kawonan Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Marca 2007 Kit, a jeśli zwierzę zginęło pod kołami....?Rozwieję Twoje podejrzenia?Chyba nie posądzasz mnie o kłusownictwo. .Pozdrawiam :lol: Cytuj andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Marca 2007 Jak pod kołami samochodu to też nie należy tusza do kierowcy samochodu, nie powinno się podnosić bo właśnie można być posądzonym o kłusownictwo. Z tego wynikają bardzo duże kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Marca 2007 Napisz, czy mięso zaraz po wypadku zostało sprawione i jak było z wykrwawieniem go.Chodzi mi o to, czy ten element, który przypadł Tobie nie był uderzony i w związku z tym nie wystepują zasinienia na większej powierzchni (zaliczone do mięsa krwawego). Jesli tak jest, to najlepiej będzie zrobic gulasz, po uprzednim dokładnym oczyszczeniu z krwi i wymoczeniu w wodzie z odrobiną octu, lub tak jak baraniny w mleku. Jeśli jest dobre, a już je moczysz, dodaj do wody odrobine octu i przyprawy. Mięso sarnie jest o tej porze chude więc możesz dodac do wędlin w myśl podziału szynki wieprzowej kl. I i sporo ścięgnistego (udziecwieprzowy w porównaniu z udźcem sarnim pracował za zycia bardzo mało, co poznasz po kolorze mięsa - zarówno teraz, a najbardziej po peklowaniu. Sarninka będzie miała piękny, ciemnoczerwony kolor i dodana do kiełbasy wieprzowej spowoduje jej ściemnienie, co na pewno nie wpłynie na smak, a wręcz go poprawi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawonan Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Marca 2007 Dzięki Kit za wyjaśnienia.No to wdepnąłem w .....Obiecuję, że się to więcej nie powtórzy. Cytuj andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawonan Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Marca 2007 Maxell-mięso sprawiłem po ok.5godz.,poza jedną szynką mięsko bardzo ładne.Sarenka została uderzona w lewą szynkę- to jeden duży krwiak.Dzięki serdeczne za cenne podpowiedzi.Pozdrawiam :grin: Cytuj andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Marca 2007 wejdź na stronę www.chefpaul.net podaje on zasady obróbki dziczyzny oraz przepisy również na kiełbasę z sarniny. Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawonan Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Marca 2007 Dzięki Kit.Gnębi mnie jeszcze temat zbadania mięsa w kierunku pasożytów( wągry).Po :???: zdro Cytuj andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Marca 2007 Mięsa z sarny,jak kilka postów wcześniej pisał BonAir w kierunku włośnicy nie badamy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Marca 2007 ze zwierząt łownych w Polsce bada się dzika na włośnie ponieważ żywi się także padliną itp., natomiast sarna, jeleń ,zając sa typowymi zwierzętami roslinożernymi , ich mięsa na nosicielstwo włośni nie bada się. Stan zdrowia ocenia się przed strtzałem oraz przy patroszeniu - wizualnie jeżeli nie widać zmian chorobowych można bezpiecznie spożywać. Należy pamiętać że mieso z sarny jest bardzo chude. Do pieczeni szpikuje się słoniną oraz owija. Dziczyznę wszelką wskazane jest przed użyciem zamrozić wówczas traci dużo zapachu wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawonan Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Marca 2007 Kit- No dokładnie tak mi powiedział znajomy myśliwy, u którego zasięgałem rady.Jestem już po pierwszej konsumpcji -na obiad kotlet mielony z sarniny :blush: (+pachwina wieprzowa). Pychota :lol: Pozostałe mięsko już się mrozi i pod koniec przyszłego tygodnia będzie dodatkiem do kiełbas.Co do zapachu, to moczenie w wodzie z dodatkiem octu mocno ten zapach zredukowało.Wodę zmieniałem kilkakrotnie. Jeszcze raz serdeczne dzięki. :lol: Pozdrawiam Cytuj andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Marca 2007 No i ciąg dalszy wątku... Szynka z dzika przeleżała 14 dni w zalewie wg przepisu ChefPaula:http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=6823 dni trwało jej suszenie (pomocniczo użyłem dwóch wenrylatorków wywiewnych od instalacji wentylacyjnej, gdyż mam wrażenie, że w garażu jest dość wilgotno). Właśnie trwa pierwsze z czternastu dwugodzinnych wędzeń szynki w zimnym dymie.Używam zrębków z buku z pobliskiej fabryki parkietów. I teraz pytanie.Stabilny stan (zrębki nie gasną, ani się nie zapalają, tylko elegancko żarzą) daje dym w wędzarni o temperaturze nie przekraczającej 15st. C. (aktualna temp. otoczenia ok 8st. C.) Przepis natomiast podaje: "Wędzić siedem dni w zimnym dymie w temperaturze 20 do 25 stopni C., " Czy moje 10 - 15st.C. dymu to jest za mało i mam starać się w jakiś sposób uzyskać wyższą temperaturę ? BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Marca 2007 Czy moje 10 - 15st.C. dymu to jest za mało i mam starać się w jakiś sposób uzyskać wyższą temperaturę ?Nie! Dlatego, że zakres temperatur dla poszczególnych rodzajów wedzenia jest umowny. W niektórych opracowaniach znajdziesz zakres dla wędzenia zimnego 16-21C w innym 15- 25 C, a oprócz tego przy wedzeniu ciepłym i gorącym dymem, to rozrzut wielkościach temperatur jest czasami imponujący. