wena Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Lutego 2007 Posiadam kulturę startową T-RM-53. No i niestety tylko posiadam bo nie wiem do czego się nadaje. Mam zamiar zrobić coś w rodzaju kiełbasy dojrzewającej, ale nie wiem czy ta kultura startowa do tego się nadaje, i jak ją zastosowac JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Lutego 2007 Była juz mowa n aten temat https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=714&highlight=kultury+starterowe gdzie nabyłaś kulturę starterową i jakie jej jest przeznaczenie tj do jakiego asortymentu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Lutego 2007 Właśnie nie wiem do czego te kultury się nadają . JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Lutego 2007 Producenci kultur starterowych oznaczają odpowiednimi symbolami itylko oni wiedzą jakie jest przeznaczenie zawartości torebki. Pozostaje pytanie skąd ja masz? zadzwoń do producenta i powiedź mu o swoim problemie albo podaj nam dane z opakowania: firma itp. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Lutego 2007 Z tego co przeczytałem z certyfikatu prawdopodobnie producentem jest firma HANSEN, ale sprzedawca nic nie wie co z tym zrobić i ja też nie wiem. Mam nadzieję, że ktoś z kolegów mi coś podpowie. Szkoda robić 1 kilogram i czekać 2-3 miesiące na rezultaty, czy zrobić 5 kg i wyrzucić. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lutego 2007 Wszystko jest jakieś tajemnicze.1. Sprzedawcą z wykształcenia chyba jest hydraulik :grin: , skoro nie wie co z tym zrobić?2. Przeczytałeś kawałeczek certyfikatu, gdyż producentem jest Chr. Hansen. 3. Należy sie z kontaktować z producentem http://www.chr-hansen.pl i zapytać się do czego jest przeznaczona kultura startowa, bo może się okazać, że stosuje się jądo sera np. gouda.3. Nie wiem jaka jest masa, ale z reguły wystarczy kilkanaście gram na 100 kg mięsa.4. W wcześniejszych postach podałem linki jak należy stosować kulturę starterową i prowadzić proces technologiczny wędlin surowo dojrzewajacych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lutego 2007 Dziękuję Bagno za podpowiedź, Ci którzy mi to sprzedali prowadzą jakąś hurtownię. Dostałem to pocztą tak, że nie jestem w stanie odpowiedzieć czy na tym się znają. Ale do tematu tych kultur podali mi nr. telefonu. Kiedy zadzwoniłem obiecano mi jakąś konkretną odpowiedź, ale niestety jestem talko amatorem, a nie zakładem mięsnym i odpowiedzi nie dostałem. Ta kultura ma 100g więc mogę przypuszczać, że nada sie do mięsa. Ale sprubuję jeszcze do Hansena, zobaczymy. Dzięki JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lutego 2007 Oj przepraszam kultura ma 25 g i jest na 100 kg wyrobu. Chyba z szybko chciałem odpowiedzieć. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.