Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pod kołami samochodu to też nie należy tusza do kierowcy samochodu, nie powinno się podnosić bo właśnie można być posądzonym o kłusownictwo. Z tego wynikają bardzo duże kłopoty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10512
Udostępnij na innych stronach

Napisz, czy mięso zaraz po wypadku zostało sprawione i jak było z wykrwawieniem go.

Chodzi mi o to, czy ten element, który przypadł Tobie nie był uderzony i w związku z tym nie wystepują zasinienia na większej powierzchni (zaliczone do mięsa krwawego). Jesli tak jest, to najlepiej będzie zrobic gulasz, po uprzednim dokładnym oczyszczeniu z krwi i wymoczeniu w wodzie z odrobiną octu, lub tak jak baraniny w mleku. Jeśli jest dobre, a już je moczysz, dodaj do wody odrobine octu i przyprawy. Mięso sarnie jest o tej porze chude więc możesz dodac do wędlin w myśl podziału szynki wieprzowej kl. I i sporo ścięgnistego (udziecwieprzowy w porównaniu z udźcem sarnim pracował za zycia bardzo mało, co poznasz po kolorze mięsa - zarówno teraz, a najbardziej po peklowaniu. Sarninka będzie miała piękny, ciemnoczerwony kolor i dodana do kiełbasy wieprzowej spowoduje jej ściemnienie, co na pewno nie wpłynie na smak, a wręcz go poprawi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10513
Udostępnij na innych stronach

Maxell-mięso sprawiłem po ok.5godz.,poza jedną szynką mięsko bardzo ładne.Sarenka została uderzona w lewą szynkę- to jeden duży krwiak.Dzięki serdeczne za cenne podpowiedzi.Pozdrawiam :grin:
andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10515
Udostępnij na innych stronach

ze zwierząt łownych w Polsce bada się dzika na włośnie ponieważ żywi się także padliną itp., natomiast sarna, jeleń ,zając sa typowymi zwierzętami roslinożernymi , ich mięsa na nosicielstwo włośni nie bada się. Stan zdrowia ocenia się przed strtzałem oraz przy patroszeniu - wizualnie jeżeli nie widać zmian chorobowych można bezpiecznie spożywać. Należy pamiętać że mieso z sarny jest bardzo chude. Do pieczeni szpikuje się słoniną oraz owija. Dziczyznę wszelką wskazane jest przed użyciem zamrozić wówczas traci dużo zapachu wiatru.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10537
Udostępnij na innych stronach

Kit- No dokładnie tak mi powiedział znajomy myśliwy, u którego zasięgałem rady.Jestem już po pierwszej konsumpcji -na obiad kotlet mielony z sarniny :blush: (+pachwina wieprzowa). Pychota :lol: Pozostałe mięsko już się mrozi i pod koniec przyszłego tygodnia będzie dodatkiem do kiełbas.Co do zapachu, to moczenie w wodzie z dodatkiem octu mocno ten zapach zredukowało.Wodę zmieniałem kilkakrotnie. Jeszcze raz serdeczne dzięki. :lol: Pozdrawiam
andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10553
Udostępnij na innych stronach

No i ciąg dalszy wątku...

 

Szynka z dzika przeleżała 14 dni w zalewie wg przepisu ChefPaula:

http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=682

3 dni trwało jej suszenie (pomocniczo użyłem dwóch wenrylatorków wywiewnych od instalacji wentylacyjnej, gdyż mam wrażenie, że w garażu jest dość wilgotno).

 

Właśnie trwa pierwsze z czternastu dwugodzinnych wędzeń szynki w zimnym dymie.

Używam zrębków z buku z pobliskiej fabryki parkietów.

 

I teraz pytanie.

Stabilny stan (zrębki nie gasną, ani się nie zapalają, tylko elegancko żarzą) daje dym w wędzarni o temperaturze nie przekraczającej 15st. C. (aktualna temp. otoczenia ok 8st. C.)

 

Przepis natomiast podaje: "

Wędzić siedem dni w zimnym dymie w temperaturze 20 do 25 stopni C., "

 

Czy moje 10 - 15st.C. dymu to jest za mało i mam starać się w jakiś sposób uzyskać wyższą temperaturę ?

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10566
Udostępnij na innych stronach

Czy moje 10 - 15st.C. dymu to jest za mało i mam starać się w jakiś sposób uzyskać wyższą temperaturę ?

