji czytałem ze najpierw wędzić w wyższej temperaturze a żeby pozamykać pory w wyrobach a później mniejsza sądzicie że robię na odwrót wcześniej nie miałem tego problemu [ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 20:57 ]wędzarnia murowana wcześniej wędziłem w szafce metalowej myslę ze to nie ma wpływu [ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 21:09 ]to moja wędzarnia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dc59b8443b62b72.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lipca 2011 mięsko z promocji Może w tym problem ,handlowcy to nie mikołaje . czytałem ze najpierw wędzić w wyższej temperaturze a żeby pozamykać pory w wyrobach a później mniejsza W 80-ciu st odbywa się pieczenie a nie wędzenie ,zetniesz białko po zewnątrz i całe wędzenie idzie w komin nie w wędzonki. Zamykanie porów rób dopiero po wędzeniu ,w czasie parzenia-poczytaj Akademię Dziadka Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lipca 2011 wędzarnia murowana wcześniej wędziłem w szafce metalowej myslę ze to nie ma wpływuTo może mieć bardzo istotny wpływ. Pytanie, które Twoje wędzenie w murowanej wędzarni i jak było ewentualnie w poprzednich wędzeniach? Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemol124 Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Lipca 2011 moim zdaniem źle one nie wygladają [ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 21:40 ]wędzeń było około 10 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Lipca 2011 przemol124 miałem podobnie kiedy był mały przepływ dymu przez wędzarnie.Wędziłem w metalowej beczce zakrywanej namoczonym jutowym workiem.Efekt był taki, że wytworzył mi się kwas octowy i wędliny były nie do zjedzenia.Kiedy przy następnym wędzeniu odchyliłem worek i dym "przepływał" przez wędzonki zabierając ze sobą wilgoć problem pocenia zniknął. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemol124 Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Lipca 2011 tu mogę sie zgodzi ponieważ jest bardzo szczelna moja wędzarnia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Lipca 2011 przemol124, wędzarnia szczelna, komin moim zdaniem za mały i nie mogę dojrzeć ale wygląda mi na małą szczelinę pod tym daszkiem, którędy uchodzi dym. Ja rozwiązałem to tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e5b12b9f2bc25ee.html po rogach podwójna cegła, a dym może wychodzić w każdym kierunku. W wędzarni murowanej też dym musi swobodnie sobie uchodzić, a sterujemy ewentualnie szybrem. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Lipca 2011 tu mogę sie zgodzi ponieważ jest bardzo szczelna moja wędzarniaTo masz odpowiedź. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemol124 Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Lipca 2011 daszek jest sciągany w czasie wędzenia on jest tylko po to żeby deszcz mi tam nie napadał a co dokomina to może i faktycznie trochę za mały [ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 22:15 ]rura w miarę ma duża średnice Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Lipca 2011 przemol124, Wędzarnie murowaną trzeba przed osuszaniem dobrze wygrzać i musi być odpowiedni przepływ ciepłego powietrza podczas osuszania ,tak jak pisał miro,wszystko po to żeby odprowadzić wilgoć z wędzonek i komory. Wędliny przestaną się pocić ,kiedy wyrówna się temperatura w wędzarni i wędzonkach . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.