Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Właśnie wróciliśmy z Czech i jedliśmy tam te pyszne ciasteczka. Najbardziej mi smakował pieczony nad ogniem-w tradycyjny sposób - ale chyba będę musiał zadowolić sie piekarnikiem:(

 

Przepisy jakieś znalazłem w necie ale może macie jakieś sprawdzone własne receptury/doświadczenia?

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5979-ciasto-trdelnik/
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Przepis jest tłumaczeniem Słowackiej receptury.

Składniki

 

1kg mąki

pół kostki niesolonego masła (najlepiej 125 gram)

pół szklanki cukru pudru (125 ml)

5 żółtek

1/3 kostki świeżych drożdży (około 30g)

pół szklanki mleka (a tak naprawdę, zgodnie z potrzebą, można ciasto rozcieńczać)

 

Posypka/glazura:

 

szklanka posiekanych orzechów włoskich

pół szklanki cukru (125 ml)

1 jajko

 

Przepis

 

1. Wsyp do dużej makutry mąkę i cukier puder. Wymieszaj i utwórz na środku niewielki otwór. Umieść w nim pokruszone drożdże i zalej lekko ciepłym mlekiem. Pozostaw na około 10 minut.

2. W międzyczasie stop masło.

3. Dodaj żółtka jajek i roztopione letnie (nie gorące!) masło i szczyptę soli do makutry.

4. Wymieszaj i dobrze wyrób ciasto.

5. Pozostaw ciasto na 20 min. do wyrośnięcia.

6. Podziel ciasto na pięć równych części, uformuj z nich małe bochenki.

7. Pozostaw ponownie na 20 min. do wyrośnięcia (przy świeżych, nie granulowanych, drożdżach ewentualnie można ten etap pominąć, choć nie jest to zalecane).

8. Zroluj wyrośnięte porcje ciasta na wałki grubości kciuka (około 2cm).

9. Owiń, dość ciasno, wałki wokół natartego masłem trdla (drewnianego kijka) i pozostaw podparte (w powietrzu) na 10 min. (ponownie do wyrośnięcia). Ciastka można na tym etapie od razu porcjować (po koło 10cm) lub pokroić po upieczeniu.

10. Posmaruj trdelnik jajkiem i obtocz w cukrze i orzechach.

11. Zawieś nad węglami lub z boku ognia i cały czas obracając piecz na złoto-brązowy kolor.

12. Po upieczeniu można trdelnik obtoczyć ponownie w cukrze (np. z cynamonem) i posmarować od środka marmoladą.

 

Przepis podany z strony: http://almanach.ordugh.org/wiki/Trdelnik

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5979-ciasto-trdelnik/#findComment-177090
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.