chłop z warmii Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zachciało się w rodzinie zagranicznych wędlin. Padło na jaternice. Ja jako głowa rodziny najbardziej wędlinodomowy ruszyłem do dzieła. Przepis na jaternice jest w ilościach ogromnych więc podzieliłem wszystko przez 10. Schody zaczęły się przy bułce - czy ma być świeża czy sucha. Rodzina orzekła że sucha. No i problem, 0,45 litra rosołu z zaparzenia w żaden sposób nie może nawilżyć bułki. Dajemy więcej rosołu, bułka jest odpowiednio zwilżona i można ją używać do dalszej produkcji. Powstaje następny problem z przyprawami. O ile soli dajemy wg przepisu to pieprz, ziele angielskie, imbir a szczególnie majeranek dajemy znacznie mniej, bo rozsądek na to wskazuje. Wyrabiamy. Napełniamy jelita. Powstałych 17 kiełbasek długości około 15-17 cm nie mamy odwagi parzyć. Będziemy piec w piekarniku. Po godzinie pieczenia wyjmujemy, połowa kiełbasek jest popękanych, reszta dobrych. Próbujemy ciepłych. Strasznie słone, ale jak mówi kochana Żona: "Zrobione z dobrego materiału choć nieudolnie trzeba zjeść :P ". Oczywiście jeść muszę ja i najstarszy syn. Najsmaczniejsze jest odgrzewane na patelni choć słone w dalszym ciągu. Zastanawiamy się ciągle czy nie ma błędów w przepisie. Następnym razem zrobimy wg własnej receptury bo faktycznie to może byc dobre.Pozdrawiam i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2007 Coś Kolego skopałeś przy przeliczeniach. Na oko widać, że sól mieści sie w przedziale ok. 0,20 kg na 10 kg wsadu, czyli typowa (powiedziałbym nawet przy dolnej granicy) ilość przy wyrobach podrobowych. Policz sobie jeszcze raz na spokojnie. Zauważ, że Ligawa pisze iż Vegeta może zostac dodana - nie stanowi składnikia przepisu oryginalnego. Chcąc ją dodać, a wiedząc, iz dziewięćdziesiąt kilka procent tej przprawy to sól służąca za nośnik, o taką sama ilośc musimy obniżyć ilość soli dodawanej do wyrobu (tej ujetej w oryginalnym przepisie). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-9211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2007 Was ist das"Jaternica"? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-9218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2007 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1301 :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-9221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2007 Maxell Małe sprostowanie. Zawartość soli w Vegecie to ok 60%, natomiast w wyrobach Vegeto podobnych 70 do 80 %. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-9222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2007 Pewnie Miro masz rację - ja tego nie uzywam. Po prostu trzeba przeliczyć jeszcze raz. Tym bardziej, ze sam Ligawa mi mówił, że bardzo często robi jaternice i to jest super. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-9225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2007 I wszystko stało się jasne.Zamiast posolić gotujące się mięso na salceson,posolono to na jaternice.A potem posolono go drugi raz tak jak stanowi przepis. :blush: :blush: Salceson niedosolony,jaternice przesolone.Ale się nie poddaje,zrobię drugi raz :lol: :lol: :lol: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-9238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zijon Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Marca 2007 Witam! A co to jest jaternica? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-10414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Marca 2007 Chłopie z Warmii, mój rodaku :wink: , jak bedziesz robił jaternice, zrób kilka zdjęć.Co do zapytania Zijona, popatrz 4 posty wyżej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-10415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.