marek72 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Świetne wyroby ja też eksperymentuje _ chlebek , :thumbsup: wędlinki _dzięki wam . Pozdro dla wszystkich :thumbsup: Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Dziś prezentujemy "Chleb z Wernyhory". Pod zdjęciami mały bonusik, czyli przepis :-) Przepis na 2 małe keksówki o wymiarach dna 8x22cm Skład: 550g zakwasu żytniego o konsystencji gęstej śmietany 400g mąki pszennej pytel 450-550 150g mąki żytniej pytel 720 ok.250ml letniej wody 2 czubate łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki cukru 1/2 opakowania drożdży instant czyli ok. 3,5g 2 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania formy 3-4 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki ziarna słonecznika Produkcja: Do miski wlewamy zakwas, wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże. Mieszamy, dolewamy połowę wody, mieszamy, dolewamy resztę wody i wyrabiamy całość ręcznie do jednolitej masy. Następnie w trzech turach dosypujemy siemię i słonecznik mieszając za każdym razem. Na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy, ciasto powinno byc "konsystencji pierogowej". Przykrywamy miskę ściereczką i dajemy odetchnąć przez pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz 2-3 minuty, dzielimy ciasto na 2 równe części, wkładamy do keksówek i wyrównujemy ręką górę ciasta. Przykrywamy ściereczką i dajemy wyrosnąć w ciepłym miejscu przez 3-4 godziny (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objetość). Po wyrośnięciu pieczemy: - 10 minut w nagrzanym do 230C piekarniku, na drugiej półce od dołu z włączonym grzaniem góra/dół, bez termoobiegu - 30 minut w temperaturze 200C j.w. Uwagi: - na dole piekarnika (w rogu) stawiamy małe żaroodporne naczynie z wodą w celu nawilżenia piekarnika - oprócz tego w drugiej fazie pieczenia spryskujemy chlebki kilkakrotnie wodą (za pomocą spryskiwacza), dzięki temu chleb ma lśniącą skórke na wierzchu. Smacznego :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Wszystko pięknie,tylko po cholerę te drożdże :rolleyes: .Na samym zakwasie będzie rósł 2h dłużej a przydatność do spożycia wzrośnię dwukrotnie.Spróbujcie. :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Wszystko pięknie,tylko po cholerę te drożdże :rolleyes: .Na samym zakwasie będzie rósł 2h dłużej a przydatność do spożycia wzrośnię dwukrotnie.Spróbujcie. :grin: Pozdrawiam serdecznie.I tak zjadamy w 3 dni, a dodatek drożdży przyspiesza proces. Każdy dostosowuje przepis do swoich możliwości organizacyjnych. Oczywiście mozna robić bez drożdży, jak zauważył kol. chłop z warmii. [ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 22:33 ]Przepis wydusiłem od LP :-) Jeśli ktoś chce modyfikować, to może być on bazą do dalszych modyfikacji. Zaiste, jak mówi chłop z warmi, mozna upiec ten chleb bez drożdży. Tylko że ciasto będzie wyrastać kilka godzin dłużej (co w naszej domowej organizacji nie jest pożądane). Rozumiem, że mogą być inaczej zorganizowane domy, w których wyrastanie 6-8 godzin wpisuje się w życie domowe. Piekliśmy bez drożdży, chlebek jest wtedy bardziej "mokry". Bierzcie i modyfikujcie :-) [ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 22:45 ]Witam, obserwuję Twoje wyroby, przyznam że powoli coraz lepsze wychodzą Tobie, szynki ta z prawej OK. a czemu wielu, wiąże tak sznurkiem? Wystarczy na hak powiesić. ps. czekam na kiełbasę odkręcaną.Bartniku, podążyłęm za Twoją sugestią i dzisiejsze balerony zrobiłem niesznurowane. Oto one, po wędzeniu a przed parzeniem. Za godzinę pokażę efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Oto one, po wędzeniu a przed parzeniem.Jejku jakie maleństwa... ale chyba krótko zadymiałeś ... nie za blade ? A może to rodzaj drewna... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zadymiałem olchą 4h. Teraz się parzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zadymiałem olchą 4hLubię olchę daje taki delikatny kolorek No to teraz pilnuj "gara" Balerony to po boczku moje ulubione wędzonki Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Jechać do 68C w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Jechać do 68C w środku?tak... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Uff, uparzone. Troszkę popękały ale trudno :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Uff, uparzoneTeBe przyjacielu, toż to "pierwyj sort" Ale będziesz miał śniadanko !!! Zazdroszczę !!! :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Nie doczekałem śniadanka :-)1/4 wyrobu zjedzona :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Jednego już nie ma :-) Baleron to chyba najlepsza wędzonka, jaką udało mi się do tej pory wyprodukowac :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Szanowny TeBe,Patrząc na twoje dokonania jestem pod wrażeniem.Gratulacje,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 24 Stycznia 2012 TeBe, jeszcze tylko "dogłębne" badanie na zlocie i jesteś zadymiaczem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Na VII Zlot się zapisałem. Przywioze wyroby i poddam się ocenie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Super wyroby . Ja będę w piąteki bił wietnamkę też coś zadymię . Pozdro dla wszystkich Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Na VII Zlot się zapisałem. Przywioze wyroby i poddam się ocenie :-)Czy będzie można spróbować Twoje wspaniałe wyroby na urodzinach, na mini zlocie w lutym 2012? Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Na VII Zlot się zapisałem. Przywioze wyroby i poddam się ocenie :-)Czy będzie można spróbować Twoje wspaniałe wyroby na urodzinach, na mini zlocie w lutym 2012? Oczywiście że tak :-) Jakkolwiek frekfencja na razie nikła, podciągnę temat minizlotu w przyszłym tygodniu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Jakkolwiek frekfencja na razie nikła,obyś się nie zdziwił :lol: - Brać tak ma.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-198706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 5 Lutego 2012 No wiec się pochwalę... szynka wędzona 21 stycznia, to ta po prawej w focie z 21-go stycznia, dziś pierwszy raz przekrojona... Poezja smaku i aromatu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-201045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 5 Lutego 2012 Gratulacje, jak smakuje tak jak wygląda to super :clap: :thumbsup: :clap: Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-201047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 5 Lutego 2012 Soczysta i aromatyczna. Sam jestem zadziwiony. Bo myślałem, ze po 3 tygodniach w lodówce będzie raczej sucha. [ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 21:11 ]Dziś zapeklowałem 8 polędwiczek. Zalewa wg Tabeli Szczepana, bez nastrzyku. Dodalem 1/4 cukru w stosunku do ilości peklosoli i 4 liscie laurowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-201049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 6 Lutego 2012 Kolejny wypust chleba naszego :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-201221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr S Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 6 Lutego 2012 Ciekawe jak smakuje ... :thumbsup: Cytuj http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6187-wyroby-ma%C5%82gosi-i-tomka-smako%C5%82yki-z-wernyhory/page/11/#findComment-201230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.