gkulka Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Witam, Właśnie wróciliśmy z Czech i jedliśmy tam te pyszne ciasteczka. Najbardziej mi smakował pieczony nad ogniem-w tradycyjny sposób - ale chyba będę musiał zadowolić sie piekarnikiem:( Przepisy jakieś znalazłem w necie ale może macie jakieś sprawdzone własne receptury/doświadczenia? Cytuj Pozdrawiam, gkulka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5979-ciasto-trdelnik/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Września 2011 Przepis jest tłumaczeniem Słowackiej receptury. Składniki 1kg mąki pół kostki niesolonego masła (najlepiej 125 gram) pół szklanki cukru pudru (125 ml) 5 żółtek 1/3 kostki świeżych drożdży (około 30g) pół szklanki mleka (a tak naprawdę, zgodnie z potrzebą, można ciasto rozcieńczać) Posypka/glazura: szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki cukru (125 ml) 1 jajko Przepis 1. Wsyp do dużej makutry mąkę i cukier puder. Wymieszaj i utwórz na środku niewielki otwór. Umieść w nim pokruszone drożdże i zalej lekko ciepłym mlekiem. Pozostaw na około 10 minut. 2. W międzyczasie stop masło. 3. Dodaj żółtka jajek i roztopione letnie (nie gorące!) masło i szczyptę soli do makutry. 4. Wymieszaj i dobrze wyrób ciasto. 5. Pozostaw ciasto na 20 min. do wyrośnięcia. 6. Podziel ciasto na pięć równych części, uformuj z nich małe bochenki. 7. Pozostaw ponownie na 20 min. do wyrośnięcia (przy świeżych, nie granulowanych, drożdżach ewentualnie można ten etap pominąć, choć nie jest to zalecane). 8. Zroluj wyrośnięte porcje ciasta na wałki grubości kciuka (około 2cm). 9. Owiń, dość ciasno, wałki wokół natartego masłem trdla (drewnianego kijka) i pozostaw podparte (w powietrzu) na 10 min. (ponownie do wyrośnięcia). Ciastka można na tym etapie od razu porcjować (po koło 10cm) lub pokroić po upieczeniu. 10. Posmaruj trdelnik jajkiem i obtocz w cukrze i orzechach. 11. Zawieś nad węglami lub z boku ognia i cały czas obracając piecz na złoto-brązowy kolor. 12. Po upieczeniu można trdelnik obtoczyć ponownie w cukrze (np. z cynamonem) i posmarować od środka marmoladą. Przepis podany z strony: http://almanach.ordugh.org/wiki/Trdelnik Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5979-ciasto-trdelnik/#findComment-177090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.