Nie! Dlatego, że zakres temperatur dla poszczególnych rodzajów wedzenia jest umowny. W niektórych opracowaniach znajdziesz zakres dla wędzenia zimnego 16-21C w innym 15- 25 C, a oprócz tego przy wedzeniu ciepłym i gorącym dymem, to rozrzut wielkościach temperatur jest czasami imponujący.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10577
Udostępnij na innych stronach

witam zadymiaczy i proszę o pomoc;czy można dziś zapeklować surowiec na kiełbasę, którą będę wędził we wtorek?Chodzi mi o to, że nie chciałbym zamrażać świeżego mięsa(z porannego uboju) i w sobotę je rozmrażać i peklować.Pozdrawiam :lol:Zapomniałem-kiełbasa będzie oczywiście z dodatkiem sarniny( ok. 20%) :lol:
andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10683
Udostępnij na innych stronach

Mięso musi sie wychłodzić i przejśc etapy dojrzewania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10689
Udostępnij na innych stronach

Kontynuując wątek "Co dalej z tą dziczyzną" mam kolejne pytanie do Zadymiaczy.

 

Jutro mianowicie mija ostatni dzień z siedmiu 2x dwugodzinnych dni wędzenia szynki z dzika na zimno wg przepisu ChefPaula (dzięki Ci Boże za zrębki wędzarnicze! Inaczej nie dałbym rady uwędzić na zimno...:-)

 

I teraz moje pytanie - jako że do Świąt Wielkiej Nocy zostało jeszcze 7 dni - co zrobić z uwędzoną jutro szynką ?

 

Czy próbować wędzić dalej (nie zaszkodzi)?

Odstawić ?

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10842
Udostępnij na innych stronach

Alez szybko moje pytanie zostalo zepchniete...

Tak wiec pozwole sobie jeszcze raz zapytac, czy mozna "przewedzic" wedzonke na zimno zbyt dlugim czasem wedzenia ?

 

Dodam tez, ze srrednia temperatura dymu z tygodnia wedzenia nie przekraczala 20st.C.

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10884
Udostępnij na innych stronach

...zostaw ją w wędzarni-jeżeli możesz,a poufnie prześlij mi swój adres

pozdrawiam

:grin: :grin: :grin:

jurek

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10885
Udostępnij na innych stronach

...zostaw ją w wędzarni-

Ale nie piszesz, czy zostawić i wędzić, czy zostawić i nie wędzić ? ;-)

 

jeżeli możesz,a poufnie prześlij mi swój adres

Z Rosnówka do mnie najkrótsza trasa to 332km, w obie strony 664.

Zakładając, że Twój samochód pali 10l/100km i ze E95 kosztuje 4zł/litr oraz to, ze szynka ma 5kg, to po obliczeniach wyszło mi, ze kilogram tej szynki kosztowałaby Cię 53,12zł.

 

Pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10887
Udostępnij na innych stronach

...cena jest nieważna,ponieważ Twoja jest bezcenna.... :tongue: :tongue: :tongue:

pozdrawiam.

ps.po uwędzeniu zostaw w wędzarni

jurek

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10935
Udostępnij na innych stronach

.....

 

I teraz moje pytanie - jako że do Świąt Wielkiej Nocy zostało jeszcze 7 dni - co zrobić z uwędzoną jutro szynką ?

 

....

 

BonAir

... Szanowny Przyjacielu ... szynka z dzika uwędzona na zimno może wisieć w chłodnym miejscu od "WielkiejNocy" do "Bożego Ciała" i nic jej się nie stanie :grin: ... nie musisz nic kombinować, ... powieś do spiżarki lub w piwnicy (zabezpiecz przed gryzoniami) i odkrawaj sobie po kawałeczku wedle potrzeb :grin:

 

Smaczne Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10997
Udostępnij na innych stronach

ChefPaul! Wróciłeś! :-)

 

Dziękuję - w końcu doczekałem się odpowiedzi.

 

Niemniej postanowiłem jednak przedłużyć okres wędzenia o 3 dni, gdyż wędzona razem z dzikiem szynka wieprzowa (ok. 1kg, ale tylko przez 4 dni) po przekrojeniu okazała się jeszcze lekko "surowa" w środku. Boję się, że dzik mógłby być jeszcze niedowędzony, a to z racji dużo niższej od zalecanej, średniej temp. dymu podczas całego okresu wędzenia.

 

Korzystając z okazji zapytam jak zabrać się do krojenia tego kolosa, aby uzyskać ładny (czyt. Świąteczny;) przekrój szynki ? Gdzie powinien być najładniejszy fragment do pokrojenia na niedzielę ?

 

Odkrawać jakoś równolegle do kości? Czy wręcz przeciwnie ? :-)

 

http://www.bonair.neostrada.pl/stronaA.jpg

 

 

I rewers szyneczki:

 

http://www.bonair.neostrada.pl/stronaB.jpg

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-11000
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.