Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy podczas przygotowania solanki doprowadzenie wody do temperatury wrzenia a nie np.70 do 90°C ma jakiś wpływ na jakość peklowanego mięsa ?

Pytam o wodę z tzw.Kranu.

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/
Udostępnij na innych stronach

Do przygotowania solanki wystarczy zimna woda. Zalewy na peklosoli nie gotujemy.Zalewe i tak musisz schłodzić zanim włożysz mięso.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185795
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się , że gotowanie wody ma na celu zlikwidowanie bakterii i innego świństwa , żeby się nie namnażało w trakcie peklowania , w końcu kilka lub kilkanaście dni leży sobie fajne mięsko i jakieś żyjątka mogłyby nam to podjadać :)

Ja osobiście używam wody z filtra tzw odwróconej osmozy i jej nie gotuję.

Pozdrawiam

Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185802
Udostępnij na innych stronach

Ja do solanki zawsze dodaję rozgnieciony czosnek , wody nie gotuję , bo czosnek załatwi ewentualne zarazki . Jak chcę dodać przyprawy typu listek , ziele angielskie to je parzę w małej ilości wrzątku i dodaję wychłodzone do solanki . Peklowanie robię w lodówce , bo piwnica to niestety ale za ciepło czy to latem , czy zimą .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185803
Udostępnij na innych stronach

Ja też , ponieważ mam własną wodę, to jej nie gotuję ale jeśli chcesz postąpić stricte wg reguł to wodę ugotuj i dopiero do ostygniętej dodaj peklosól . Jeśli chcesz dodać dodatowe przyprawy do solanki zrób tak jak poradził Henio.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185808
Udostępnij na innych stronach

Na szczęście "moja" kranówa nadaje się do picia bez przegotowania . O ile masz wątpliwości co do swojej , to nie zaszkodzi przegotować i wystudzić , albo zakupić . Pięć litrów to w końcu wydatek 2, 50 zł.Zachowanie czystości i sterylności też "nie zawadzi " - lepiej dmuchać na zimne. W soli też trudno spotkać robaka :wink:

Ja osobiście codziennie przekładam mięso jak się pekluje i jak na razie wszystko było w normie . Jak mięso jest "zdrowe" to jest dobrze . Kuzyn raz zpartolił pół świniaka , bo trzymał mięso w folii i zanim peklował to już było trefne . Na dodatek jeszcze trzymał kilka dni w kuchni w bloku w temp. ok 20 stopni C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185810
Udostępnij na innych stronach

Pytam, ponieważ przygotowałem solankę według przepisu teścia, ale nie zostawił informacji czy zastosował wodę przegotowaną (filtrowaną) czy surową z kranu przepisze było doprowadzić wodę z ziołami do temp.80°C i natychmiast wyłączyć nie doprowadzając do wrzenia.

Obawiam się, że woda surowa (z kranu) może zaszkodzić mięsku i w kolejności konsumującym.

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185812
Udostępnij na innych stronach

Ja do solanki zawsze dodaję rozgnieciony czosnek , wody nie gotuję , bo czosnek załatwi ewentualne zarazki

Dobre, z tymi zarazkami. :cool:

 

Do przygotowania solanki wystarczy zimna woda

Popieram. :cool:

Jeśli chcesz dodać dodatowe przyprawy do solanki zrób tak jak poradził Henio.

Na początku przygody z solankami unikaj takich porad jak ognia. :cool:

 

przepisze było doprowadzić wodę z ziołami do temp.80°C i natychmiast wyłączyć nie doprowadzając do wrzenia.

Najlepiej mieć dobre świeże mięso, zioła w solankach - ostateczność. Dodam, że jeszcze nigdy takiego przestępstwa w stosunku do przyszłych wędzonek nie popełniłem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185837
Udostępnij na innych stronach

Jak chcę dodać przyprawy typu listek , ziele angielskie to je parzę w małej ilości wrzątku i dodaję wychłodzone do solanki

chudziak napisał/a:

Jeśli chcesz dodać dodatowe przyprawy do solanki zrób tak jak poradził Henio.

 

 

 

Na początku przygody z solankami unikaj takich porad jak ognia.

Pisu, dlaczego :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185839
Udostępnij na innych stronach

Pisu, dlaczego

Jak to dlaczego? W normach i przepisach branżowych, zakładowych nie ma żadnych dodatków do solanek. :grin: A zabijać smak mięsa-nie godzi się. Co innego gdy robimy pieczyste, wtedy przyprawy jak znalazł. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185914
Udostępnij na innych stronach

Pisu, dlaczego

Jak to dlaczego? W normach i przepisach branżowych, zakładowych nie ma żadnych dodatków do solanek. :grin: A zabijać smak mięsa-nie godzi się. Co innego gdy robimy pieczyste, wtedy przyprawy jak znalazł. :cool:

popieram

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185917
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.