Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zachciało się w rodzinie zagranicznych wędlin. Padło na jaternice. Ja jako głowa rodziny najbardziej wędlinodomowy ruszyłem do dzieła. Przepis na jaternice jest w ilościach ogromnych więc podzieliłem wszystko przez 10. Schody zaczęły się przy bułce - czy ma być świeża czy sucha. Rodzina orzekła że sucha. No i problem, 0,45 litra rosołu z zaparzenia w żaden sposób nie może nawilżyć bułki. Dajemy więcej rosołu, bułka jest odpowiednio zwilżona i można ją używać do dalszej produkcji. Powstaje następny problem z przyprawami. O ile soli dajemy wg przepisu to pieprz, ziele angielskie, imbir a szczególnie majeranek dajemy znacznie mniej, bo rozsądek na to wskazuje. Wyrabiamy. Napełniamy jelita. Powstałych 17 kiełbasek długości około 15-17 cm nie mamy odwagi parzyć. Będziemy piec w piekarniku. Po godzinie pieczenia wyjmujemy, połowa kiełbasek jest popękanych, reszta dobrych. Próbujemy ciepłych. Strasznie słone, ale jak mówi kochana Żona: "Zrobione z dobrego materiału choć nieudolnie trzeba zjeść :P ". Oczywiście jeść muszę ja i najstarszy syn. Najsmaczniejsze jest odgrzewane na patelni choć słone w dalszym ciągu. Zastanawiamy się ciągle czy nie ma błędów w przepisie. Następnym razem zrobimy wg własnej receptury bo faktycznie to może byc dobre.

Pozdrawiam i smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/
Udostępnij na innych stronach

Coś Kolego skopałeś przy przeliczeniach. Na oko widać, że sól mieści sie w przedziale ok. 0,20 kg na 10 kg wsadu, czyli typowa (powiedziałbym nawet przy dolnej granicy) ilość przy wyrobach podrobowych. Policz sobie jeszcze raz na spokojnie. Zauważ, że Ligawa pisze iż Vegeta może zostac dodana - nie stanowi składnikia przepisu oryginalnego. Chcąc ją dodać, a wiedząc, iz dziewięćdziesiąt kilka procent tej przprawy to sól służąca za nośnik, o taką sama ilośc musimy obniżyć ilość soli dodawanej do wyrobu (tej ujetej w oryginalnym przepisie).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-9211
Udostępnij na innych stronach

Maxell

 

Małe sprostowanie.

 

Zawartość soli w Vegecie to ok 60%, natomiast w wyrobach Vegeto podobnych 70 do 80 %.

 

 

Miro :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-9222
Udostępnij na innych stronach

Pewnie Miro masz rację - ja tego nie uzywam. Po prostu trzeba przeliczyć jeszcze raz. Tym bardziej, ze sam Ligawa mi mówił, że bardzo często robi jaternice i to jest super.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-9225
Udostępnij na innych stronach

I wszystko stało się jasne.Zamiast posolić gotujące się mięso na salceson,posolono to na jaternice.A potem posolono go drugi raz tak jak stanowi przepis. :blush: :blush:

Salceson niedosolony,jaternice przesolone.

Ale się nie poddaje,zrobię drugi raz :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-9238
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Chłopie z Warmii, mój rodaku :wink: , jak bedziesz robił jaternice, zrób kilka zdjęć.

Co do zapytania Zijona, popatrz 4 posty wyżej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/622-jaternice/#findComment-10415
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.