Gregtom Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Listopada 2011 Ahh.. Dodam/zacytuje Kogoś co sie zna na tym temacie :wink: W jakiej temperaturze powinienem piec i ile czasu szynkę peklowaną na mokro o wadze ok 2kg?1. Przed pieczeniem konieczna kontrola słoności. Mięso ma być lekko słone. 2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200 C i pieczemy 15-30 min(decyduje wielkość kawałka) celem powierzchniowej denaturacji białka. 3. Obniżamy temp. 130-150 C i pieczemy do uzyskania wewnątrz mięsa 60-65 C 4. Podnosimy temp do 180 -200 C i pieczemy do uzyskania wewnątrz mięsa 68-70 C Zawsze starajmy się obrabiać termicznie produkty nie na czas tylko na temp wewnątrz produktu. Np. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=116218#116218 i dalsze posty Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/page/2/#findComment-188060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.