ypsir Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Września 2011 Oczywiscie jak kazdy ,ktory dopiero zaczyna swoja przygode z wedzeniem odwiedzilem "akademie Dziadka" i w dziale peklowanie zobaczylem informacje,ze pekluje sie w temperaturze 4-8 stopni.Czy to znaczy,ze w nizszej/wyzszej temperaturze nie zachodzi proces peklowania?Dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6063-witam-wszystkich/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Września 2011 Według mej skromnej wiedzy:W niższej temperaturze niż 4 st. C peklowanie przebiega wolniej (w okolicach 0 st.C peklowanie ustaje), notomiast w wyższej temperaturze bakterie rozwijają się szybciej i przy dłuższym peklowaniu może powodować to, że mięso będzie się nadawało do wyrzucenia. 4-8 st. C jest to przedział optymalny. Są przepisy, (np. na wsad do szynkowarów), gdzie peklowanie trwa kilka godzin i odbywa się w temperaturze pokojowej (ale później natychmiast należy mięso parzyć). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6063-witam-wszystkich/#findComment-176200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.