karolszymczak Opublikowano Czwartek o 15:55 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano Czwartek o 15:55 Zdjęcia jak z bajki!A szynka na pewno najwyższej jakości.Brawo? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Czwartek o 16:29 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano Czwartek o 16:29 2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): wędzona na zimno. Ta ostatnia będzie gotowa dopiero jutro — 03.10.2025 — wtedy ją ocenię i zrobię zdjęcia Może od razu z opisem krok po kroku? Taki przewodnik dla takich amatorów jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jadwinia Opublikowano Czwartek o 16:39 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano Czwartek o 16:39 (edytowane) (Yerba )Taaa... Dostaniesz, ale po cichu na ucho . Szczepan nie po to pracuje , żeby konkurencja miała gotowy przepis 😄 Edytowane Czwartek o 16:40 przez Jadwinia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano Czwartek o 19:25 Autor Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano Czwartek o 19:25 Ponieważ jestem dziwakiem - grochówkę i krupnik jem z surową kiszoną kapustą , to dziś grzana polska surowa ( oczywiście prezent od Szczepana ) którą uwielbiam w tej postaci 😁. A smak zarąbisty . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano Czwartek o 19:53 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano Czwartek o 19:53 25 minut temu, Yerba1 napisał(a): smak zarąbisty Jak będziesz szykować kiedy takie smakołyki to daj informacje to podjedziemy 😁😄 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano wczoraj o 09:01 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano wczoraj o 09:01 W dniu 2.10.2025 o 05:43, Grzewlod napisał(a): Moim skromnym zdaniem to mięsień półbłoniasty z tłuszczem jest najsmaczniejszy elementem szynki. Wg mnie jest to mięsień dwugłowy Z okrywą tłuszczową jest najsmaczniejszym mięśniem szynki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano wczoraj o 10:29 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano wczoraj o 10:29 Godzinę temu, EAnna napisał(a): Wg mnie jest to mięsień dwugłowy Wobec powyższego niech Krzysztof się wypowie 👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano wczoraj o 17:29 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano wczoraj o 17:29 7 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Wobec powyższego niech Krzysztof się wypowie 👍. Mięsień dwugłowy- budowa włókien: włókna są stosunkowo grube i ułożone długimi pasmami → to sprawia, że mięsień jest mniej delikatny niż np. półbłoniasty czy część czworogłowa. Tkanka łączna: zawiera dość sporo kolagenu, co wpływa na twardość przy szybkim smażeniu lub pieczeniu. Szyneczki soczyste i kruche trudno jest przygotować wyłącznie z mięśnia dwugłowego uda, ponieważ wymaga on dłuższej i powolnej obróbki cieplnej-peklowanie i wędzenie, które dodatkowo zmiękczają włókna mięśniowe. Właśnie dlatego podjąłem się tego wyzwania. 1 2 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 23 godziny temu 31 minut temu, SZCZEPAN napisał(a): Szyneczki soczyste i kruche trudno jest przygotować wyłącznie z mięśnia dwugłowego uda, ponieważ wymaga on dłuższej i powolnej obróbki cieplne Wypisz wymaluj sous vide😁. Oczywiście dla amatora. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 23 godziny temu Jak już wcześniej pisałem, dzisiaj nastąpiła chwila próby szynki wędzonej na zimno. Wyszła bardzo krucha i delikatna. Do wyrobu szynki na surowo używany jest mięsień półbłoniasty, peklowany metodą na sucho przez 16 dni. 2 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/21/#findComment-1038965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.