Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kulturę startową T-RM-53. No i niestety tylko posiadam bo nie wiem do czego się nadaje. Mam zamiar zrobić coś w rodzaju kiełbasy dojrzewającej, ale nie wiem czy ta kultura startowa do tego się nadaje, i jak ją zastosowac JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/
Udostępnij na innych stronach

Była juz mowa n aten temat https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=714&highlight=kultury+starterowe gdzie nabyłaś kulturę starterową i jakie jej jest przeznaczenie tj do jakiego asortymentu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8572
Udostępnij na innych stronach

Producenci kultur starterowych oznaczają odpowiednimi symbolami itylko oni wiedzą jakie jest przeznaczenie zawartości torebki. Pozostaje pytanie skąd ja masz?

zadzwoń do producenta i powiedź mu o swoim problemie albo podaj nam dane z opakowania: firma itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8574
Udostępnij na innych stronach

Z tego co przeczytałem z certyfikatu prawdopodobnie producentem jest firma HANSEN, ale sprzedawca nic nie wie co z tym zrobić i ja też nie wiem. Mam nadzieję, że ktoś z kolegów mi coś podpowie. Szkoda robić 1 kilogram i czekać 2-3 miesiące na rezultaty, czy zrobić 5 kg i wyrzucić. JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8626
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jest jakieś tajemnicze.

1. Sprzedawcą z wykształcenia chyba jest hydraulik :grin: , skoro nie wie co z tym zrobić?

2. Przeczytałeś kawałeczek certyfikatu, gdyż producentem jest Chr. Hansen.

3. Należy sie z kontaktować z producentem http://www.chr-hansen.pl i zapytać się do czego jest przeznaczona kultura startowa, bo może się okazać, że stosuje się jądo sera np. gouda.

3. Nie wiem jaka jest masa, ale z reguły wystarczy kilkanaście gram na 100 kg mięsa.

4. W wcześniejszych postach podałem linki jak należy stosować kulturę starterową i prowadzić proces technologiczny wędlin surowo dojrzewajacych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8646
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Bagno za podpowiedź, Ci którzy mi to sprzedali prowadzą jakąś hurtownię. Dostałem to pocztą tak, że nie jestem w stanie odpowiedzieć czy na tym się znają. Ale do tematu tych kultur podali mi nr. telefonu. Kiedy zadzwoniłem obiecano mi jakąś konkretną odpowiedź, ale niestety jestem talko amatorem, a nie zakładem mięsnym i odpowiedzi nie dostałem. Ta kultura ma 100g więc mogę przypuszczać, że nada sie do mięsa. Ale sprubuję jeszcze do Hansena, zobaczymy. Dzięki JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/596-kultury-startowe/#findComment-8647
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.