Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam,ostatnio przy wędzeniu pokazały mi się kropelki rosy na wędzonkach szynce,polędwicy,baleronie i boczku czy to normalne ,obsuszane było około 14 godz w temp około 20 stopni. 30 min w wędzarni około 80 stopni a później wędzenie 50-60 stopni i wyszły te kropelki czy może mi ktoś podpowiedzieć na to pytanie czy to normalne w szynce i baleronie wyszedł dziwny zapach w środku góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich zadymiarzy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/
Udostępnij na innych stronach

30 min w wędzarni około 80 stopni

mi też kropelki sie pokazują na poczatku osuszania w beczce ale osuszam w zalezności... od 1h do nawet 1,5h, (wedzonki) natomiast kiełbasy od 30 do 40min i zawsze w temp max 50 st...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167538
Udostępnij na innych stronach

obsuszane było około 14 godz w temp około 20 stopni

U mnie wygląda to tak. Wieczorem robię "nabijam" kiełbasę lub wyciągam z peklowiny mięso do lodówki do rama. Jeżeli wędę o godz. 7 to wstaję o ok 4 i wyciągam wyroby z lodówki w temperaturę pokojową. W wędzarni osuszam w temp. 50st. do czasu aż wędzonki będą suche bez rosy. Najlepiej u mnie widać na krakowskiej jak osłonka białkowa zrobi się matowa.

 

Pozdrawiam. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167541
Udostępnij na innych stronach

bendetto, ja juz wieczorem nie chowam do lodówki tylko całą noc osuszam w przewiewnym miejscu i rano suszę.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167542
Udostępnij na innych stronach

30 min w wędzarni około 80 stopni a później wędzenie 50-60 stopni

Wydaje mi się że zrobiłeś po prostu na odwrót .

Zbyt wysoka temperatura na początku i w naturalny sposób wędzonki się pociły ,doznały szoku termicznego :rolleyes:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167543
Udostępnij na innych stronach

ja juz wieczorem nie chowam do lodówki tylko całą noc osuszam w przewiewnym miejscu i rano suszę.

Też można, ale ja wolę do lodówki na kratkę albo kiełbaski powieszę. Trochę za ciepło teraz w domku 25st. :lol:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167544
Udostępnij na innych stronach

wędzarnia była wygrzana mięsko z promocji czytałem ze najpierw wędzić w wyższej temperaturze a żeby pozamykać pory w wyrobach a później mniejsza sądzicie że robię na odwrót wcześniej nie miałem tego problemu

 

[ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 20:57 ]

wędzarnia murowana wcześniej wędziłem w szafce metalowej myslę ze to nie ma wpływu

 

[ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 21:09 ]

to moja wędzarnia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dc59b8443b62b72.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167549
Udostępnij na innych stronach

mięsko z promocji

Może w tym problem ,handlowcy to nie mikołaje .

 

czytałem ze najpierw wędzić w wyższej temperaturze a żeby pozamykać pory w wyrobach a później mniejsza

W 80-ciu st odbywa się pieczenie a nie wędzenie ,zetniesz białko po zewnątrz i całe wędzenie idzie w komin nie w wędzonki.

Zamykanie porów rób dopiero po wędzeniu ,w czasie parzenia-poczytaj Akademię Dziadka

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167554
Udostępnij na innych stronach

wędzarnia murowana wcześniej wędziłem w szafce metalowej myslę ze to nie ma wpływu

To może mieć bardzo istotny wpływ. Pytanie, które Twoje wędzenie w murowanej wędzarni i jak było ewentualnie w poprzednich wędzeniach?

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167559
Udostępnij na innych stronach

przemol124 miałem podobnie kiedy był mały przepływ dymu przez wędzarnie.

Wędziłem w metalowej beczce zakrywanej namoczonym jutowym workiem.

Efekt był taki, że wytworzył mi się kwas octowy i wędliny były nie do zjedzenia.

Kiedy przy następnym wędzeniu odchyliłem worek i dym "przepływał" przez wędzonki zabierając ze sobą wilgoć problem pocenia zniknął.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167562
Udostępnij na innych stronach

przemol124, wędzarnia szczelna, komin moim zdaniem za mały i nie mogę dojrzeć ale wygląda mi na małą szczelinę pod tym daszkiem, którędy uchodzi dym.

Ja rozwiązałem to tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e5b12b9f2bc25ee.html po rogach podwójna cegła, a dym może wychodzić w każdym kierunku. W wędzarni murowanej też dym musi swobodnie sobie uchodzić, a sterujemy ewentualnie szybrem.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167568
Udostępnij na innych stronach

tu mogę sie zgodzi ponieważ jest bardzo szczelna moja wędzarnia

To masz odpowiedź.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167571
Udostępnij na innych stronach

daszek jest sciągany w czasie wędzenia on jest tylko po to żeby deszcz mi tam nie napadał a co dokomina to może i faktycznie trochę za mały

 

[ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 22:15 ]

rura w miarę ma duża średnice

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167572
Udostępnij na innych stronach

przemol124, Wędzarnie murowaną trzeba przed osuszaniem dobrze wygrzać i musi być odpowiedni przepływ ciepłego powietrza podczas osuszania ,tak jak pisał miro,wszystko po to żeby odprowadzić wilgoć z wędzonek i komory.

Wędliny przestaną się pocić ,kiedy wyrówna się temperatura w wędzarni i wędzonkach .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5827-rosa-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-167573
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.