qwiqweq Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Listopada 2011 Czy podczas przygotowania solanki doprowadzenie wody do temperatury wrzenia a nie np.70 do 90°C ma jakiś wpływ na jakość peklowanego mięsa ? Pytam o wodę z tzw.Kranu. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Listopada 2011 Do przygotowania solanki wystarczy zimna woda. Zalewy na peklosoli nie gotujemy.Zalewe i tak musisz schłodzić zanim włożysz mięso. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Listopada 2011 Moje pytanie dotyczy gotowania wody przed dodaniem peklosoli. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Listopada 2011 Wydaje mi się , że gotowanie wody ma na celu zlikwidowanie bakterii i innego świństwa , żeby się nie namnażało w trakcie peklowania , w końcu kilka lub kilkanaście dni leży sobie fajne mięsko i jakieś żyjątka mogłyby nam to podjadać Ja osobiście używam wody z filtra tzw odwróconej osmozy i jej nie gotuję.Pozdrawiam Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Listopada 2011 Ja do solanki zawsze dodaję rozgnieciony czosnek , wody nie gotuję , bo czosnek załatwi ewentualne zarazki . Jak chcę dodać przyprawy typu listek , ziele angielskie to je parzę w małej ilości wrzątku i dodaję wychłodzone do solanki . Peklowanie robię w lodówce , bo piwnica to niestety ale za ciepło czy to latem , czy zimą . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Listopada 2011 wody nie gotuję To właśnie mnie ciekawi :rolleyes: Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Listopada 2011 Ja też , ponieważ mam własną wodę, to jej nie gotuję ale jeśli chcesz postąpić stricte wg reguł to wodę ugotuj i dopiero do ostygniętej dodaj peklosól . Jeśli chcesz dodać dodatowe przyprawy do solanki zrób tak jak poradził Henio. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Listopada 2011 Na szczęście "moja" kranówa nadaje się do picia bez przegotowania . O ile masz wątpliwości co do swojej , to nie zaszkodzi przegotować i wystudzić , albo zakupić . Pięć litrów to w końcu wydatek 2, 50 zł.Zachowanie czystości i sterylności też "nie zawadzi " - lepiej dmuchać na zimne. W soli też trudno spotkać robaka :wink: Ja osobiście codziennie przekładam mięso jak się pekluje i jak na razie wszystko było w normie . Jak mięso jest "zdrowe" to jest dobrze . Kuzyn raz zpartolił pół świniaka , bo trzymał mięso w folii i zanim peklował to już było trefne . Na dodatek jeszcze trzymał kilka dni w kuchni w bloku w temp. ok 20 stopni C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Listopada 2011 Pytam, ponieważ przygotowałem solankę według przepisu teścia, ale nie zostawił informacji czy zastosował wodę przegotowaną (filtrowaną) czy surową z kranu przepisze było doprowadzić wodę z ziołami do temp.80°C i natychmiast wyłączyć nie doprowadzając do wrzenia.Obawiam się, że woda surowa (z kranu) może zaszkodzić mięsku i w kolejności konsumującym. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Listopada 2011 Ja do solanki zawsze dodaję rozgnieciony czosnek , wody nie gotuję , bo czosnek załatwi ewentualne zarazki Dobre, z tymi zarazkami. Do przygotowania solanki wystarczy zimna woda Popieram. Jeśli chcesz dodać dodatowe przyprawy do solanki zrób tak jak poradził Henio. Na początku przygody z solankami unikaj takich porad jak ognia. przepisze było doprowadzić wodę z ziołami do temp.80°C i natychmiast wyłączyć nie doprowadzając do wrzenia. Najlepiej mieć dobre świeże mięso, zioła w solankach - ostateczność. Dodam, że jeszcze nigdy takiego przestępstwa w stosunku do przyszłych wędzonek nie popełniłem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Listopada 2011 Jak chcę dodać przyprawy typu listek , ziele angielskie to je parzę w małej ilości wrzątku i dodaję wychłodzone do solanki chudziak napisał/a: Jeśli chcesz dodać dodatowe przyprawy do solanki zrób tak jak poradził Henio. Na początku przygody z solankami unikaj takich porad jak ognia. Pisu, dlaczego :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Listopada 2011 Pisu, dlaczego Jak to dlaczego? W normach i przepisach branżowych, zakładowych nie ma żadnych dodatków do solanek. :grin: A zabijać smak mięsa-nie godzi się. Co innego gdy robimy pieczyste, wtedy przyprawy jak znalazł. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Listopada 2011 Pisu, dlaczego Jak to dlaczego? W normach i przepisach branżowych, zakładowych nie ma żadnych dodatków do solanek. :grin: A zabijać smak mięsa-nie godzi się. Co innego gdy robimy pieczyste, wtedy przyprawy jak znalazł. popieram Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg04 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Listopada 2011 ja też popieram Cytuj Pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Listopada 2011 dzięki za odpowiedzi :wink: Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6312-przygotowanie-solanki/#findComment-185947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.