Skocz do zawartości

Wyroby Małgosi i Tomka - smakołyki z Wernyhory


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 528
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dziś prezentujemy "Chleb z Wernyhory". Pod zdjęciami mały bonusik, czyli przepis :-)

 

 

 

Przepis na 2 małe keksówki o wymiarach dna 8x22cm

 

Skład:

 

550g zakwasu żytniego o konsystencji gęstej śmietany

400g mąki pszennej pytel 450-550

150g mąki żytniej pytel 720

ok.250ml letniej wody

2 czubate łyżeczki soli

2 czubate łyżeczki cukru

1/2 opakowania drożdży instant czyli ok. 3,5g

2 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania formy

3-4 łyżki siemienia lnianego

3-4 łyżki ziarna słonecznika

 

Produkcja:

 

Do miski wlewamy zakwas, wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże. Mieszamy, dolewamy połowę wody, mieszamy, dolewamy resztę wody i wyrabiamy całość ręcznie do jednolitej masy.

 

Następnie w trzech turach dosypujemy siemię i słonecznik mieszając za każdym razem. Na

koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy, ciasto powinno byc "konsystencji pierogowej". Przykrywamy miskę ściereczką i dajemy odetchnąć przez pół godziny.

Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz 2-3 minuty, dzielimy ciasto na 2 równe części, wkładamy do keksówek i wyrównujemy ręką górę ciasta. Przykrywamy ściereczką i dajemy wyrosnąć w ciepłym miejscu przez 3-4 godziny (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objetość).

 

Po wyrośnięciu pieczemy:

 

- 10 minut w nagrzanym do 230C piekarniku, na drugiej półce od dołu z włączonym grzaniem góra/dół, bez termoobiegu

- 30 minut w temperaturze 200C j.w.

 

Uwagi:

 

- na dole piekarnika (w rogu) stawiamy małe żaroodporne naczynie z wodą w celu nawilżenia

piekarnika

- oprócz tego w drugiej fazie pieczenia spryskujemy chlebki kilkakrotnie wodą (za pomocą

spryskiwacza), dzięki temu chleb ma lśniącą skórke na wierzchu.

 

Smacznego :-)

Wszystko pięknie,tylko po cholerę te drożdże :rolleyes: .Na samym zakwasie będzie rósł 2h dłużej a przydatność do spożycia wzrośnię dwukrotnie.Spróbujcie. :grin:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Wszystko pięknie,tylko po cholerę te drożdże :rolleyes: .Na samym zakwasie będzie rósł 2h dłużej a przydatność do spożycia wzrośnię dwukrotnie.Spróbujcie. :grin:

 

Pozdrawiam serdecznie.

I tak zjadamy w 3 dni, a dodatek drożdży przyspiesza proces. Każdy dostosowuje przepis do swoich możliwości organizacyjnych. Oczywiście mozna robić bez drożdży, jak zauważył kol. chłop z warmii.

 

[ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 22:33 ]

Przepis wydusiłem od LP :-) Jeśli ktoś chce modyfikować, to może być on bazą do dalszych modyfikacji. Zaiste, jak mówi chłop z warmi, mozna upiec ten chleb bez drożdży. Tylko że ciasto będzie wyrastać kilka godzin dłużej (co w naszej domowej organizacji nie jest pożądane). Rozumiem, że mogą być inaczej zorganizowane domy, w których wyrastanie 6-8 godzin wpisuje się w życie domowe. Piekliśmy bez drożdży, chlebek jest wtedy bardziej "mokry".

 

Bierzcie i modyfikujcie :-)

 

[ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 22:45 ]

Witam, obserwuję Twoje wyroby, przyznam że powoli coraz lepsze wychodzą Tobie, szynki ta z prawej OK. a czemu wielu, wiąże tak sznurkiem? Wystarczy na hak powiesić. ps. czekam na kiełbasę odkręcaną.

Bartniku, podążyłęm za Twoją sugestią i dzisiejsze balerony zrobiłem niesznurowane. Oto one, po wędzeniu a przed parzeniem. Za godzinę pokażę efekt końcowy.

 

Oto one, po wędzeniu a przed parzeniem.

Jejku jakie maleństwa... ale chyba krótko zadymiałeś ... nie za blade ? A może to rodzaj drewna...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Zadymiałem olchą 4h

Lubię olchę daje taki delikatny kolorek :) No to teraz pilnuj "gara" :) Balerony to po boczku moje ulubione wędzonki :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Jechać do 68C w środku?

tak... :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Uff, uparzone

TeBe przyjacielu, toż to "pierwyj sort" :) Ale będziesz miał śniadanko !!! Zazdroszczę !!! :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

TeBe, jeszcze tylko "dogłębne" badanie na zlocie i jesteś zadymiaczem. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Na VII Zlot się zapisałem. Przywioze wyroby i poddam się ocenie :-)

Czy będzie można spróbować Twoje wspaniałe wyroby na urodzinach, na mini zlocie w lutym 2012?

Na VII Zlot się zapisałem. Przywioze wyroby i poddam się ocenie :-)

Czy będzie można spróbować Twoje wspaniałe wyroby na urodzinach, na mini zlocie w lutym 2012?

Oczywiście że tak :-) Jakkolwiek frekfencja na razie nikła, podciągnę temat minizlotu w przyszłym tygodniu :-)

Jakkolwiek frekfencja na razie nikła,

obyś się nie zdziwił :lol: - Brać tak ma.... :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
  • 2 tygodnie później...

Soczysta i aromatyczna. Sam jestem zadziwiony. Bo myślałem, ze po 3 tygodniach w lodówce będzie raczej sucha.

 

[ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 21:11 ]

Dziś zapeklowałem 8 polędwiczek. Zalewa wg Tabeli Szczepana, bez nastrzyku. Dodalem 1/4 cukru w stosunku do ilości peklosoli i 4 liscie laurowe.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.