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawonan Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Marca 2007 witam zadymiaczy i proszę o pomoc;czy można dziś zapeklować surowiec na kiełbasę, którą będę wędził we wtorek?Chodzi mi o to, że nie chciałbym zamrażać świeżego mięsa(z porannego uboju) i w sobotę je rozmrażać i peklować.Pozdrawiam :lol:Zapomniałem-kiełbasa będzie oczywiście z dodatkiem sarniny( ok. 20%) :lol: Cytuj andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Marca 2007 Mięso musi sie wychłodzić i przejśc etapy dojrzewania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Marca 2007 Kontynuując wątek "Co dalej z tą dziczyzną" mam kolejne pytanie do Zadymiaczy. Jutro mianowicie mija ostatni dzień z siedmiu 2x dwugodzinnych dni wędzenia szynki z dzika na zimno wg przepisu ChefPaula (dzięki Ci Boże za zrębki wędzarnicze! Inaczej nie dałbym rady uwędzić na zimno...:-) I teraz moje pytanie - jako że do Świąt Wielkiej Nocy zostało jeszcze 7 dni - co zrobić z uwędzoną jutro szynką ? Czy próbować wędzić dalej (nie zaszkodzi)? Odstawić ? BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Marca 2007 Ja proponuje ją ładnie zapakować i przesłać na mój adres :wink: .Możesz być pewien, że się niezepsuje :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Alez szybko moje pytanie zostalo zepchniete...Tak wiec pozwole sobie jeszcze raz zapytac, czy mozna "przewedzic" wedzonke na zimno zbyt dlugim czasem wedzenia ? Dodam tez, ze srrednia temperatura dymu z tygodnia wedzenia nie przekraczala 20st.C. BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 ...zostaw ją w wędzarni-jeżeli możesz,a poufnie prześlij mi swój adrespozdrawiam :grin: :grin: :grin: jurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 ...zostaw ją w wędzarni- Ale nie piszesz, czy zostawić i wędzić, czy zostawić i nie wędzić ? ;-) jeżeli możesz,a poufnie prześlij mi swój adres Z Rosnówka do mnie najkrótsza trasa to 332km, w obie strony 664. Zakładając, że Twój samochód pali 10l/100km i ze E95 kosztuje 4zł/litr oraz to, ze szynka ma 5kg, to po obliczeniach wyszło mi, ze kilogram tej szynki kosztowałaby Cię 53,12zł. Pozdrawiam BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 ...cena jest nieważna,ponieważ Twoja jest bezcenna.... :tongue: :tongue: :tongue: pozdrawiam.ps.po uwędzeniu zostaw w wędzarnijurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 ..... I teraz moje pytanie - jako że do Świąt Wielkiej Nocy zostało jeszcze 7 dni - co zrobić z uwędzoną jutro szynką ? .... BonAir ... Szanowny Przyjacielu ... szynka z dzika uwędzona na zimno może wisieć w chłodnym miejscu od "WielkiejNocy" do "Bożego Ciała" i nic jej się nie stanie :grin: ... nie musisz nic kombinować, ... powieś do spiżarki lub w piwnicy (zabezpiecz przed gryzoniami) i odkrawaj sobie po kawałeczku wedle potrzeb :grin: Smaczne Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-10997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 ChefPaul! Wróciłeś! :-) Dziękuję - w końcu doczekałem się odpowiedzi. Niemniej postanowiłem jednak przedłużyć okres wędzenia o 3 dni, gdyż wędzona razem z dzikiem szynka wieprzowa (ok. 1kg, ale tylko przez 4 dni) po przekrojeniu okazała się jeszcze lekko "surowa" w środku. Boję się, że dzik mógłby być jeszcze niedowędzony, a to z racji dużo niższej od zalecanej, średniej temp. dymu podczas całego okresu wędzenia. Korzystając z okazji zapytam jak zabrać się do krojenia tego kolosa, aby uzyskać ładny (czyt. Świąteczny;) przekrój szynki ? Gdzie powinien być najładniejszy fragment do pokrojenia na niedzielę ? Odkrawać jakoś równolegle do kości? Czy wręcz przeciwnie ? :-) http://www.bonair.neostrada.pl/stronaA.jpg I rewers szyneczki: http://www.bonair.neostrada.pl/stronaB.jpg Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/634-i-co-dalej-z-t%C4%85-dziczyzn%C4%85/page/2/#findComment-11000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.