Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie jak kazdy ,ktory dopiero zaczyna swoja przygode z wedzeniem odwiedzilem "akademie Dziadka" i w dziale peklowanie zobaczylem informacje,ze pekluje sie w temperaturze 4-8 stopni.

Czy to znaczy,ze w nizszej/wyzszej temperaturze nie zachodzi proces peklowania?

Dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6063-witam-wszystkich/
Udostępnij na innych stronach

Według mej skromnej wiedzy:

W niższej temperaturze niż 4 st. C peklowanie przebiega wolniej (w okolicach 0 st.C peklowanie ustaje), notomiast w wyższej temperaturze bakterie rozwijają się szybciej i przy dłuższym peklowaniu może powodować to, że mięso będzie się nadawało do wyrzucenia. 4-8 st. C jest to przedział optymalny. Są przepisy, (np. na wsad do szynkowarów), gdzie peklowanie trwa kilka godzin i odbywa się w temperaturze pokojowej (ale później natychmiast należy mięso parzyć).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6063-witam-wszystkich/#findComment-176200
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.