Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a):

wędzona na zimno. Ta ostatnia będzie gotowa dopiero jutro — 03.10.2025 — wtedy ją ocenię i zrobię zdjęcia

Może od razu z opisem krok po kroku? Taki przewodnik dla takich amatorów jak ja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038691
Udostępnij na innych stronach

(Yerba )Taaa... Dostaniesz, ale po cichu na ucho . Szczepan nie po to pracuje , żeby konkurencja miała gotowy przepis 😄

Edytowane przez Jadwinia
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038692
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ jestem dziwakiem - grochówkę i krupnik jem z surową kiszoną kapustą , to dziś grzana polska surowa ( oczywiście prezent od Szczepana ) którą uwielbiam w tej postaci 😁. A smak zarąbisty .

20251002_203733.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038724
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.10.2025 o 05:43, Grzewlod napisał(a):

Moim skromnym zdaniem to mięsień półbłoniasty z tłuszczem jest najsmaczniejszy elementem szynki.

Wg mnie jest to mięsień dwugłowy :thumbsup:

Z okrywą tłuszczową jest najsmaczniejszym mięśniem szynki. 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038812
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Wobec powyższego niech Krzysztof się wypowie 👍

Mięsień dwugłowy- budowa włókien: włókna są stosunkowo grube i ułożone długimi pasmami → to sprawia, że mięsień jest mniej delikatny niż np. półbłoniasty czy część czworogłowa.

Tkanka łączna: zawiera dość sporo kolagenu, co wpływa na twardość przy szybkim smażeniu lub pieczeniu.

Szyneczki soczyste i kruche trudno jest przygotować wyłącznie z mięśnia dwugłowego uda, ponieważ wymaga on dłuższej i powolnej obróbki cieplnej-peklowanie i wędzenie, które dodatkowo zmiękczają włókna mięśniowe. Właśnie dlatego podjąłem się tego wyzwania.

  • Like 1
  • Upvote 2

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038947
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, SZCZEPAN napisał(a):

Szyneczki soczyste i kruche trudno jest przygotować wyłącznie z mięśnia dwugłowego uda, ponieważ wymaga on dłuższej i powolnej obróbki cieplne

Wypisz wymaluj sous vide😁.

Oczywiście dla amatora. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038957
Udostępnij na innych stronach

Jak już wcześniej pisałem, dzisiaj nastąpiła chwila próby szynki wędzonej na zimno. Wyszła bardzo krucha i delikatna. Do wyrobu szynki na surowo używany jest mięsień półbłoniasty, peklowany metodą na sucho przez 16 dni.

image.thumb.jpeg.ca09b6029f2fad838ce102dc68cb1898.jpeg

  • Like 2
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038965
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.